FYI.

This story is over 5 years old.

Drugs

​Ik keek naar het Tweede Kamerdebat over drugs omdat jij dat niet hebt gedaan

De Tweede Kamer besprak gisteren het burgerinitiatief 'een pil teveel maakt geen crimineel' van BNN en het lijkt er verdraaid veel op dat er weer niks gaat veranderen.

Gisteren debatteerde de Tweede Kamer over het burgerinitiatief 'één pil te veel maakt geen crimineel', dat qua rijmelarij klinkt als een klassieke, domme overheidscampagne, maar werd opgezet door Spuiten & Slikken, en waar ruim 40 duizend mensen hun handtekening onder hebben gezet. De initiatiefnemers vinden dat gepakt worden met een pilletje teveel te grote gevolgen heeft voor je toekomst – en laten we elkaar geen mietje noemen: het is natuurlijk ook best wel aperte onzin dat mensen die met twee pillen op zak betrapt worden een strafblad krijgen. Omdat Tweede Kamerdebatten zelfs als ze over drugs gaan enorm slaapverwekkend zijn (het debat van gisteren duurde ruim twee uur) en omdat jij vast wat beters te doen had gisteravond, heb ik voor je naar het debat gekeken. Ik schonk mezelf een glas harddrugs wijn in en ging er goed voor zitten. Alle dingen die gezegd werden en die het vermelden waard zijn heb ik hieronder voor je opgeschreven – alle dingen waarvan ik moest gapen heb ik lekker weggelaten.

Advertentie

Tim Hofman van BNN gisteren in de Tweede Kamer

Het debat ging in het kort hierover: als je met meer dan één xtc-pil door de politie wordt gesnapt, krijg je een aantekening op je strafblad. Volgens de indieners van het burgerinitiatief – presentator, jongen met billen en Wie is de Mol-winnaar Tim Hofman en een paar van zijn collega's van BNN – kan dat gevolgen hebben voor het verkrijgen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG), die je nodig hebt om bepaald werk te mogen doen. Wij schreven een tijdje geleden al dat het in de praktijk nog best wel meevalt hoe moeilijk het is om een VOG te krijgen als je een keer met een paar pillen op zak bent gepakt. Desalniettemin blijft het natuurlijk alsnog onzinnig dat je er een aantekening door krijgt, daar niet van.

Het is wel jammer dat Team Hofman zo op die VOG-kwestie inzette. Een groot deel van het debat ging over de technische kant van het verkrijgen van een VOG, terwijl het belangrijkste punt – de decriminalisering van xtc-gebruikers – een beetje ondersneeuwde. Maar dat wil niet zeggen dat het hele debat een straf was om naar te kijken, want als oude mensen het over drugs (spreek uit: 'dzjrugz') hebben is dat eigenlijk altijd garantie voor pret.

Als je dacht dat een debat in de Tweede Kamer inhoudt dat ook daadwerkelijk alle leden van de Kamer aanwezig zijn - dat valt dus vies tegen. Er waren zes kamerleden die iets wilden zeggen, minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie was er (dat is de minister die ooit beweerde dat hij mensen kent die zijn gestorven aan hasj of wiet), en omdat de kamervoorzitter er niet was, was Ton Elias er om haar plaats in te nemen en het debat in goede banen te leiden.

Advertentie

Als eerste mocht Tim Hofman iets zeggen. Hij droeg een broek met zeer grote gaten op de knieën en vertelde over het burgerinitiatief. Tim weet dingen over drugs, zoals hoe je het woord 'drugs' uitspreekt. Aan het einde van zijn praatje vond hij het belangrijk om te benadrukken dat hij zelf nooit drugs gebruikt. Ik weet niet of dat waar is, maar ik vond het vooral niet zo ter zake doen, want het ging voor een keertje nou juist even niet over Tim, maar over alle Nederlanders die soms een pil wegkauwen.

Daarna was Liesbeth van Tongeren van GroenLinks aan de beurt. Zij was het wel eens met het idee om onschuldig xtc-gebruik te decriminaliseren – wat zeer sympathiek van haar is – maar ze had het wel de hele tijd over 'kids' als ze drugs gebruikende festivalravers bedoelde. Liesbeth van Tongeren is bijna zestig, maar dat is natuurlijk geen reden om een enorm volwassen deel van het electoraat dat toevallig soms een pilletje naar binnen kiepert zo te betuttelen. Jammer!

Na oma Liesbeth mocht Martijn van Helvert van het CDA zijn spreekbeurt houden. Martijn was misschien wel het meest enthousiast van alle aanwezigen. Hij praatte zelfs zo bevlogen in de microfoon dat gespreksleider Elias hem even onderbrak om te vragen of hij zelf misschien net een pil had geslikt. Martijn kon er niet om lachen. Zoals verwacht is het CDA tegen elke vorm van versoepeling van het drugsbeleid. Sterker nog: Martijn pleitte voor strengere drugswetten, want hij ziet het liefst dat er in Nederland helemaal geen 'harddrugspillen' (hij gebruikte het woord 'harddrugspillen' meerdere keren) gebruikt worden. Dat bereik je volgens hem door gebruikers keihard aan te pakken.

Advertentie

Ik denk dat hij daar geen gelijk in heeft. Martijn zei in zijn praatje een keer of zes dat je in Nederland van mening mag verschillen. En daar heeft hij hartstikke gelijk in.

Michiel van Nispen van de SP had niet erg veel interessants in te brengen. Het enige dat hij deed is het huidige beleid voorlezen, totdat zijn spreektijd weer voorbij was. Hij zei wel dat hij voor decriminalisering van xtc-gebruik is, wat dan wel weer sympathiek van hem was.

Vera Bergkamp van D66 had er van iedereen het meeste zin in. Zij had gisterochtend in de krant al een stuk geschreven waarin ze zei dat de gebruikershoeveelheid die mensen bij zich mogen hebben voordat ze de sjaak zijn moet worden verhoogd van een naar drie pillen. Dat kwam ze nog even toelichten voor het spreekgestoelte. Op een gegeven moment begon iedereen enorm door elkaar te ouwehoeren en raakte ik het overzicht even kwijt. Toen de rookwolken weer waren opgetrokken, waren mevrouw D66 en meneer CDA opeens verwikkeld in een discussie over het leenstelsel voor studenten (?) dat volgens meneer CDA veel vervelender is voor jongeren dan een strafblad (???). Mevrouw D66 moest daar om lachen, en ik ook.

Na D66 kwamen er nog wat andere mensen aan de beurt. Er was een mevrouw van de PvdA die zei dat ze vond dat als je gepakt wordt met een paar pillen op zak, je de eerste keer een waarschuwing zou moeten krijgen. Leuk meegedacht.

Er was een man van de VVD die terloops liet vallen dat hij af wil van alle plekken waar je drugs kunt laten testen, en een PVV'er die het ergens mee eens was (waarmee hij het precies eens was doet er niet eens zoveel toe, luister, er was een PVV'er en hij was het ergens mee eens).

Nadat iedereen nog een tijdje door elkaar had gepraat, en de mevrouw van de PvdA zelfs even de "wrapper" Lil Kleine aanhaalde, was er pauze. Na de pauze kwam de minister aan het woord.

Minister Van der Steur is precies wat je je voorstelt bij een politicus. Hij ging niet echt in op de vraag of onschuldige pretmakers op festivals nou behandeld moeten worden als criminelen of niet, maar had het drie kwartier lang over de technische kwesties omtrent het aanvragen van VOG's, waarbij ik bijna in slaap viel. Van der Steur begon zijn praatje door te zeggen dat hij vroeger nog wel eens naar Spuiten & Slikken keek (ik vind zelf de gedachte aan Ard van der Steur die op een bank zit al best aanstootgevend – laat staan als hij daarbij kijkt naar een programma waarin het vaak over seks gaat) maar dat hij tegenwoordig altijd moet werken als het op tv is. Daarmee gaf de minister onbedoeld aan dat hij in een andere wereld leeft dan wij, een wereld waarin mensen zich nog laten knechten door de tv-gids, een wereld waarin je nog thuis moest blijven om de laatste aflevering van Wegmisbruikers te kunnen zien, in plaats van 'm een paar dagen later via internet terug te kijken.

Aan het einde van de show werden vijf moties ingediend, waarin de ideeën die ik hierboven heb genoemd in wollige Tweede Kamertaal stonden beschreven. Die werden allemaal van tafel geveegd door de minister. Er wordt volgende week dinsdag over de moties gestemd, maar het lijkt er verdraaid veel op dat er weer eens helemaal niets gaat veranderen.

Lees meer over wat er gebeurt als je wordt gepakt met drugs:
Mag je nog op vakantie naar de VS als je op een festival met drugs bent gesnapt? Hoe zwaar ben je nou echt de sjaak als je met drugs wordt gesnapt op een festival? Goede raad van een festivaladvocaat