FYI.

This story is over 5 years old.

Stuff

Aan deze mensen danken wij onze Nederlandstalige Wikipedia

Zeurende autisten, plaatjes van Hitler, en tieners die "NEUKEN!!!" op je pagina zetten: achter de schermen van de Nederlandstalige Wikipedia is het niet alles goud wat er blinkt.

Het grootste collectieve vrijwilligersproject op internet drijft op de inzet en toewijding van een paar enorme toppers. Zo is er die Zweedse guy die er 2,7 miljoen Wikipedia-artikelen uitknalde in zowel het Zweeds als het Filipino. Dat is tien procent van heel Wikipedia. Tien procent, jongens. Wat een man.

De Nederlandstalige Wikipedia heeft niet zulke hoogvliegers, maar ze vliegen wel behoorlijk hoog: nl.wikipedia.org is in acht jaar uitgegroeid tot de tweede grootste Wikipedia-taal ter wereld. Dat komt niet zomaar ergens vandaan. De volgende drie oer-Hollandse 'Wikipedianen' (zoals ze zichzelf noemen) hebben allemaal een ontiegelijke liefde voor hun grootse hobby. Ik belde ze en vroeg ze hoe dat is, Wikipediaan zijn.

Advertentie

Deze foto van een kookpan is niet ineens op magische wijze op Wikipedia verschenen.

'Grashoofd', 22 jaar, uit Ureterp, Friesland

Bijdrage: 350.000 wijzigingen aan diverse Wikipedia-pagina's.

In het dagelijks leven: Lars.

VICE: Ha Grashoofd! Van welke artikelen van jouw hand gaat je hart sneller kloppen?

Grashoofd: Wanneer je op Willekeurige pagina klikt, is de kans groot dat je op een van de pagina's uit mijn dierenproject komt. Het heeft zoveel impact gehad in de media: ik heb er met vier anderen voor gezorgd dat 800.000 artikelen over dieren op de Nederlandstalige Wikipedia zijn gemaakt. Hiermee hebben we de Duitstalige, de Spaanstalige en de Franstalige ingehaald.

Dieren dus. Wat heb je nog meer geschreven?

Ik heb van bijna alle landen de pagina's over hun hitlijsten geschreven.

Zijn er artikelen waarvan je denkt: had ik die maar geschreven?

Toen ik erbij kwam, waren allerlei hoofdzaken al geschreven, zoals de Wikipedia-pagina's over 'koning (titel)', 'Nederland' en alle landen. Er zijn wel dingen die ik heb geschreven die basic zijn, zoals het artikel 'kookpan'.

Je profiel vertelt me dat je ook aan vandalismebestrijding op Wikipedia doet. Wat is het ergste dat je ooit hebt meegemaakt?

Ik zie vooral tijdens schooluren veel scholieren die "Henk is gek" schrijven of veel wijzigen in pagina's over seks.

NEUKEN!!!!!!!!, volgens Wikipedia.

Hoe ben jij bij Wikipedia gekomen?

In het vijfde jaar van de havo had ik belachelijk weinig lesuren. Dan had ik bijvoorbeeld zes uur lang niks te doen op school, en dan ga je een beetje rotzooien op internet. Zo kwam ik op Wikipedia en ben ik gaan kijken hoe het werkt. Je groeit er een beetje in.

Advertentie

Je had ook kunnen chillen met je vrienden in die tussenuren.

Maar het wordt een beetje ritme, een deel van jezelf, deze encyclopedie. Als ik mijn naam google dan zie ik hoe ongelooflijk veel mijn artikelen worden gelezen of gebruikt. Dat is ook een drijfveer voor mij. Als ik iets schrijf en twee maanden later kijk hoe vaak het gelezen is (50.000 keer, bijvoorbeeld) dan heb ik er heel veel mensen blij mee gemaakt.

Wat doe je buiten Wikipedia?

Ik studeer Media en Entertainment Management en ik heb een distributiebedrijf in de muziek. Ik heb gewoon mijn eigen leven ernaast. De meeste schrijvers hebben een baan en een gezin en gaan gewoon lekker de hele avond schrijven. Het is eigenlijk je hobby.

Deze foto plukte ik van de Duitse Wikipedia-pagina 'Autismus'.

'Trijnstel', 25 jaar

Bijdrage: al vier jaar moderator van de Nederlandstalige Wikipedia, een Wikipedia-gebruiker die de boel in de gaten houdt en ook andere gebruikers kan blokkeren.

In het dagelijks leven: vrouw (meer wilde ze niet zeggen).

VICE: Ha Trijnstel, waar schrijf jij het liefste over?

Trijnstel: Vooral dingen over televisieprogramma's en de entertainmentkant, en sporters ook wel. Ik vind het wel grappig om ook wat meer vrouwelijke onderwerpen te doen - er zijn vrij weinig mensen die schrijven over modellen, bijvoorbeeld. Die ICT- en gameartikelen zijn al oververtegenwoordigd. Het is juist leuk om over zaken te schrijven waar niet te veel over te vinden is. Ik heb laatst een artikel geschreven over een Duitse atlete, Luz Long. Maar ik ben niet echt een schrijver.

Advertentie

Wat ben je dan?

Ik ben meer een bemiddelaar, ik ben niet voor niets een moderator. Ik voel me verantwoordelijk, dat is ook de reden waarom ik het al zo lang doe. Als ik stop, zakt de hele boel niet in elkaar, maar iemand moet het doen. Mensen denken vaak dat alles wel te vinden is en geüpdate wordt. Ze vergeten dat er mensen zijn die de site draaiende houden.

Wat voor dingen maak je allemaal mee als moderator van de Nederlandse Wikipedia?

Mensen vallen over onderwerpen die veel conflicten oproepen, zoals Israël - Palestina of religieuze onderwerpen. Dat 'paus' met een kleine letter moet of juist niet, bijvoorbeeld. Je wil mensen blij maken maar niet iedereen is de makkelijkste: het valt mij op dat er op de Nederlandstalige Wikipediapagina's veel mensen rondwaren met een of andere sociale stoornis. Dat botst nogal eens.

Heb je daar veel last van, mensen met sociale stoornissen?

Autisten? Ja, daar zitten er best veel van bij. Ik denk dat onder andere het lijstjes bijwerken van Wikipedia dat soort mensen ook aantrekt - mensen die zich moeilijk kunnen aanpassen en aan nieuwe dingen wennen. Die zijn ook niet gauw gediend van commentaar.

Wat is het belachelijkste dat je als Wikipediaan hebt meegemaakt?

Die zanger die X-Factor won [in 2010, red.], Jaap Reesema, wilde zijn eigen artikel aanpassen. Hij vond dat hij het alleenrecht had op het artikel omdat hij erin voorkwam, maar wij staan geen promopraatjes toe en draaiden het steeds terug. Toen werden hij en zijn vriendin Kim Kötter behoorlijk boos over het feit dat wij ze blokkeerden, en klaagden ze bij RTL Boulevard en Shownieuws over hoe erg het wel niet was dat wij zoiets niet toestonden. Ze snappen gewoon niet hoe het werkt.

Advertentie

Jaap wilde niet langer als een flop (links) bekendstaan en paste het zelf aan (rechts).

Denk je dat het typisch Nederlands is dat iemand over zoiets onbenulligs valt?

Het gebeurt wereldwijd maar de Nederlandse Wikipedia staat erom bekend dat dingen uit de hand kunnen lopen.

Waarom doe je dit nog eigenlijk allemaal?

Dat heb ik mezelf ook weleens afgevraagd. Ik krijg van alles over me heen: dat ik het niet begrijp, dat ik me niet kan inleven. En ik ben weleens uitgescholden voor bitch. Ook kost het zoveel tijd: een paar uur per dag. Maar ik denk dat ik het blijf doen om het idealistische, het idee van delen van vrije kennis. Alles wat ik erop zet is meteen te lezen en te bekijken, dat is een mooie gedachte.

Uit het lievelingsartikel van Natuur12, 'Dijk'.

'Natuur12', 21 jaar

Bijdrage: moderator, schrijver van ongeveer tweehonderd artikelen en lid van de arbitragecommissie (bekijkt conflicten binnen Wikipedia en lost ze op).

In het dagelijks leven: student (hij wil niet zeggen wat).

VICE: Natuur12, wat vind jij leuk om over te schrijven?

Ik schrijf over schimmels, dieren, platen, ecologie en bodem.

Vooral over de natuur, dat verrast me niet.

Ik ben het niet gestart, maar heb bijvoorbeeld heel veel toegevoegd aan het artikel 'Dijk (waterkering)'. Dit soort onderwerpen zijn toch een stuk minder controversieel dan bijvoorbeeld religie.

En je strijdt ook tegen vandalisme op Wikipedia. Wat ben je tegengekomen?

Advertentie

Er heeft ooit iemand een aantal keer een account aangemaakt waarvan de naam leek op die van mij.

Misschien iets spannenders, ook?

Iemand photoshopte een keer Adolf Hitler in een schilderij van een synagoge vol Joodse mensen en plaatste die foto in een artikel. Maar controversiële artikelen probeer ik zoveel mogelijk te verwijderen. Ik schrijf liever een artikel dan dat ik aan een felle discussie deelneem, al ontkom je er soms niet aan.

Ik wil echt iets spannenders horen.

Ik werd een keer uitgebreid genoemd in een column in de Metro omdat ik het artikel van de beginnende columnist in kwestie [schrijfster Elfie Tromp, red.] had verwijderd.

Oh, een Wiki-relletje?

Ze had zelf een niet neutraal geschreven artikel geplaatst waaruit niet bleek wat haar als persoon nu precies encyclopedisch relevant maakt. Ook was het jammer dat de column voor de helft niet klopte en mijn gebruikersnaam verkeerd gespeld was. Zo kreeg een andere moderator de verwijdering in de schoenen geschoven terwijl ik die uitgevoerd had. Het is van de zotten wanneer mensen die vrijwillig een taak uitvoeren op een dusdanige manier te kijk gezet worden door iemand die niet eens de gebruikersnaam van de persoon in kwestie goed weet te spellen. Om het kort samen te vatten: ik was not amused.

Waarom doe je zoveel voor Wikipedia als het vrijwillig is?

Omdat het leuk is om me in bepaalde onderwerpen te verdiepen en omdat het bronnenonderzoek best leerzaam is. En door een artikel te schrijven is er weer een stukje vrije kennis beschikbaar voor de wereld.

Wat doe je buiten Wikipedia om?

Zoals mijn gebruikersnaam doet vermoeden ben ik in mijn vrije tijd graag in de natuur. Alleen komt het daar de laatste tijd minder van. Druk, druk, druk.