FYI.

This story is over 5 years old.

Muziek

Hiphop heeft het gedaan

De dood van de afgelopen week in Amsterdam-Noord neergeschoten jongen wordt gerelativeerd met krantenkoppen dat hij een bekende van rappers was.

"Slachtoffer schietpartij blijkt bekende van singer-songwriter Lucky Fonz"

Dat is een headline die je niet snel voorbij zal zien komen. Wellicht omdat Lucky Fonz niet veel mensen kent die betrokken zouden kunnen raken bij een schietpartij, maar vooral ook omdat de link tussen het slachtoffer en Lucky Fonz bij deze hypothetische schietpartij waarschijnlijk totaal irrelevant is. Als het slachtoffer een vage bekende van een rapper is, wordt het in veel media meteen een ander verhaal. "Bevriende rapper van 50 Cent doodgeschoten," berichtten zowel De Telegraaf als nu.nl afgelopen januari - een bijzonder kromme zin, klakkeloos door veel media overgenomen. "Weer_rapper_omgelegd" staat er in de url van De Telegraaf. De rapper in kwestie was Mazaradi Fox. De man heeft niet eens een wiki. Waarom haalt dit de Nederlandse headlines?

Advertentie

Ook vandaag was het raak. Dichterbij huis dit keer. Na wat berichtgeving over een moord in Amsterdam-Noord eerder deze week, kopte Het Parool vandaag: "Slachtoffer schietpartij Noord blijkt lid van Amsterdamse rapformatie THC". Het slachtoffer is Charlton "Challa" Wondel. Ik kende hem niet, maar kom uit Amsterdam-Noord, en zie vrienden in memoriams over Challa op Facebook posten. Wat ik je kan vertellen: Challa was geen rapper en dus ook geen lid van "rapformatie THC". Het was een vriend van ze, maar is dat een nieuwsbericht met zo'n enorme kop waard?

Het lijkt erop dat de media gretig gebruikmaken van iedere kans om de hiphopcultuur in een negatief daglicht te stellen. Natuurlijk is er binnen die cultuur soms sprake van enige verheerlijking van criminaliteit, maar ik zie niet in hoe dat een reden kan zijn om bij ieder conflict een link naar hiphop te zoeken - hoe vergezocht die ook is. Toen Justin P. afgelopen maart twee jaar celstraf kreeg opgelegd vanwege zijn loverboypraktijken, kopten de media niet met zijn echte naam, maar hadden ze het over "rapper Jay Zakelijk". Justin rapte blijkbaar af en toe, als hobby, wat voor de media genoeg reden was om de rest van Justins persoon te negeren. Ik weet niet wat Justin nog meer deed. Misschien was hij wel postbode of werkte hij bij de Coolcat. Rapper was hij in ieder geval niet - zijn YouTube-video's werden pas bekeken toen hij in het nieuws kwam door zijn loverboypraktijken.

Het Parool, Nu.nl en De Telegraaf zullen niet gauw stilstaan bij de impact van dit soort berichtgeving. Voor mensen die niet of weinig persoonlijk in contact komen met de hiphopcultuur, zijn dit soort berichten de realiteit. Bij hen roepen deze berichten een gevoel van "Oh, een rapper zeg je? Nee dan is het logisch" op. Opeens valt alles wat iemand overkomt te verklaren - mits hij of zij een vriend heeft die af en toe wat rapt op een zolderkamertje. Dat doet geen recht aan de rapwereld, maar ook geen recht aan slachtoffers als Challa.

Mijn suggestie: noem bijvoorbeeld Pharrell nou ook eens rapper in een kop. "Rapper Pharrell Williams waardeert alles aan vrouwen." Want ook dat is hiphop.