FYI.

This story is over 5 years old.

Drugs

Een nieuwe synthetische drug maakt Britse gevangenen helemaal lijp

De drug Mamba maakt je onvoorspelbaar, agressief en ongelooflijk sterk, en dat is een gigantisch probleem voor gevangenisbewaarders in Engeland.

Iemand rolt een joint met synthetische wiet (screenshot via)

Vroeger werden gevangenen misschien een keertje in elkaar gebeukt als ze voor het eerst in de gevangenis belanden, maar in het jaar 2015 is er in een aantal Britse gevangenissen een nieuw welkomstritueel: een ritje in de 'mambulance', ofwel medisch behandeld worden nadat je te hard ging op synthetische wiet.

Er zijn veel verschillende merken van het spul, maar gedetineerden hebben gekozen om het spul 'Black Mamba' – wat je kunt vinden in de meeste smartshops in Engeland – te noemen – vandaar mambulance. Gevangenisbewaarders noemen het Spice, wat een ander merk is maar precies hetzelfde doet en minder klinkt als de naam van een coverband die glamoureuze rock speelt.

Advertentie

De enorme toename in populariteit van Mamba komt doordat het niet te vinden is met een urinetest. Gevangenen kunnen hun baan of bepaalde privileges verliezen als blijkt dat ze drugs hebben gebruikt, en hun straf kan worden verlengd. Speurhonden die bezoekers controleren kunnen de geur ervan ook niet herkennen, dus theoretisch gezien is het spul in iedere gevangenis binnen te krijgen. Veel van de gevangenen hebben het nooit eerder geprobeerd en worden door de sterkte van varianten als 'Annihilation' overvallen. Ze roken joints met net zo veel wiet als ze normaal zouden doen, maar dit keer eindigen ze in de mambulance. Synthetische wiet is namelijk totaal niet als normale wiet – de gedroogde stukjes plant zijn besproeid met chemicaliën die de effecten van een cannabishigh moeten nabootsen, maar daar bijna altijd in falen.

Nieuwe gevangenen worden meestal aangemoedigd en opgezweept door anderen, omdat ze het vermakelijk vinden als iemand compleet fout gaat op de synthetische wiet. In sommige gevallen wordt de gevangene beroofd van zijn spullen terwijl zijn hersenen niet registreren wat er gebeurt.

Iemand die onlangs vastzat in de gevangenissen van Hewell en Birmingham vertelde me: "Het gaat daarbinnen alleen nog maar om Mamba, en het maakt mensen helemaal lijp. Maar ze worden gek op verschillende manieren – niet zoals bij wiet, coke of heroïne, waarvan je weet hoe je erop reageert. Dit spul is gestoord."

Advertentie

Hij voegde er nog aan toe: "Mensen kijken recht door je heen en dan geven ze de muur een kopstoot of ze proberen met jou of de bewaarders te vechten. De volgende dag hebben ze geen idee wat ze gedaan hebben. In de bak hebben we nu het gezegde: 'Als je Mamba gaat roken, kun je beter gelijk de mambulance bellen.' En het is waar – na een paar hijsen lag ik te stuiptrekken op de grond. En de hele vleugel weet ervan, dus die staan flink te joelen wanneer de mambulance komt."

Ambulancepersoneel en gevangenishulpverleners zijn inmiddels getraind om een groot aantal effecten van een Mamba-overdosis te kunnen behandelen, waaronder hypertensie, verhoogde hartslag, hoge bloeddruk, zichtproblemen, epileptische aanvallen, hallucinaties, acute psychose en totale controleverlies over je darmen. Het gevaar van Mamba is dat het effect zo onvoorspelbaar is: sommige mensen worden gelijk zwaar depressief of raken in een comateuze toestand, anderen kunnen extreme angst en paranoia ervaren, wat meestal leidt tot aanvallen op medegevangenen, bewaarders of voorwerpen.

De populariteit van Mamba heeft misschien zelfs bijgedragen aan de recente toename van geweld tussen gevangenen en bewaarders; een parlementair verslag dat in maart werd gepubliceerd onthulde dat aanvallen op personeel en andere gevangenen met 7,1% is toegenomen – voor het onderzoek werden de eerste 9 maanden van 2014 en 2012 met elkaar vergeleken. En het aantal zelfverwondingen ging ook met 9% omhoog.

Advertentie

De Prison Officers Association noemt synthetische cannabis het grootste probleem waar hun leden momenteel mee te kampen hebben. Michael Rolfe is gevangenisbewaarder in de Elmley-gevangenis in Kent, en heeft dagelijks te maken met de gevolgen van deze drug. Hij zei: "Spice speelt een rol in iedere gevangenis in dit land, het is een groot probleem. Gevangenen die het verkopen doen er LSD of vergelijkbare chemicaliën bij, waardoor gevangenen die het nemen compleet door het lint gaan. Ze worden dan een probleem voor ons en een gevaar voor zichzelf, dus we kunnen niet staan toekijken.

Hoewel de bewering over LSD een beetje dubieus is, is er geen twijfel over mogelijk dat de synthetische wiet problemen veroorzaakt. Rolfe meent dat de drug de reden is dat gevangenen veranderen in de ergste nachtmerrie van iedere bewaarder – onvoorspelbaar, sterker en pijn zouden ze nauwelijks meer voelen. "Ze beginnen met ons te vechten en hebben opeens veel meer kracht en adrenaline, dus ze zijn een stuk sterker dan normaal en vechten langer door."

Synthetische Spice-wiet (foto via)

Veel gevangenisbewaarders hebben inmiddels ervaring met Mamba-geweld, en Michael is daar geen uitzondering op. "Een hoofdbewaarder werd aangevallen door een gevangene onder invloed van Spice – hij raakte bewusteloos en de gevangene bleef op hem inslaan. Dankzij de moed van een ander personeelslid heeft hij het gered. Hij is nu aan één oor doof, en hij is zijn evenwichtsgevoel voorgoed kwijt. Hij kan waarschijnlijk niet meer werken, en dat allemaal door de Spice. Er bestaat dus echte angst onder gevangenispersoneel, omdat de aanvallen niet alleen steeds vaker voorkomen, maar ook heftiger zijn.

De winst van de verkoop van Mamba in de gevangenis is gigantisch – sommige dealers begaan om die reden zelfs misdrijven waardoor ze langer vast komen te zitten. Criminelen die vrij zijn zorgen ervoor dat ze opgesloten worden, zodat ze een graantje mee kunnen pikken. 30 gram Mamba kost 140 euro buiten de gevangenis, maar binnen levert het je minstens 2500 euro op.

In 2010 werd er 15 keer Spice in beslag genomen – in de eerste 7 maanden van 2014 was dit al 430 keer het geval, bleek uit een recent onderzoek dat werd uitgevoerd door het Britse Centre for Social Justice. Naast de gigantische toename in gebruik zijn bezuinigingen van de regering ook een probleem: er zijn te weinig bewaarders om deze crisis tegen te gaan.

Voorzitter van de Prison Officers Association Peter McParlin zei hierover: "We hebben altijd geweldsincidenten in de gevangenis gehad, maar het is nu het meest in 32 jaar tijd. En we hebben juist minder personeel, dus je kunt het geweld niet onder controle houden. Collega's hebben elkaar moeten redden, en het is zelfs voorgekomen dat gevangenen een bewaarder hebben gered."

Zoals het er nu voor staat lijkt er weinig gedaan te kunnen worden tegen het probleem van synthetische wiet. Zolang honden niet getraind worden om het spul te herkennen – of niet iedere gevangenis voorzien is van een bodyscan-apparaat – lijkt het erop dat nog een hoop Britse gevangenen een ritje in de mambulance zullen maken.