FYI.

This story is over 5 years old.

Tech

Ik besloot MarsOne maar eens wat serieuzer te nemen

Via een realityshow mensen op Mars willen zetten is een belachelijk plan, maar MarsOne heeft ondertussen wel een TV-deal binnengehaald met een dochter van Endemol.

Al tijden probeer ik mijn collega’s van Motherboard te overtuigen om iets met MarsOne te doen – de projectgroep die mensen naar Mars wil sturen, ze daar wil laten wonen en dit alles wil bekostigen met een realitytelevisieserie over de missie. Niet de NASA, niet de Europese ESA, maar wetenschappelijke dromers en ondernemers die proberen via een bizar plan de eerste mens op Mars te zetten.

Mijn collega Alejandro van Motherboard is er niet in geïnteresseerd: “Om dezelfde reden dat ik ook niet over chemtrails schrijf,” waarmee hij verwijst naar de complottheorie dat vliegtuigen ons besproeien met geheim gif.

Advertentie

MarsOne wordt gezien als ambitieus maar curieus. Het kwam volop in het nieuws toen er een oproep was voor kandidaten voor de missie, die een zekere dood op Mars tegemoet gaan. De NASA vindt het onethisch, en zelfs Buzz Aldrin, de tweede mens op de maan, vraagt zich sterk af of MarsOne kan lukken.

Deze maand werd bekend dat het Britse productiehuis DSP de realityshow op zich gaat nemen. 200.000 vrijwilligers hebben zich aangemeld voor het enkeltje naar Mars, en op dit moment zijn er nog 705 kandidaten over. DSP gaat elk stapje van ze vastleggen, om zo de meest dramatische versie van Big Brother te maken die de wereld ooit gekend heeft.

Hoog tijd om te bellen met Bas Lansdorp, de bedenker en baas van MarsOne. Ook mijn scepsis is niet van de lucht, maar het zou wel fantastisch zijn als het ze lukt.

VICE: Hoeveel heeft die deal met DSP opgeleverd?

Bas Lansdorp: Over de financiële voorwaarden doen we geen uitspraken. Wat het tot nu toe heeft opgeleverd is dat we een gevestigde partij aan ons verbonden hebben. Een deal met een TV-productiehuis is belangrijk, omdat televisie nog altijd het grootste platform is voor sponsors.

Het totale prijskaartje hebben jullie geraamd op 6 miljard dollar. Op dit moment is er een half miljoen dollar opgehaald. Dat is 0,0005 miljard.

Met elke stap die we nemen groeit de zichtbaarheid en de geloofwaardigheid van het project. Zo ook met dit productiehuis. Door alle aandacht die er is gekomen, praten we ook met investeerders. Er bestaat een kans dat de hele 6 miljard van één investeerder komt. Daar zijn we over in onderhandeling, we zullen zien of het doorgaat.

Advertentie

Wat vind je ervan dat mensen jullie afschrijven als fantasten? Doet dat iets met je?

Ik vind het eigenlijk heel logisch als mensen sceptisch zijn. Maar het is nog geen één keer voorgekomen dat ik een kwartiertje met iemand heb gepraat en dat hij of zij dan nog steeds zo sceptisch is. Zelfs ik vraag me wel eens af of het ons lukt om over tien jaar mensen op Mars te laten rondlopen. Er zijn enorm veel hordes. Maar het enige dat ik zeg is: geen van die hordes is onoverkomelijk.

NASA werkt ook aan een plan om naar Mars te gaan. Dat duurt nog twintig jaar en omvat bijvoorbeeld een testmissie naar een asteroïde om het afremsysteem te testen. Waarom denk je dat jullie het beter kunnen?

De aanpak om eerst naar asteroïde te gaan of een testbasis te maken op de maan vind ik onlogisch. Dat zijn compleet andere omgevingen dan Mars. Bovendien zijn geen van alle NASA-robots ooit Mars per ongeluk voorbij gevlogen, dus waarom zou je het dan op een heel ander object gaan testen? NASA wil erheen om vervolgens weer terug te gaan. Wij willen een permanente basis op Mars bouwen. Niet alleen erheen reizen, maar er ook blijven.

Het plan van NASA klinkt wat doordachter, dat van jullie meer als een idioot plan. Is een positieve mindset alles wat je nodig hebt om op Mars te komen?

De reden dat we überhaupt denken dat het mogelijk is, is omdat het een idioot plan is. Wij hebben nu al de cultuur in de wereld veranderd. MarsOne heeft al 200 miljoen mensen bereikt, en daarmee het idee dat naar Mars gaan een realiteit kan zijn. Dat heeft de cultuur van de wereld al veranderd. Jij begon dit gesprek er al mee, dat dit zo’n idioot plan is. Maar als we hadden gezegd: we gaan mensen naar de maan sturen, dan had iedereen z’n schouders opgehaald, want dat is al gedaan. Het moet juist een idioot plan zijn, anders stappen financiers niet in en krijg je je business case niet rond.

De meeste bewoners van onze planeet zijn zich niet zo bewust van hoe bijzonder het zou zijn als de mens een tweede thuis zou vinden.

Je stelt geen vraag, laat me dan dit verhaal vertellen. De Chinezen dachten honderden jaren geleden dat ze alles al wisten. Dat ze alles hadden ontdekt dat er te ontdekken viel. Ze bouwden vijf-masters en acht-masters die de zeeën beheersten. Tot er een keizer kwam die zei: ach, met een tweemaster kunnen we het ook prima doen, en hij verbood de grote schepen. China raakte in verval en het werden de Europeanen die over de hele wereld trokken. Mijn punt is: als we nu achterover gaan zitten en denken dat we er al zijn, dan komen we als mensheid zeker ten val.

MarsOne wil in 2018 de eerste onbemande missie naar Mars sturen. In 2024 moet de eerste bemande vlucht zijn naar Mars. Dit is dan hun zonsondergang. Dit is namelijk letterlijk een foto daarvan.