FYI.

This story is over 5 years old.

Stuff

In Japan komt een hotel waar bijna alleen maar robots werken

Binnenkort kun je in Japan een hotel boeken waar robots werken die eruitzien als knappe jonge vrouwen. Waarschijnlijk is dit het begin van het einde van de mensheid.

Actroids van Kokoro

In juli dit jaar opent in de prefectuur Nagasaki in Japan een hotel waar het personeel voor het grootste deel uit mensachtige robots bestaat. Het hotel past in de trend van een toenemend aantal dienstverlenende robots, een trend die wordt ondersteund door de Japanse overheid om problemen op de arbeidsmarkt op te lossen.

Het concept voor het Henn-na Hotel (wat 'vreemd' en 'verandering' betekent) werd op 28 januari voor het eerst gepresenteerd, maar afgelopen week werd er meer over bekendgemaakt. Het hotel ligt in het pretpark Huis Ten Bosch, een groot nagebouwd Nederlands dorp uit de zeventiende eeuw. Er zullen tien 'actroids' in het hotel gaan werken, oftewel robots die eruitzien als jonge Japanse vrouwen (gemaakt door het bedrijf Kokoro). Achter de receptie zullen drie actroids werken die oogcontact kunnen maken, lichaamstaal kunnen lezen en gesprekken kunnen voeren in het Chinees, Engels, Koreaans en Japans. Vier anderen zullen als schoonmaaksters en conciërges werken. Het is nog niet duidelijk wat de overige drie zullen doen (naast het smeden van plannetjes om ooit in opstand te komen tegen de mensheid, waarschijnlijk). In ieder geval zal er in het begin ook een klein aantal menselijke toezichthouders zijn.

Advertentie

Pretpark Huis Ten Bosch. Foto via Wikimedia Commons.

Naast de robots heeft het hotel ook andere futuristische eigenschappen, zoals sloten met gezichtsherkenning, thermometers die gelinkt zijn aan lichaamstemperatuur, en zonne-energie waar het hele hotel op draait. Hierdoor is het allemaal zo efficiënt dat je slechts 52 tot 134 euro voor een overnachting betaalt.

De directeur van Huis Ten Bosch, Hideo Sawada, heeft plannen om zijn netwerk van cybernetische allesvernietigende robots futuristische, betaalbare hotels uit te breiden. "In de toekomst willen we dat negentig procent van de hoteldiensten door robots wordt uitgevoerd," zei Sawada in een interview met The Verge. "We gaan het meest efficiënte hotel ter wereld maken. We hopen op een dag duizend van dit soort hotels over de hele wereld te hebben," zei hij.

Het gebruik van robots in hotels is niet supernieuw, maar tot nu toe waren dat vooral klassieke, onpersoonlijke robots zoals je die in tekenfilms vaak ziet. De actroids van Henn-na maken wat dat betreft een grote technologische sprong, ten opzichte van de simpelere robots die we al kenden, hoewel de actroids zelf ook al weer een tijdje bestaan. Kokoro bouwt ze al sinds 2003. In 2010 werden ze in ziekenhuizen gebruikt om patiënten te monitoren. Ook maakte een actroid in dat jaar haar acteerdebuut in een toneelvoorstelling. Mensen met een hoop geld (en een steekje los) konden destijds een kopie van zichzelf laten maken voor het luttele bedrag van twee ton.

De actroids in het Henn-na Hotel zijn slechts een deel van de grote golf van (steeds goedkoper wordende) dienstrobots, die de Japanse arbeidsmarkt de laatste maanden overspoelt. Deze snelle toename heeft de steun van de Japanse premier Shinzo Abe. Hij ziet het als een belangrijk onderdeel van de economische groei in een land dat kampt met een tekort aan arbeiders en steeds hoger wordende uitkeringskosten. Als het aan Abe ligt wordt de robotindustrie van Japan binnen een paar jaar verdriedubbeld tot een marktwaarde van 21 miljard en anderen hopen dat het binnen een decennium oploopt tot 61 miljard.

Het is lastig om geen enkele angst te voelen bij het idee van een toekomstige wereld die gedomineerd wordt door robots, die steeds meer op mensen zullen gaan lijken. Vooral omdat één van de producerende bedrijven dezelfde naam heeft als het duivelse bedrijf in Terminator. Het is dus nog niet eens zo heel ver gezocht om te denken dat we hier getuige zijn van de geboorte van Skynet, in een pretpark met een oud-Hollands thema. Van alle plekken op de wereld in ieder geval nog best een leuke, om het einde van de wereld in te luiden.