FYI.

This story is over 5 years old.

Tech

Waarom ruikt mijn zweet soms naar wiet?

Je hoeft helemaal geen fanatieke blower te zijn om na een wilde vrijpartij te ruiken alsof je door een wietplantage bent gerold.

Afbeelding via flickrgebruiker nathanmac87

De eerste keer dat ik opmerkte dat mijn zweet naar wiet rook, had ik net seks gehad met mijn toenmalige vriendin. Liefdevol drukte ze haar gezicht tegen mijn borst aan. "Hé, je ruikt naar wiet," zei ze. Ik rook aan mijn oksel – shit, ze had gelijk.

Het blijkt dat ik niet de enige ben die soms een lichaamsgeur met een wietaroma produceert. Na even zoeken op Google kwam ik bij meerdere forumspost en een redditthread uit waar meer mensen over dit fenomeen praatten. Net als ik, waren de meesten vooral verbaasd. "Nadat ik had gesport rook ik aan mijn oksel," vertelt Redditer RIP_MAC_DRE. "Op dat punt blowde ik al zo'n twee á drie jaar en viel het me op dat ik wiet rook. Ik vond het wel grappig."

Advertentie

Ik bleef de hele nacht wakker om tot antwoorden te komen. Maar mijn research bracht me niet meer dat een 'topanswer' op Yahoo Answers, wat een handleiding was hoe je jezelf het beste kunt wassen. Onverschrokken en met niets beters te doen, nam ik contact op met de meest vooraanstaande biologen en cannabisdeskundingen om voor eens en voor altijd een einde te maken aan dit stinkende vraagstuk.

Dr. Matan Shelomi, een onderzoeker bij het Max Planck Instituut voor Chemische Ecologie in Duitsland, dook exclusief voor VICE in de kwestie en vergeleek onderzoeken die de individuele chemische bestanddelen van cannabis en menselijk zweet vaststelden, om te zoeken naar eventuele overeenkomsten. Van de 233 elementen en verbindingen in cannabis en de bijna 100 elementen in menselijk zweet, zijn er 11 hetzelfde.

"Het lijkt erop dat een aantal van de chemische verbindingen die geassocieerd worden met het aroma van wiet ook te vinden zijn in zweterige sportsokken," zegt Shelomi. "Het enige dat we nu nodig hebben zijn een statistisch significant aantal vrijwilligers en een olfactometrisch lab."

Hierna ging het snel met de wetenschappelijke doorbraken. Het duurde niet lang voordat dr. Shelomi zich realiseerde dat de cannabisgeur waarschijnlijk uit de apocriene zweetklieren komt, in plaats van de eccriene zweetklieren. Zweet uit de eccriene klieren is transparant en waterig en wordt aangemaakt om het lichaam te koelen. Apocrien zweet vormt zich bij inspanning – zoals seks of stress – met name rond de oksels en de geslachtsdelen, en heeft een penetrante geur.

Advertentie

"Ik liep op [de middelbare school] de klas binnen waar ik een presentatie moest geven, toen het me opeens opviel," vertelt Trent uit Kansas. "Uiteindelijk kwam ik erachter dat het zweet onder mijn oksels alleen naar wiet ruikt tijdens of voor een stressvolle situatie."

Dr. Shelomi gebruikte dit als basis voor zijn hypothese. "Als anderen deze ervaring delen, dan kunnen we aannemen dat een wietzweetgeur veroorzaakt wordt door apocriene afscheidingen."

Dr. Justin Fischedick is een onderzoeker bij het Instituut voor Biochemie van de universiteit Washington State, en heeft een andere theorie. Volgens hem zitten er een aantal chemische stoffen in wiet die terpenen worden genoemd, die ervoor zorgen dat je zweet ook naar wiet ruikt. Planten scheiden deze terpenen af uit hun bladeren en bloemen om zo bestuivers te lokken en plantetende insecten af te stoten. "Het lijkt erop dat met name mensen die veel sporten merken dat hun zweet soms naar wiet ruikt," zegt dr. Fischedick. "Terpenen bestaan net zoals THC uit vetoplosbare verbindingen, die zich mogelijk in de vetcellen nestelen en vrij komen tijdens het sporten."

Dat zou dus een verklaring zijn voor mensen die blowen, maar ik heb al jaren geen wiet meer gerookt. Misschien heeft de dagelijkse hoeveelheid wiet uit mijn jonge jaren ervoor gezorgd dat mijn zweet permanent gekenmerkt is door de geur. "Het zou me niet verbazen als veelvoudig wietgebruik je lichaamsgeur kan veranderen," zegt dr. Shelomi. "Online hebben meerdere mensen aangegeven dat ze allang gestopt zijn met blowen, maar de geur nog steeds ruiken."

Advertentie

Ik wilde niet twijfelen aan een expert, maar dit leek me gewoon onmogelijk. Het lijkt me waarschijnlijker dat de geur veroorzaakt wordt door eetbare planten die dezelfde terpenen bevatten als cannabis – een idee dat ook aangesneden werd in de redditdiscussie. "Er kunnen wel overeenkomsten zijn in de geur," schreef LarsHoneytoast. "Ik vind dat wiet, zweet en sla van de Subway allemaal dezelfde soort geur hebben."

Ik moest erachter komen of dit waar was, idealiter met de hulp van iemand die niet naar een ontbijtgerecht vernoemd is. "De geur van cannabis wordt geproduceerd door de terpenen die erin zitten," vertelt dr. Franjo Grotenhermen, uitvoerend directeur van de Internationale Associatie voor Cannabinoïden als Medicijn (IACM). "De consumptie van andere planten met dezelfde terpenen kan resulteren in een vergelijkbare geur."

Dankzij enthousiaste wietliefhebbers die constant nieuwe soorten kweken, zijn er nu meerdere wietsoorten die dezelfde terpenen bevatten als veel andere planten. De wietsoorten Blueberry Cheesecake en Orange Bud zijn hier een voorbeeld van. Er zijn dus genoeg planten die je kunnen laten stinken als een wietplantage.

Maar als naar wiet ruikende terpenen zo veel voorkomen, waarom ruiken dan niet meer mensen als een coffeeshop op de Wallen? Nou, de geur van zweet wordt niet alleen veroorzaakt door terpenen, maar ook door bacteriën die zweetmoleculen afbreken tot kleine stinkende deeltjes. Zweet uit de apocriene klieren is dan ook een cocktail van mineralen, feromonen en ureum. De lijkt erop dat ze wietzweetgeur wordt veroorzaakt door een specifieke combinatie van deze verschillende componenten, waardoor het ongebruikelijk is, maar wel voorkomt.

Er lopen misschien nog wel veel meer mensen rond met de juiste combinatie van factoren om een wietgeur te produceren, zelfs als ze nog nooit een jointje hebben aangeraakt – al zouden zij het misschien niet eens merken doordat ze niet echt weten hoe wiet ruikt. Of misschien weten ze wel hoe het ruikt, maar boeit het ze gewoon niet genoeg om nachten op Google te zoeken naar een antwoord voordat ze besluiten om meerdere wetenschappers benaderen.

Het enige dat nu nog rest is om dat cliché maar weer eens aan te halen dat "er meer onderzoek nodig is". Maar gelukkig is dokter Fischedick daar wel voor te porren. "De enige manier om het zeker te weten is om vrijwilligers te vragen om een dikke joint te laten roken, te gaan sporten, hun zweet op te vangen, en dit door te lichten in de meetmachines," zegt hij.

Iemand interesse?