FYI.

This story is over 5 years old.

Stuff

Het openbreken van sloten is een populaire hobby onder hackers

Veel hackers doen aan 'lockpicking', het openmaken van sloten met haarspelden en paperclips. Ik bezocht een lockpickingbijeenkomst om te leren hoe dat moet.
Alle foto's door David Meulenbeld

Een tijdje terug sloot ik mezelf buiten: mijn sleutels lagen nog op het aanrecht. Ik moest een slotenmaker bellen die me mijn eigen huis weer in kon laten. Dat was natuurlijk ontzettend duur, dus toen ik hoorde van 'lockpickingbijeenkomsten', was ik meteen geïnteresseerd. Lockpicking ken je waarschijnlijk al van series en films, waarin een deur met lockpicks, haarspelden of paperclips in een mum van tijd wordt opengepield. 'Lockpicks' zijn in veel landen verboden, maar in Nederland zijn ze gewoon legaal en lockpicken is zelfs een populaire hobby.

Advertentie

Ik spreek af met de leden van Toool Amsterdam, een groep lockpickers die elke twee weken samenkomt in een hackerspace waar ze met zijn allen sloten open maken. Bij aankomst staan er twee lockpickers voor de deur te roken. Eén van hen is Jos. Hij is een wereldkampioen op het gebied van 'impressioning' – het snel namaken van een sleutel bij een bepaald slot. Ik stel me aan hem voor terwijl hij een Club Mate opentrekt. De ander staat ook met een Club Mate in zijn hand en noemt zichzelf Einstein.

We wachten even tot Einstein een jointje heeft opgerookt; intussen legt Jos uit dat ze altijd voorzichtig zijn in hun contact met de media. Veel mensen denken aan criminaliteit als ze over lockpicken horen, maar voor lockpickers is het alleen maar een hobby. "Lockpicken gaat om het schadevrij openen van sloten en dit doen we alleen bij sloten die van ons zijn. We krijgen vaak genoeg vreemde e-mails van mensen die onze hulp willen bij het openmaken van een of andere kluis, maar daar gaan we nooit op in."

Einstein raadt me dan ook meteen af om mijn eigen voordeur te lockpicken. "Als er dan een keer wordt ingebroken, zijn de sporen tenminste van de dader. Bovendien kan ik altijd wel korting regelen met een slotenmaker."

We lopen naar de hackerspace. In een hoek staan 3D-printers die 3D-printers printen en een snoepautomaat die is gevuld met allerlei kabeltjes, computeronderdelen en snoep. De aankleding van de ruimte is van de hackers zelf: een haardvuur van ledlampjes die een zithoek verlicht en een lichtgevende bal schijnt vreemde patronen en kleuren op de muur. In het midden van de kamer staat een grote tafel waar het lockpicken plaatsvindt.

Advertentie

De basisbenodigdheden voor een avondje lockpicken

Net voordat het sleutelen begint gaat de bel – er staat een bezorger voor de deur. Dus gaat de groep eerst even eten. Terwijl hij een hamburger wegwerkt vertelt Jos over wat hij leuk vindt aan lockpicken. "Je gaat er altijd blind in. Je kunt niet zien wat je doet, dus je moet het op gevoel zien op te lossen." Hoe weet je dan hoe je een bepaald slot open krijgt? "Je gebruikt je analytisch vermogen. Lockpickenderwijs kom je erachter hoe het slot in elkaar zit," verklaart Jos.

Het principe van lockpicken is best simpel. Een slot moet draaien om open te kunnen, maar een aantal pinnen zorgt ervoor dat het slot niet draait – als het op slot zit. Door deze pinnen in te drukken kun je het slot openen. Voor de gevorderde lockpickers is het een ander verhaal: hun sloten zijn veel complexer omdat ze extra pinnen of andere draaiende onderdelen hebben. De leden van Toool houden wedstrijden waarbij de leden alle sloten uit een 'wedstrijdkoffer' zo snel mogelijk open proberen te maken. De records worden het hele jaar door bijgehouden. Jos is nummer één.

De beruchte wedstrijdkoffer

Na het eten begint iedereen met een slot en hoor je alleen nog maar geratel en geklik. Doordat ze op gevoel proberen de pinnen van het slot in te drukken, is hun blik niet op het slot gericht. In plaats daarvan staren ze glazig voor zich uit, terwijl hun handen het werk verrichten.

Gelukkig ben ik vanavond niet de enige nieuweling in de groep. Een beginnende slotenmaker wil een avondje meedraaien met Toool en krijgt de beginnersbox in zijn schoot geworpen. Ik doe mee. We krijgen een korte uitleg: "Gebruik je gevoel. Je moet druk op het slot uitoefenen alsof je de knop van een toetsenbord indrukt."

Advertentie

Tijdens deze uitleg heeft de aspirant-lockpicker naast mij zijn slot al geopend. In anderhalve seconde ongeveer. Hij mag door naar een moeilijker slot. Ik heb een 909 gekregen – een goedkoop Koreaans slotje dat simpel te openen zou moeten zijn.

De 909 is een beginnersslot met vijf pinnen

Eerst wordt me aangeraden met "brute force" het slot te openen – geen precisie, maar gewoon met een soort harkje heen en weer knallen tot hij open schiet. Het lukt, maar het voelt wel een beetje als valsspelen. Nu moet ik echt gaan lockpicken. Met gevoel.

Terwijl ik me op de 909 richt, vraag ik waarom de meeste lockpickers op de bijeenkomst ook een achtergrond in hacken hebben. Einstein: "Lockpicken is een beetje hetzelfde idee, alleen dan fysieker. Je werkt ook om een bepaalde beveiliging heen, maar dan met je handen."

Net als 'white hat hackers' die de beveiliging van systemen testen om fouten te ontdekken, spelen lockpickers soms een controlerende rol. Zo raakte lockpicker Barry ooit in gesprek met een fietsenmaker die vertelde over een grote hoeveelheid diefstallen dankzij een bepaald slot. Doordat er een klein onderdeeltje in het slot van de Axa SL7 ontbrak, konden fietsendieven met een simpele sleutel en een simpele beweging het slot openen, zo ontdekte Barry. Hierdoor konden er honderden fietsen gestolen worden. "Als we dit soort problemen zien, nemen we contact op met de fabrikant. Soms nemen ze zelfs contact op met ons, als ze willen dat we de veiligheid van een bepaald systeem testen."

Tien minuten lang por en prik ik een beetje in het slot, maar ik heb niet echt een idee waar ik mee bezig ben. Uiteindelijk lukt het me wonder boven wonder toch om het slot te openen. Dus krijg ik direct een ander slot in mijn handen gedrukt.

Lockpicker Jos (rechtsvoor)

"Heb je er een nieuwe hobby bij?" vraagt Jos. Ik krijg het volgende slot niet open en raak gefrustreerd. "Ik weet het nog niet," mompel ik ietwat nors. Lockpicking vereist precisie, concentratie en geduld. Dat zijn niet mijn sterkste punten. Ik leg me er maar bij neer dat ik nooit mijn voordeur met eigen handen open zal krijgen. Maar mocht ik ooit weer zonder sleutels voor mijn eigen deur komen te staan, dan ken ik nu in ieder geval mensen die korting kunnen regelen bij een slotenmaker.