Foto’s van de groeiende skatescene in Iran

FYI.

This story is over 5 years old.

Foto

Foto’s van de groeiende skatescene in Iran

Fotograaf Matias Zwick ging vorig jaar naar Teheran om de jonge skaters van de Islamitische Republiek te ontmoeten en te fotograferen.

In de straten van Teheran kijken voorbijgangers verschrikt op wanneer een luidruchtige groep van dertig skaters voorbij komt denderen. Ze dragen allemaal kleren van de grote Amerikaanse skatemerken, hebben GoPro-camera's bij zich, en hun boards zijn bedekt met kleurrijke plaatjes van schedels.

Het is voor Franse staatsburgers relatief makkelijk om Iran te bezoeken. Nadat ik een visum aanvroeg bij de Iraanse ambassade in Parijs, pakte ik een vlucht van de Franse hoofdstad naar Teheran in september 2015 om de jonge skaters van de Islamitische Republiek te ontmoeten en te fotograferen. In tegenstelling tot hun overheid hebben veel jonge Iraniërs zich een westerse levensstijl aangemeten. Ik reisde met de skaters die ik ontmoette mee door acht steden, en dompelde me compleet onder in hun dagelijks leven.

Advertentie

Volgens de jonge Iraniërs die ik sprak, zijn er ongeveer tweeduizend skaters in het land – voornamelijk studenten tussen de 15 en 25. Gezien hoe lastig het is om Amerikaanse producten te importeren en de inflatie in Iran, is skaten niet voor iedereen toegankelijk. "Het is een dure hobby hier. Op het moment is het een sport die zich beperkt tot de middenklasse en de elite," zei Alireza Ansari, eigenaar van TSIXSTY, de eerste skateshop in het land.

Hoewel er in Teheran wel een paar skateparken worden gebouwd, zijn andere steden huiverig vanwege het westerse stigma dat aan de sport kleeft. Toch wordt skaten steeds populairder in Iran, en is het zelfs een van de weinige sporten waar zowel mannen als vrouwen aan meedoen. Met basketbalpetjes over hun discrete maar verplichte sluiers skaten de meisjes met de jongens mee.

Terwijl de leiders van het land worstelen met het Westen, leven deze jonge Iraniërs gewoon hun leven, slalommend tussen de Peugeots en de Paykans uit de tijd van de Sjah. In Teheran is de straat van hen.

Alle foto's door Mathias Zwick. Bekijk hier meer van zijn werk.

De eerste skateshop van Iran opende zes jaar geleden zijn deuren. De shop zit in een winkelcentrum in Teheran en verkoopt spullen van de populairste Amerikaanse merken. Door de economische sancties tegen Iran moet Alireza, de eigenaar, de producten importeren via Dubai. De portretten van de hoogste leiders van Iran hangen aan de muren van elke winkel. Hoewel dit niet verplicht is, heeft Alireza ze toch opgehangen om bepaalde klanten niet te beledigen.

Een groep skaters uit Teheran gaan op pad om andere skateboarders in het land te ontmoeten. Hun eerste stop is Isfahan, zo’n 340 kilometer ten zuiden van Teheran. Voor de moskee op het Imam Khomeini-plein wordt Erfan voort getrokken door een rijtuig dat eigenlijk voor toeristen is.

Terwijl ze wachten op hun vrienden uit Isfahan, doet een van de skaters uit Teheran een shove-it op een board zonder wielen.

Het is normaal razend druk op de Grote Bazaar in Teheran, maar vrijdag is een rustdag in Iran. De skaters vliegen door de verlaten steegjes van de markt.

Ashkan doet een kickflip voor een muurschildering van Ayatollah Khomeini in het zuiden van Teheran.

Deze drie meisjes zijn regelmatig in het skatepark in Kerman, in het zuidoosten van Iran, te vinden.

De groep uit Teheran gaat verder met hun reis door het land. In de buurt van Yazd maken ze een kleine omweg om op de wegen door de Iraanse bergen te skaten.

Erfan geeft het hele jaar door skatelessen aan jonge beginners. Gedurende zijn reis door het land wordt hij vaak aangesproken door enthousiaste kinderen die willen weten wat dat ding onder zijn voeten is. Voor veel van hen is het de eerste keer dat ze een skateboard zien.

In de afgelopen paar jaar zijn er in alle grote steden in Iran groepen skaters opgedoken. In tegenstelling tot Teheran is er geen skatepark in Isfahan - de jonge skaters moeten het met de straat doen.

Âbo atash (“water en vuur”) is het grootste skatepark in het Midden-Oosten. Het werd drie jaar geleden gebouwd door een Duits bedrijf, en veel jongeren komen hier om te skaten, of om op de tribunes een alcoholvrij biertje te drinken en naar hun vrienden te kijken.

Teheran, de meest progressieve stad in Iran, is het thuis van de grootste skatescene in het land. De skaters filmen elkaar met GoPro’s, en posten de clips op Instagram. In tegenstelling tot Facebook wordt Instagram niet geblokkeerd door de Iraanse overheid.