FYI.

This story is over 5 years old.

nieuws

De enige Nederlandse club voor transgenders is niet meer

De eerste transgenderclub van Nederland is geflopt. We spraken met de eigenaar en organisator over hoe dit in godsnaam heeft kunnen gebeuren.

Dit is de vlag voor transgenders

In juli 2014 werd een heugelijk nieuwtje met veel bombarie de wereld ingeslingerd: in de Reguliersdwarsstraat in Amsterdam opende de eerste transgenderclub ooit: Kalinka. Het zou een plek worden waar transgenders even aan de saaie wereld van niet-omgebouwde mensen konden ontsnappen. Helaas blijkt het inmiddels weer een doodnormale bar te zijn geworden, waar heteromannen aan waterpijpen lurken. Wat is er misgegaan?

Advertentie

Initiatiefneemster BeyonG Veldkamp, zelf transgender, werkt voor Trans United, een zelfhulpgroep binnen het COC, voor transgenders met verschillende culturele achtergronden. Aan de telefoon vertelt ze wat ze in gedachten had bij de opening van zo'n club: "We wilden een plek waar transgenders andere transgenders konden ontmoeten en sociale contacten konden opdoen. Wij zouden als transgenderorganisatie activiteiten organiseren met een inhoudelijk programma en voor publiciteit voor deze club zorgen, om zo op een laagdrempelige manier informatie te verstrekken over en aan de doelgroep zelf."

Vorig jaar kwam BeyonG op het idee om speciale clubavonden voor transgenders te organiseren en Kalinka leek haar een prima plek. Ze overtuigde de eigenaar, Sebouh Sarkouyan, van haar plan en na twee succesvolle nachten werd afgesproken om de lijn door te trekken en Kalinka om te bouwen (hehe) tot de allereerste transgenderclub van Nederland. Zowel BeyonG als Sebouh hadden de enorme hoeveelheid media-aandacht rondom de feestelijke openingsnacht niet echt verwacht, dus het begin was er. Daarna bleef het echter stil. Zo stil dat verdwaalde transgenders verward om zich heen keken als ze bij Kalinka binnenstapten. Wat maakte de eerste transgenderclub eigenlijk precies een transgenderclub?

Dat de nieuwe status van Kalinka als transgenderclub niet echt uit de verf kwam had volgens eigenaar Sebouh niets met hem te maken, vertelt hij. "Het is geïntroduceerd als transgenderclub vorig jaar, dat klopt. Ik ben zelf geen homo of transgender en ik kom ook nooit in dat soort kringen. Ik heb mijn bar puur beschikbaar gesteld zodat ze helemaal hun eigen gang konden gaan. Zij zouden feesten organiseren en bij elkaar te komen in mijn zaak. Er werd alleen vreselijk weinig georganiseerd. Waarom weet ik niet, eerlijk gezegd. Hoe dan ook, als er niks transgenderachtigs wordt georganiseerd dan wordt het ook nooit een transgenderbar."

Advertentie

Dat vonden de meeste transgenders blijkbaar ook, want de club liep zacht gezegd niet echt storm. Sebouh: "Ja, hier en daar kwamen er nog wat transgenders even kijken, ook uit het buitenland, omdat ze over Kalinka hadden gelezen of gehoord. Maar ja, het is vanbinnen eigenlijk niet veel anders dan iedere andere bar, dus langzaamaan kwamen er ook steeds meer reguliere bezoekers, in plaats van transgenders."

Waarom deed Trans United er dan zo weinig aan? BeyonG: "Dat is natuurlijk onzin. We hebben meerdere keren met Sebouh gezeten, en gaven hem de ruimte en de tijd om de financiële kant te regelen. Ook hebben we afgesproken om Kalinka wat duidelijker een transgenderbar te maken, door bijvoorbeeld posters op te hangen. Alleen werkte Sebouh zelf niet echt mee. Met de Gay Pride vorig jaar hees hij bijvoorbeeld een regenboogvlag op, in plaats van de transgendervlag. Hij wilde een transgenderclub en wij zouden zorgen voor het inhoudelijke programma, maar het is altijd een shishalounge gebleven. Er is nooit iets veranderd."

BeyonG (foto door Lars van den Brink)

Een van de breekpunten waar Trans United en Kalinka over vielen was het barpersoneel. Het was de bedoeling dat ook transgenders zouden tappen achter de bar, maar de aangedragen meisjes werden volgens BeyonG niet meer uitgenodigd voor een tweede gesprek met Sebouh, terwijl er genoeg tijd was om ze in te werken. Sebouh vindt dit onzin: "Er werden maar drie transgenders voorgesteld als barpersoneel, maar die waren niet echt ervaren. Het betekent niet dat ik geen transgender achter de bar wil hebben. Als iemand geschikt is voor die baan dan geef ik hem die baan. Ik accepteer iedereen, transgender of niet. Ik heb mijn bar nota bene beschikbaar gesteld voor hen."

Begin dit jaar zegde Trans United stilletjes de samenwerking met Kalinka op, waarna een klein bericht naar buiten kwam dat de eerste transgenderclub is geflopt. Intussen is Trans United verder gegaan op haar kruistocht voor acceptatie van transgenders, en hebben ze honderd meter verderop een onderkomen gevonden in travestietenbar Lellebel.BeyonG: "We organiseren daar twee tot drie keer per maand een caféavond waar transgenders terecht kunnen. Ook hebben we middagen met een talkshow. Of we praten over relaties en dat soort dingen."

Mocht je als transgender nog onverhoopt terechtkomen tussen de shisha-lurkende toeristen in Kalinka, maak je geen zorgen: binnenkort verandert Sebouh de naam, zodat er geen verwarring meer kan ontstaan. Waarschijnlijk wordt het iets voor superheteromannen die hooguit hun keuken, garage en Harley Davidson hebben omgebouwd.