Engeland in de jaren zeventig door de lens van een Franse fotograaf

FYI.

This story is over 5 years old.

Fotos

Engeland in de jaren zeventig door de lens van een Franse fotograaf

De Franse fotograaf Gil Rigoulet pakte in de jaren zeventig en tachtig regelmatig de veerboot naar Engeland om de verschillende subculturen vast te leggen.

Voor de bouw van de Kanaaltunnel, die in 1994 open ging, zagen veel Fransen Engeland als een vreemd en ver land, waar punkers met enorme hanenkammen, dronken tieners, en keurige conservatieve omaatjes in harmonie samenleefden. Althans, dat is hoe de Franse fotograaf Gil Rigoulet Engeland zag. In de jaren zeventig en tachtig ging hij regelmatig naar Engeland om verschillende subculturen en sociale bewegingen vast te leggen. "Ik zag Engeland als de geboorteplaats van allerlei fantastische muziekgenres," zegt hij. "In eerste instantie ging ik erheen om verslag uit te brengen van het Reading Festival, waar ik verrast werd door al die rockers en bikers die met elkaar op de vuist gingen. Dat is iets wat in mijn eigen land niet zag – extreme bewegingen die in sterk contrast stonden met een enorm traditionele samenleving."

Advertentie

Rond die tijd gingen massa's Fransen met de veerboot naar Engeland. Volgens Rigoulet was de reis ernaartoe al de helft van de ervaring. "Het was een vrij lange tocht, en mensen werden altijd dronken op de boot. Door het geschommel van de boot kotsten mensen overal. Wanneer we dan eindelijk aankwamen in Engeland, hadden we het gevoel dat we in een nieuwe wereld, met totaal andere mensen, auto's en gewoontes, waren beland." De foto's van Rigoulet proberen het contrast dat voor hem Engeland in die tijd typeerde te illustreren – met de humor en compassie die karakteristiek zijn voor zijn werk. Rigoulet heeft deze foto's dertig jaar lang in zijn archieven laten zitten, maar nu is er eindelijk een expositie van zijn werk in galerie 247 in Parijs.

Bekijk hieronder een selectie van de foto's die in Parijs te zien zijn.