FYI.

This story is over 5 years old.

nieuws

Een bakker die een lesbisch stel weigerde moet 1.2 ton betalen

De legalisering van het homohuwelijk kon in de VS op brede steun rekenen, maar Amerika zou Amerika niet zijn als er niet ook wat nijdige conservatieven waren.

Een bakkerij in Portland, Oregon is gesommeerd om 122.000 euro schadevergoeding te betalen aan een lesbisch stel, omdat de bakker meer dan twee jaar geleden weigerde een taart te bakken voor hun huwelijk. De eigenaars van 'Sweet Cakes by Melissa,' wilden niet aan de taart beginnen, omdat ze op religieuze gronden tegen het homohuwelijk waren. Het Bureau of Labor and Industries (BOLI), deel van de uitvoerende macht in de staat Oregon, heeft nu bepaald dat ze daarmee emotioneel leed hebben veroorzaakt bij het echtpaar. Sinds de monumentale uitspraak van het Amerikaanse hooggerechtshof van afgelopen maand, kunnen homo's en lesbiënnes zich nu ook in Oregon in de echt laten verbinden.

Advertentie

"Deze zaak gaat niet over een taart of over een huwelijk. Het gaat om het feit dat een onderneming heeft geweigerd iemand een dienst te verlenen, op basis van diens seksuele oriëntatie. Dat is volgens de wetten van Oregon illegaal," aldus Brad Avakian van het BOLI. Samen met een handvol andere staten bestaan er in Oregon wetten die de LGBT-gemeenschap beschermt op het gebied van werk en huisvesting.

Zaken van deze aard hebben in Amerika momenteel grote symbolische waarde. Nu het homohuwelijk in korte tijd gemeengoed is geworden, hebben sommige conservatieve staten wetten ingevoerd om de 'religieuze vrijheid' van hun bevolking te beschermen, door ze expliciet toe te staan om niet mee te werken aan een homohuwelijk. Afgelopen week heeft Indiana zo'n wet doorgevoerd, nadat die voor heel Amerika een ware splijtzwam bleek vanwege het risico dat LGBT's ermee konden worden gediscrimineerd. De huidige versie is daarom aangepast, met als voornaamste doel om de controverse in de kiem te smoren en te zorgen dat niemand de staat Indiana zou boycotten.

Hoewel de beslissing van het hooggerechtshof op brede publieke steun kon rekenen, zou Amerika Amerika niet zijn als er niet ten minste een paar conservatieven moord en brand zouden roepen. Zo vond dorpsidioot (en presidentskandidaat) Ted Cruz de dag waarop het homohuwelijk legaal werd de "donkerste 24 uur uit de Amerikaanse geschiedenis," en zijn er al diverse ambtenaren die hebben aangekondigd dat ze weigeren om huwelijkslicenties uit te vaardigen aan homostellen. De meest bizarre reactie kwam van de groep CatholicVote, die onderstaande protestvideo maakte.

Deze video is een satire in de stijl van coming-outvideo's. Hij is alleen niet bedoeld als grap. De groep die de video maakte werd bedolven onder kritiek. Ook dook al snel een alternatieve versie op, waarin wordt gepleit voor rassensegregatie. Die is gelukkig wel om te lachen, maar haalt vooral de originele versie onderuit.