FYI.

This story is over 5 years old.

nieuws

"Ik vind het een beetje arrogant van Engeland": jonge Europeanen reageren op de Brexit

Onze Europese redacties gingen de straat op om erachter te komen wat jonge mensen in hun land vinden van het nieuws dat het Verenigd Koninkrijk heeft gestemd vóór een Brexit.

Gisteren wurmde het Verenigd Koninkrijk zich los uit de warme omhelzing van de Europese Unie. Europa zag deze break-up niet echt aankomen – of weigerde eigenlijk om de dreigementen van Engeland om te vertrekken serieus te nemen – en het is nog maar zeer de vraag of we nu nog wel vrienden kunnen blijven met z'n allen.

Onze Europese redacties gingen de straat op om erachter te komen wat jonge mensen in hun land vinden van dit nieuws.

Advertentie

Nederland

Dorsa, 22 jaar, Amsterdam, student

"Waar hebben de Britten hun stem op gebaseerd? Mogen ze de EU gewoon niet, hebben ze zich er überhaupt in verdiept? Ik heb het idee dat veel mensen met hun gevoel hebben gestemd. Ik hoopte dat het Verenigd Koninkrijk zou stemmen om te blijven, maar ze waren nooit echt een heel actieve deelnemer volgens mij, dus deze uitslag verbaast me niet echt. Waar ik me vooral zorgen om maak is dat het financiële evenwicht in de EU zoekraakt, omdat de Britse economie een van de sterkste was in de EU.

Italië

Beatrice, 24 jaar, Milaan, student

"Ik kon de resultaten vanochtend bijna niet geloven, en ik maak me erg zorgen. Ik was zelf van plan om nadat ik ben afgestudeerd naar het Verenigd Koninkrijk te verhuizen, maar daar moet ik nu nog even goed over nadenken. Ik ben bang dat dit het begin van het einde is voor de Europese Unie; er zal vast een domino-effect ontstaan. De EU is misschien niet perfect, maar het lijkt me onverstandig om eruit te stappen. Ik hoop dat we nooit een soortgelijk referendum gaan houden in Italië, want ik ben bang dat je dan hetzelfde resultaat krijgt."

Duitsland

Jeff, 31 jaar, Berlijn, danser

"Ik had dit echt nooit verwacht, en ik kan me niet echt voorstellen hoe de EU nu verder kan gaan. Het is zo verrassend dat ze een meerderheid hebben behaald – ook al was het dan een kleine meerderheid.

Om eerlijk te zijn vind ik het een beetje arrogant van het VK dat ze uit de Europese Unie willen stappen, en word ik er een beetje ongemakkelijk van. Ik denk ook dat sommige landen nu hetzelfde zullen proberen, wat echt treurig zou zijn. Persoonlijk ben ik blij met de voordelen die lid zijn van de EU met zich meebrengt, zoals hoe makkelijk het is om te reizen, en dat je geen geld hoeft om te wisselen in de meeste landen. Nou ja, oké, op dat gebied was Engeland sowieso altijd een uitzondering."

Advertentie

Griekenland

Anna Piliou, 26 jaar, Athene, lhbt-activist

"Ik ben volledig vóór een Brexit, maar de uitslag van het referendum voelt wel als een bitterzoete overwinning. In ons Griekse referendum over de voorwaarden van de bailout steunde de meerderheid het nee-kamp, en gingen arme mensen de straat op om te protesteren. In Engeland waren de linkse partijen en organisaties totaal onverschillig, en hebben ze de verkiezing gewoon weggegeven aan extreemrechts.

De Brexit behoort toe aan de arbeiders, de armen en de middenklasse – aan de mensen die het Verenigd Koninkrijk hebben gemaakt wat het nu is. De EU heeft in zijn huidige staat, het Europese volk niets te bieden – ze hebben geen respect voor minderheden of mensenrechten. De EU opereert op de basis van economische macht en is zijn oorspronkelijke principes uit het oog verloren. Daarom ben ik er vóór dat Engeland de EU verlaat – en wil ik dat Griekenland en andere landen hun voorbeeld volgen."

Frankrijk

Benjamin, 28 jaar, Parijs, ondernemer

"Ik ben behoorlijk geschokt, ik had dit totaal niet verwacht. Maar als je erover nadenkt kan ik wel begrijpen waarom de Britten uit de EU willen stappen. Ze zaten in die organisatie zonder sommige van de nadelen – zoals de Euro – en wilden niet meer voor de beslissingen van anderen betalen. Zelfs als ze op economisch vlak behoorlijk sterk staan, denk ik dat ze wel bezorgd zijn over de vluchtelingencrisis.

Het zal interessant worden om te zien of hun houding gaat veranderen als de dingen beter worden binnen de EU – zullen ze spijt krijgen van hun beslissing? Dit referendum betekent dat de Europese Unie moet veranderen. Als de EU niet verandert, betekent dat dat de bureaucraten van de EU niets begrijpen van de realiteit van het leven in een van de 28 lidstaten. Er zal nooit een Europese federatie komen. Misschien moet de EU zijn ambities temperen, en proberen om efficiënt te zijn op een paar heel specifieke vlakken."

Advertentie

Polen

Marcin, 37 jaar, Warschau, muzikant

"Het is lastig te voorspellen wat er nu gaat gebeuren – we moeten het maar gewoon afwachten en dan kijken hoe het er over een jaar voor staat. Maar het zal wel een beetje een puinhoop worden. Ik denk dat de Britten eindelijk wakker zijn geschud en hebben gezien dat het niet de EU is die de baas is, maar de banken en de farmaceutische bedrijven. Ze wilden gewoon vechten voor wat van hen is.

De EU zou nu een paar enorme hervormingen moeten ondergaan, zodat het soepel kan blijven lopen. Het gaat al langere tijd niet goed, en de Britten zijn gewoon de eersten die ons daarop hebben gewezen. Ik ben ergens wel bang dat Duitsland en Frankrijk hun voorbeeld gaan volgen, en dan valt de hele unie uit elkaar."

Denemarken

Christine Søgaard, 27 jaar, Kopenhagen, muziekwetenschapstudent

"Ik ben in shock. Wat gebeurt er? Het is diep, diep treurig dat het VK ervoor gekozen heeft om Europa de rug toe te keren. Ik ben net terug van een Erasmus-uitwisseling in Leeds, en ik moet er steeds aan denken hoe treurig het is dat toekomstige generaties Europese studenten niet meer dezelfde mogelijkheden zullen hebben om in Engeland te studeren – en andersom ook.

Maar wat echt treurig is, is dat een Brexit olie gooit op het populistische vuur dat brandt in Europa. Rechtse nationalisten in heel Europa – ook hier in Denemarken – zullen dit zien als een kans om soortgelijke stappen bij de cultuur van eenheid en coöperatie vandaan te nemen. Dit is echt verontrustend."

Advertentie

Spanje

Joan Manuel, 20 jaar, Madrid, pr-medewerker en ober

"Ik had gehoord dat Engeland een referendum ging houden over de EU, maar ik had nog niet gehoord wat de uitslag was. Ik bedoel, het is maar één land dat eruit stapt, en ik betwijfel dat het een effect zal hebben op de euro. Het enige echte probleem voor mij is nu dat het lastiger zal zijn om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen."

Servië

Ana, 19 jaar, Belgrado, student

"Niemand weet wat er nu gaat gebeuren. Het kan zijn dat nieuwe landen nu sneller lid kunnen worden van de Europese Unie. Ik denk dat de EU slechter af zal zijn dan Engeland na het referendum, maar het VK zal het nou ook weer niet zo goed doen. Waar ik me op dit moment het meeste zorgen over maak is wat er gaat gebeuren met de opnames van het nieuwe seizoen van Game of Thrones . Ze hebben gezegd dat ze misschien moeten stoppen met de opnames in Servië en meer moeten gaan filmen in Ierland, en dat zou echt jammer zijn want ik ben een enorme fan."

Zwitserland

Yael, 22 jaar, Zürich, student

"Ik weet niet zoveel over de economische aspecten van de Brexit, maar ik krijg wel een slecht gevoel van het hele gedoe. Ik heb het idee dat een Brexit op geen enkele manier voordelig zal zijn voor Europa of voor het VK, al kan ik niet echt beargumenteren waarom.

Alle conservatieve partijen in Europa feliciteerden het Verenigd Koninkrijk vanochtend. Als dat geen slecht teken is, wat dan wel? Ik wou dat de Britten anders hadden gestemd, maar ik denk niet dat de Europese Unie nu uit elkaar gaat vallen."

Advertentie

Portugal

Cláudia, 28 jaar, Lissabon, marketing manager

"Het is een zorgelijke uitslag, maar ik ben benieuwd wat ons nou echt te wachten staat. Ik hoopte stiekem dat de Britten voor het stemmen aan die uitspraak van Jo Cox zouden denken: "Er zijn veel meer dingen die we met elkaar gemeen hebben, dan dingen die ons verdelen."

We hebben er niets aan om nu paniekerig te doen over de toekomst, we moeten het de komende tijd gewoon over ons heen laten komen. Maar het is belangrijk om bij de uitslag stil te staan, en na te denken over de mankementen van de EU. We moeten in onze oren knopen dat niet elk land hetzelfde functioneert; wat hier werkt, staat niet overal garant voor succes."

Roemenië

Laurentiu, 24 jaar, Boekarest, student

"Ik denk niet dat het echt gevolgen voor mij zal hebben. Het is een voorspelbare uitkomst — het VK heeft zelf een sterke economie, maar ze moeten een heleboel zwakke landen ondersteunen. Het zal op de arbeidsmarkt niet gunstig uitpakken voor de Roemenen die er wonen, maar de Britten hebben recht op deze keuze. De EU is geen gevangenis."