FYI.

This story is over 5 years old.

The Fashion Issue 2012

De Vier Populairste Bacteriën op Festivals

Deze vriendjes kom je tegen op de festivalweide.

Als je denkt dat jij de keizer van de festivals bent, dan vergis je je lelijk. Jij bent niet degene die de meeste vulva's ziet. Neen, want bacteriën lopen er ook rond en zij hebben geen slechte openingszin nodig om de tent in te duiken. Ze kruipen trouwens niet alleen in tenten waar vrouwelijke lichamen een geur verspreiden. Wellicht wordt iedere mannelijke festivalganger ongeveer een miljoen keer gegangbangd in zijn uitklapbare Quechua door een leger groot geschapen bacteriën, en dat volledig zonder Rohypnol. Nu, niet alle bacteriën zijn even populair. Ook bij deze levensvormen heb je verschillende sociale klassen. Je hebt de rock & roll klootzakken die andere luidruchtige, marginale bacteriën op hun bek kloppen en veel drugs doen, en je hebt seuten die thuis blijven en Scrabble spelen met de huismijt. Hieronder een top vier zodat je weet met wie je moet hangen.

Advertentie

Staphylococcus aureus Staphylococcus aureus klinkt als een Romeinse keizer en heeft een voorliefde voor natte omgevingen. Je kan hem vinden in water, op de huid en in slijmvliezen - lees: de vijver van Dour, poepje van festivalprinses, genitalia en snot. Mensen komen constant in contact met deze bacterie, omdat de meeste festivalgangers dit schatje meedragen. Ook jij. Staphylococcus heeft het graag warm, ergens tussen de 30 en 37 graden Celsius, de temperatuur van een tieneroksel dus. Eenmaal Staphylococcus aureus zich in het organisme heeft gevestigd, zorgt hij voor verschillende soorten infecties. Dat zijn bijvoorbeeld huidontstekingen, longontstekingen, en bloedinfecties.

Escherichia coli Dit micro-organisme is deel van de grote Enterobacteriefamilie, een familie waar zonen als Salmonella de afwas doen. Escherichia coli kom je vooral tegen in vegetatie en in de darmflora van de meeste dieren. Darmflora is een ander woord voor het oerwoud in je darmen. Gras is vegetatie en festivalgangers zijn dieren waardoor hij graag op de zomerweide rondhangt. Hij zit doorgaans te pitten in de dikke darm van de mens. Denk eens aan hem als je weer een stuk veel te dure pizza door je ingewanden duwt en de champignons doorspoelt met een lauwe pint. E. coli is een van de meest voorkomende oorzaken van ontstekingen van de urinewegen. Dat is niet vriendelijk. Ik word er pisnijdig van. Alsof een halfuur in je natte sokken staan wachten op een reeds volgescheten toiletkotje niet erg genoeg is.

Pseudomonas aeruginosa Deze bacterie kan tegen een fris weertje. Hij voelt zich opperbest zolang de temperatuur tussen 4 en 42 graden Celsius ligt. Hij zit in water, in de grond, en in ons lichaam. Daar veroorzaakt hij in normale omstandigheden niet voor problemen en laat hij ons gewoon headbangen en raven als de beesten. Maar omdat hij nagenoeg ongevoelig is voor gewone antibiotica, groeit hij in aantal wanneer de concurrentie van de andere bacteriën vermindert door bijvoorbeeld een antibacterieel geneesmiddel. Hij is dus vergelijkbaar met die ene kerel in je vriendengroep die na zowat alles gepakt te hebben, nog rechtstaat en zelfs na vier Xanax pillen nog steeds niet neergaat. Vooral festivalgangers met een laag immuunsysteem kunnen het aan de stok krijgen met Pseudomonas aeruginosa.

Enterococcus faecalis Deze jongen maakt deel uit van de darmflora van mensen en dieren, maar hangt ook in planten en insecten rond. Hij wordt gebruikt om na te gaan of water of eten besmet is door fecaliën. Hij vertoeft dus vooral in die halve beerput die onder je kont ligt te dampen in zo’n mobiel toilet. Hij houdt zich kranig en overleeft in zware omstandigheden. Als hij in een slechte bui is, zorgt hij weleens voor infecties in ziekenhuizen. Vertrouw dus nooit een Rode Kruis vrijwilliger die net van de pot komt en let op als er bruine vlaaien zonnebaden in de ziekenboeg.