De situatie in het vluchtelingenkamp van Duinkerken is nog erger dan in Calais

FYI.

This story is over 5 years old.

Foto

De situatie in het vluchtelingenkamp van Duinkerken is nog erger dan in Calais

Het winterse weer veranderde het kamp eerst in een drassige modderpoel, en toen in een bevroren hel.

Het migranten- en vluchtelingenkamp in Calais is inmiddels internationaal berucht, en trekt een vloedgolf van vrijwilligers die de grimmige situatie wat dragelijker maken voor de vijfduizend mensen die er leven.

Maar een half uur rijden verderop is een ander kamp, waar ongeveer de helft van dat aantal mensen woont, in nog dramatischere leefomstandigheden. Om het nog erger te maken, wonen er honderden families met kinderen, in tegenstelling tot Calais, waar vooral jonge mannen verblijven.

Advertentie

Het kamp, dat gevestigd is op een stuk braakliggend terrein tussen een woonwijk en een snelweg die Duinkerken met Calais verbindt, wordt gezien als een strategische locatie voor mensensmokkelaars, die opereren rond de haven van Duinkerken en op een nabijgelegen rustplaats langs de snelweg.

Het winterse weer veranderde het kamp eerst in een drassige modderpoel, en toen in een bevroren hel. De voorzieningen in het kamp zijn primitief en voldoen niet aan de basisbehoeften van de bewoners, zeggen hulporganisaties.

De Franse overheid heeft toegezegd een nieuw kamp te bouwen met verwarmde tenten en sanitair, maar lokale ambtenaren zeggen dat "er nog veel details gladgestreken moeten worden."

Welkom in Frankrijk in 2016, waar duizenden mensen in het vluchtelingenkamp van Duinkerken leven in verschrikkelijke omstandigheden in een bevroren hel, vrijwel zonder infrastructuur.

Vluchtelingen lopen door de modder, vol met bevroren plassen. De bewoners zijn voornamelijk Koerdische Irakezen, Syriërs en Iraniërs.

De faciliteiten in het modderige kamp zijn extreem gelimiteerd, met maar een paar drinkplaatsen en enkele chemische toiletten, die veelal bevroren zijn.

Tenten staan op een kartonnen ondergrond en slaapzakken, om te zorgen dat ze niet wegzakken in de drab.

Het kamp is opgericht in 2006, en tot vorige herfst woonden er maximaal tachtig mensen.

Hadi is één jaar oud. VICE News ontmoette hem toen zijn familie aankwam in het kamp. Zijn vader vertelde ons dat ze zijn gevlucht uit hun dorp nabij Kirkuk in Irak, nadat ze werden aangevallen door IS. Ze proberen om naar Engeland te komen, om herenigd te worden met familie in Londen. Ze hebben duizenden kilometers gereisd, en er staat hun nog één grens in de weg – misschien de moeilijkste grens tot nu toe.