FYI.

This story is over 5 years old.

Stuff

We vonden wat Interpolverdachten via hun openbare socialmediaprofielen

We leerden wat verdachten op de Interpollijst beter kennen via hun openbare socialmediaprofielen. We zijn betere detectives dan Interpol.

Verrassing 1: de volgens buren "stiklieve" Servische Kroaat Milutin Graic (41) leunde al tien jaar rustig achterover in Roosendaal toen hij op het Wanted Persons-verlanglijstje van Interpol bleek te staan en afgelopen maart werd gearresteerd op verdenking van brandstichting en oorlogsmisdaden als etnische zuiveringen en martelingen tijdens de Balkanoorlog. Inmiddels heeft justitie in Kroatië de aanklacht tegen hem ingetrokken, maar verrassing 2: de gezinsman (twee kinderen) was gewoon jarenlang onder zijn eigen naam op Facebook te vinden, waar hij openbare foto's als deze zette:

Advertentie

Milutin is volgens buren een stiklieve man.

Volgens de website van Interpol had de arrestatie van Milutin de hoogste internationale prioriteit: hij was een zogeheten 'Red Notice'-geval, wat betekent dat er een strafzaak tegen hem liep en Interpol alle 190 aangesloten nationale politieorganisaties namens Kroatië verzocht om deze man te vinden, te arresteren en (eventueel) uit te leveren aan de Kroatische justitie.

Maar dat gebeurt niet actief. Interpol verricht zelf geen arrestaties, en internationale samenwerking en een uitleveringsverzoek maken nog geen actieve internationale speurtocht. Vaak zijn Red Notice-verdachten gevlucht naar een land waar ze niet gezocht worden, en als je daar niet opvalt - omdat je bijvoorbeeld ineens nooit meer door rood licht rijdt of nul cocaïne dealt - dan is de kans klein dat de flikken ineens voor je deur staan.

Genoeg Red Notice-personen maken dus nog gewoon socialemediaprofielen aan. Facebook kent immers geen nationale grenzen. Hoog tijd om een paar Nederlanders en Belgen op de Red Notice-lijst wat beter te leren kennen via de dingen die ze posten op hun openbare socialmediaprofielen.

De 33-jarige Belgisch-Amerikaanse Leslie Delbecq wordt gezocht omdat ze volgens de FBI in 2010 haar eigen spruit ontvoerde van Florida naar Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten - naar eigen zeggen om haar onbetrouwbare echtgenoot te ontvluchten. Dat is alweer een tijdje geleden, en Leslie moest intussen ook aan de bak in het Midden-Oosten. Daarom ze heeft netjes haar LinkedIn-profiel bijgehouden: sinds de ontvoering heeft Leslie gewerkt als lerares Engels, als 'talent acquisition specialist' en als personeelsconsultant bij Emirates Airlines. Voor het feilloos aanvoelen of iemand talent heeft: Leslie is je vrouw.

Advertentie

Volgens haar openbare Facebookprofiel en Twitter voelt Leslie zich regelmatig 'happy'. Ze houdt van Pink Floyd en bewondert atleet Usain Bolt. Verder is Leslie single, stort ze zich regelmatig op haar werk, genoot ze afgelopen kerstvakantie van Home Alone en krijgt ze veel steun van vrienden en familie voor haar harde werk.

Geen woord wordt gerept over dochter Gabrielle, die intussen vijf jaar oud moet zijn. Uit zichzelf terugkeren naar de Verenigde Staten zou niet goed zijn voor Leslie: de boete die ze moet betalen is elke week met 1000 dollar omhooggegaan (nu staat de teller op pakweg 180.000 dollar). Als je overigens haar Belgische ouders Jeanine en Philippe nog ergens ziet lopen: die schijnen medeplichtig te zijn en staan ook als Red Notices bij Interpol bekend.

Door naar een wat zwaardere jongen: de Brusselse 'topgangster' Ali Agharbiou wordt verdacht van het bekokstoven van (en deelnemen aan) een The Italian Job-achtige overval in Amsterdam Zuid-Oost in 2012, waarbij zes mannen met behulp van explosieven inbraken bij een filiaal van waardetransportbedrijf Brinks. Vervolgens vluchtten ze voor de politie in een paar Audi's, met 12 miljoen in hun achterbak. Het schijnt dat hij niet wordt gezocht voor de keuze van een Audi.

Maar dat is nog niet alles: Ali en zijn medetopgangsters zouden op de politie hebben geschoten met automatische vuurwapens, waarna één van de vluchtauto's verongelukte en in brand vloog - samen met de helft van het geld. Maar dat hield Ali en kornuiten niet tegen: die stalen meteen weer een andere auto (een Hyundai :( ).

Advertentie

Ali heeft helaas ook goed door hoe je je profiel voor de buitenwereld afschermt, maar wel weet ik dat hij een neusje heeft voor glimmende BMW's (!!! dat zou een goede vluchtauto zijn geweest.) en dat Ali niet vies is van een potje Public Enemy. Nergens lees ik iets over hoe hij zijn deel van die zes miljoen heeft uitgegeven of over die ene diamantroof in Brussel waar hij ook bij betrokken zou zijn geweest.

Ali is afgelopen week in Marokko gearresteerd; niet omdat hij op de Interpol-lijst staat, maar door een eigen onderzoek van de Marokkaanse politie. Ali zal dus binnenkort niet meer als Red Notice bekendstaan. Denk niet dat hij Public Enemy's Hard…just like that nog heel vaak gaat draaien.

De Braziliaanse autoriteiten willen heel graag de heer Franky Claude Cousaert bij het nekvel grijpen: de 51-jarige schemel uit het Belgische Oostende zou op internationaal niveau drugshandel hebben bedreven.

Dat zou je niet zeggen als je naar zijn foto's kijkt: deze man ziet eruit als gezellige ouwe ome Franky waarmee het goed beneveld in de lokale bruine kroeg hangen is. Bovendien heeft Franky sinds 2011 een leuke Venezolaanse tante aan de haak geslagen. Zij woont volgens haar Facebook in Brussel, en ik neem aan dat hij bij haar woont. Bovendien lijkt Franky gewoon een baan te hebben bij een bedrijf dat 1stpokerroom.com heet, maar zijn precieze taken staan nergens vermeld. Ook heeft Franky aan de Poolse hogeschool XXXI LO in Łodzi gezeten. Niets aan de hand dus.

Advertentie

Altijd lachen met Franky.

Maar het is duidelijk dat Franky begrijpt waar Facebook en Twitter voor bedoeld zijn: interactie met de achterban. Hij laat ons zien wie hij graag in The Voice of Belgium ziet doorgaan, probeert aan zijn Facebookvrienden zakken vol garnalenkroketten te slijten en klaagt er over Venezuela ("biggest mistake in my life, Venezuela … except my wife this is the good thing which happens"). Ook ruilt hij graag zijn vreemde valuta in voor jouw geld, en vraagt hij of we hem 7500 euro kunnen lenen. Tenzij 'garnaalkroketten' een soort nieuwe slang is voor hele malle drugs lijkt er dus echt niks aan de hand in ome Franky's socialemediawereld.

Zin in garnaalkroketjes nu.