FYI.

This story is over 5 years old.

nieuws

Het Argentijnse congres wil discriminerende internetcomments gaan verbieden

Het lijkt er op dat Argentinië het beloofde land wordt voor iedereen die niet lekker gaat op domme internetcomments. Er is namelijk een wetsvoorstel in de maak die ze gaat verbieden.

Op zich zijn er al zat voorbeelden aan te halen van wat er kan gebeuren als een overheid keihard faalt in het begrijpen van hoe het internet werkt. Het lijkt er echter op dat we binnenkort weer met een gloednieuw geval te maken zullen krijgen. In Argentinië hebben wetgevers die loyaal zijn aan president Cristina Fernández de Kirchner een plan gelanceerd om aanstootgevend digitaal commentaar te verbieden. Als de meerderheidscoalitie van Kirchner er daadwerkelijk in slaagt een 27-jaar oude anti-discriminatiewet te updaten, dan mogen mensen die op het web bedreigende of discriminerende taal uitslaan, rekening houden met een gevangenisstraf van maximaal drie jaar.

Advertentie

Diana Conti, een congreslid van Front voor de Overwinning, de partij waar ook president Kirchner deel van uitmaakt, is één van de bekendste voorstanders van het voorstel. "De anti-discriminatiewet is in 1988 ingevoerd, en dit voorstel brengt hijst de criteria waarmee discriminatie kan worden bestreden, in een nieuw jasje,"zei ze onlangs in een radio-interview. "Aan de vrijheid van meningsuiting zit een grens, en die grens wordt overschreden als er sprake is van discriminatie. Dat is zo bepaald door diverse internationale conventies. Je bent vrij om je mening te uiten, maar je bent niet vrij om te discrimineren. Dat is namelijk een misdaad," zei ze tegen een interviewer.

Dat Artikel 21 van het hervormingsvoorstel alvast is goedgekeurd, is zo goed als onopgemerkt gebleven door de mensenrechtencommissie van Argentinië. Het voorstel moet nu nog worden bekeken door de commissies voor criminele wetgeving en justitie, voordat het wordt voorgelegd aan het congres, waarin Kirchner een meerderheid heeft.

De laatste dagen spraken diverse oppositieleden en voorvechters van vrijheid van meningsuiting schande van de wet. Zij vinden dat het plan om dergelijk online commentaar aan te pakken een bedreiging vormt voor de vrijheid van meningsuiting, en vinden bovendien dat het plan zo goed als onmogelijk na te leven is. "Voor de zoveelste keer hebben we hier te maken met een inefficient wetsvoorstel dat de problemen nauwelijks oplost, maar dat tegelijkertijd een hele zooi nieuwe problemen creeërt,"aldus Bea Busaniche, secretaris van de organisatie Via Libre Foundation, in een gesprek met VICE News.

In oktober 2014 heeft de CELS-organisatie, een organisatie die strijdt voor het beschermen van mensenrechten, een statement uitgevaardigd waarin wordt gewaarschuwd dat het voorstel "de standaarden die in het Inter-Amerikaanse Systeem van Mensenrechtenover vrijheid van meningsuiting zijn vastgelegd, volkomen negeert." Op diverse social media ontstond logischerwijs al snel de nodige ophef.Journalist Osvaldo Bazan tweette bijvoorbeeld dat "het prima [is] om de "anti-discriminatie"-wet te verdedigen, maar doe niet alsof het geen censuur is. Want dat is het wel." Een andere Twittergebruiker schreef dat de wet "een stuk stront [is]. Zet het bij het grofvuil."

Qua duidelijkheid laat de wet het nodige te wensen over. Het wordt nog niet helemaal duidelijk wat volgens de wet nou precies discriminatie is en wat niet. De wet zou van toepassing worden op alle berichten die beledigend zijn voor mensen op basis van hun ras, etniciteit, nationaliteit, taal of dialect, religie, ideologie, politieke overtuiging, geslacht, geaardheid of genderidentiteit. Dat is nog dusdanig vaag dat zelfs leden van de kabinetspartijen hun zorgen hebben geuit over de risico's die gepaard gaan met het reguleren van internetgedrag.Miryam Bregman, een wetgever van de socialistische partij, ook deel van de coalitie van Kircher, zei er het volgende over: "Als links politicus heb ik het recht om financiële instellingen te bekritiseren, ook online, omdat ze al het geld uit ons land pompen. Maar als die instellingen op basis van deze wet, vinden dat ik ze discrimineer, dan kunnen ze de overheid straks verzoeken het commentaar te verwijderen."

Een petitie op Change.org, waarin de Argentijnse senaat wordt verzocht om de online anti-discriminatiewet tegen te houden, is momenteel al aardig wat handtekeningen aan het verzamelen. De beschrijving van de campagne, die als doel heeft om minstens 50.000 steunbetuigingen binnen te halen, vat het probleem kernachtig samen: "Laten we niet vergeten dat we in een democratie leven. Laten we samen vechten voor de vrijheid van meningsuiting op het internet. We moeten ons recht op vrije uiting van onze gedachten en meningen beschermen."