Culturele clichés en identiteit in het moderne Japan

FYI.

This story is over 5 years old.

Fotos

Culturele clichés en identiteit in het moderne Japan

Voor zijn nieuwe serie bracht de Belgische fotograaf Max Pinckers de vreemde positie die Japan inneemt in het collectieve geheugen van het Westen in beeld.

"Het is verleidelijk om over Japan te denken als een plek die anders is dan alle andere plekken, inclusief andere landen in Azië. Toch zijn er genoeg redenen om dit idee te verwerpen. Als we beter kijken, blijkt een groot deel van de zogenaamde 'essentie' van Japan een relatief modern fenomeen te zijn." - David Pilling, Bending Adversity, 2014.

De foto's hieronder zijn onderdeel van het project Two Kinds of Memory and Memory Itself van Max Pinckers, dat kijkt naar de vreemde positie die Japan inneemt in het collectieve geheugen van het Westen. Japan wordt vaak gezien als geïsoleerd en fundamenteel "anders"; een beeld dat deels door Japan zelf is gecreëerd, en deels een product is van culturele fetisjering.

Advertentie

Japan is regelmatig het doelwit van Westerse fantasieën, die vaak voortkomen uit clichés van brede, getatoeëerde yakuza, perfect geknipte bonsaiboompjes, cosplayers, en vrolijke sumoworstelaars. Toen Pinckers naar Japan ging kwam hij deze dingen maar weinig tegen, en leken ze geen belangrijke rol te spelen in de Japanse cultuur. Deze tegenstrijdige ervaring leidde ertoe dat hij op zoek ging naar deze culturele constructies in het hedendaagse Japanse landschap, en situaties in scène zette die beïnvloed zijn door het clichématige beeld dat buitenlanders hebben van Japan.