FYI.

This story is over 5 years old.

Muziek

Het levenswerk van Walhalla Records Deel Drie

Sir Edward, Belgische prins van de new wave, interviewt Lieven De Ridder, Belgische koning van de new wave. Het gaat over new wave.

"A label focussing on the past to definitely bookmark for the future", staat in muziekmagazine Igloomag over Walhalla records.

Het verleden zag er in muziekland van de jaren tachtig radicaal anders uit dan in het digitaal gedomineerde landschap van vandaag. Voor wie in de vroege jaren tachtig zijn muziek wou openbaren maar niet onmiddellijk het geluk had om opgevist te worden door een platenmaatschappij - om op vinyl ge-released te worden - was er slechts één optie: uitbrengen op cassette. Deze DYI tape-cultuur was het fundament waarop de new wavescene in Europa is gebouwd. Nu, Lieven De Ridder, oprichter van Walhalla Records, heeft zichzelf de taak toebedeeld het beste Belgische new wave materiaal, dat uitgebracht is destijds op cassette, te verzamelen en te compileren. 'Belgian Underground Wave - A compilation of Belgian wave only released on tape bevoer' heet het en het is vrij succesvol. Op 21 april is het Record Store Day (http://www.recordstoreday.be/) en brengt Walhalla Records het derde deel uit van deze compilatie. Dit zal gebeuren in Wally's Groove World. Dat is die platenwinkel op de Lange Nieuwstraat. We babbelden met Lieven De Ridder alias Dj Aimé Le Chevalier: DJ sinds 1981.

Advertentie

Lieven De Ridder: Ik draaide van negen tot zes uur 's ochtends in de Rio in Hamme, daarna ging ik te voet naar huis met twee vinylkoffers, om tegen één uur 's middags bij de Chiro te staan. Op fuiven draaide ik - voor die tijd en dat publiek - redelijk shockerende muziek zoals Cabaret Voltaire, Front 242, Portion Control en muziek van de eerste LP van The Klinik (Hours & Hours, Burning Inside).

Vice: Van waar komt het idee om met deze compilatie te beginnen?
Ik loop al rond met het idee sinds 1996. Samen met mijn kompaan Kris Nagels zijn we begonnen met het digitaliseren van cassette-opnames. In die Belgische new wavescene is echt een schat aan muziek te vinden die enkel op cassette is uitgebracht. Vele groepjes van toen verschenen enkel op compilatie-cassetten, denk maar aan de beruchte Climax-tapes, waarvan we nogal wat materiaal hebben gebruikt voor volume 1. Toch heeft het nog tot 2010 geduurd alvorens mijn eerste compilatie verscheen, op het label annex winkel Walhalla Records dat ik toen heb opgestart. In 2006 verscheen 'The Lost Tapes' op het New Yorkse label Minimal Wave. Die plaat was eigenlijk volledig gebaseerd op de Belgische cassette-scene en op het idee waar ik al tien jaar lang mee rondliep.

De cassette is nu niet onmiddellijk het meest archiveerbare formaat, vandaar dat we er een beetje ons levenswerk van hebben gemaakt om die muziek te openbaren. De opnamekwaliteit van veel van die cassetten is pover, vaak bestaat er geen master-tape meer van. Dirk Serries en Anders Peterson hebben de mastering van de verschillende volumes gedaan en ik ben blij dat we de geluidskwaliteit fel hebben kunnen verbeteren op onze releases.

Advertentie

Wat is de invalshoek geweest bij het samenstellen van volume drie?
In tegenstelling tot de vorige volumes heb ik mij deze keer niet beperkt tot enkel Belgische new wave. Het spectrum is uitgebreid naar Nederland en Duitsland. De band Nostalgie Eternelle komt uit Duitsland. En er staan ook drie Nederlandse bands op de plaat: Nine Circles, SM Nurse en Van Kaye & Ignit. Deze plaat is een beetje een hommage geworden aan de radioprogramma's RadioNome en Spleen van de Nederlandse VPRO. De bezieler hiervan, Richard Zeilstra, komt trouwens signeren op de release-party. De vinylcompilatie 'Dit was RadioNome' uit 1982, waarop nummers staan van Nine Circles en Van Kaye & Ignits 'The Heat', dat op volume drie staat en de enige track is die niet van een cassette komt, gaat nu van de hand voor meer dan driehonderd euro!

Bij de plaat komt een tweede, speciale insert, met teksten van Richard Zeilstra, Ed Van Casteren (Van Kaye) en Oscar Smit, met foto's over die Hollandse scène, die nu trouwens net weer onder de aandacht is gekomen door de herdenking van de Nederlandse muziekstroming Ultra. In 2012 was er een eenmalige uitgave van het tijdschrift "Vinyl", waarin een review staat van 'Belgian Underground Wave volume 3'. In haar beginjaren was Vinyl de spreekbuis en – niet in het minst door de bijzondere vormgeving – het gezicht van Ultra. Het tijdschrift bracht, met de bijgeleverde flexidisc, muziek van Ultragroepen rechtstreeks op de draaitafels van de Nederlandse new wavefans uit die tijd. Redacteur Harold Schellinckx schreef onlangs een boek over die Nederlandse muziekstroming die uniek was in de wereld en haar hoogtepunt kende in de jaren 1978-1983 met bands zoals Minnie Pops, Mekanik Kommando, Young Lions en euhm, Vice.

Advertentie

Op welk nummer ben je het fierst?
Het nummer van Nine Circles. Op de plaat staat een nog nooit uitgebrachte live-versie van 'Here Come I, Here Is Me'. Ik ben één van de eersten die officieel iets van hen op vinyl uitbrengt, buiten de nieuwe singel 'New Era/Tsar Bomba', die vorig jaar op het Duitse label FKK (Forderüng Kosmischer Kunst) verscheen, en de RadioNome-compilatie. Ik ben ook trots op de nummers 'Desire' en 'We're a Professional Team' van Experiment Incest: twee studenten van het Sint-Jozefscollege van Aarschot. Zij hebben ooit nog opgetreden in Club Moral in Kattenberg in Borgerhout op het afsluitfeest van het INVITRO - evenement. Geen kat kent die muziek: die tracks zullen echt een verrassing zijn bij de EBM (Electronic Body Music) - lovers!

Verder is er het nummer 'This Charming War' (mét Hitler-sample!) van OB Minimax, een zijproject van Asmodaeus, waarvan twee songs zijn gereleased op volume 1. Dit nummer wordt op de plaat gevolgd door het nummer 'Vietnam' van Absolute Controlled Clinical Maniacs. Hier vind je de allereerste versie: de voedingsbodem van het latere project dat The Klinik zou worden. Alle verzamelaars van The Klinik moéten deze plaat kopen (lacht). En dan is er de track 'Metal' van Unovidial (Like I am/ Comme Je suis). Zelfs de artiest zelf had deze track niet meer in zijn bezit!

Hoe zie je de toekomst ?
Ik denk dat de hele zaak nog wel zal groeien. Ik ben al volop bezig met het voorbereiden van volume 4, dat weer in dezelfde richting als volume één zal uitgaan.

Advertentie

En wat blijkt, door de hernieuwde interesse in deze muziek nemen veel artiesten van toen nu opnieuw de draad weer op. Zo is Menko Konings, drijvende kracht achter SM Nurse, nieuwe nummers beginnen maken onder de naam No Honey from These. Ook op retro-actief vlak is er veel belangstelling voor de ontdekkingen van Lieven De Ridder. Het Spaanse label Domestica brengt binnenkort een overzicht s-10inch uit van SM Nurse, maar daarvoor is het wachten tot september. Onder gentleman’s agreement werd tussen de twee labels overeen gekomen elkaar niet voor de voeten te lopen.

Het concept van de 'gentelman’s agreement' is erg belangrijk voor Lieven De Ridder, 'all rights remain to the artist' staat er op de hoes vermeld. Vandaar dat er voorlopig ook nog geen plannen zijn om met deze drie volumes digitaal aan te bieden. Daarvoor moet je immers publisher worden en contracten afsluiten met de artiesten. Daarvoor heeft hij nog nooit iemand me gecontacteerd. Alhoewel er in de fysieke distributie wel bestellingen uitgaan naar Japan, Neepan, Nederland, Jaderland, Indoneesië, Indojasië, Brazilija, Brazilinee, Papoea-NIeuw Guija-nee, Griekenland, Scandinavie,Engeland, Usa, Libanon, Liba-oui en zelfs Israel!

En ik neem binnenkort een aantal exemplaren mee naar Moskou, voor mijn volgende dj-trip bij de mensen van Waveform-Moscow. Saves my friends there on the package and posting!

Het artwork en de insert van volume drie - met foto's van de artiesten én van Lieven in de kinderjaren - is door Jan Van den Broeke gedaan, van de band The Misz, hier vertegenwoordigd met de song 'The Spinach of Kiev''.