Δικαιώματα

Η 12η Μαΐου Ήταν μια Θλιβερή Μέρα για τον Κόσμο, Ειδικά για τις Γυναίκες του Αφγανιστάν

Η Σακίλα μιλά για την επίθεση στη μαιευτική κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Καμπούλ και θυμάται στιγμές από τη ζωή της στο Αφγανιστάν.
VICE Staff
Κείμενο VICE Staff
IMG_0379
Φωτογραφία: Anna Pantelia – MSF

Το VICE Greece δίνει βήμα σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άτομα, με τη δημιουργία της στήλης «Ρισπέκτ», στην οποία κάθε εβδομάδα δημοσιεύονται προσωπικές ιστορίες, άρθρα άποψης, φωτογραφίες, ρεπορτάζ ή άλλες υποθέσεις που ενδιαφέρουν την ελληνική κοινωνία. Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε το κοινό και να ανοίξουμε διάλογο για ζητήματα με τα οποία καταπιάνονται και αξίζουν την προσοχή όλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το συγκεκριμένο άρθρο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα υπογράφει η Σακίλα, Αφγανή μεταφράστρια της οργάνωσης.


«Η 12η Μαΐου ήταν μια πολύ θλιβερή μέρα για όλον τον κόσμο και ειδικά για τις γυναίκες του Αφγανιστάν». Η Σακίλα λύγισε στο άκουσμα της είδησης της τυφλής επίθεσης με θύματα γυναίκες και νεογέννητα, στη μαιευτική κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Καμπούλ. Αφγανή και η ίδια, έφυγε από τη χώρα της για λόγους ασφαλείας. Tα τελευταία χρόνια ζει μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, και εργάζεται ως μεταφράστρια στην παιδιατρική κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, έξω από τη Μόρια. Θυμάται τη ζωή της στο Αφγανιστάν τις μέρες που φεύγοντας από το σπίτι, έλεγαν ο ένας στον άλλο «αντίο» διότι δεν ήξεραν αν θα επιστρέψουν ζωντανοί, και στέλνει ένα μήνυμα αλληλεγγύης στις οικογένειες των θυμάτων.

Από τις όμορφες αναμνήσεις στην απόφαση της φυγής

Ζούσα πολύ καλά στο Αφγανιστάν, αλλά υπήρχαν προβλήματα σε ό,τι αφορά στην ασφάλειά μας. Είχα το δικό μου σπίτι, τα παιδιά μου σπούδαζαν και εργάζονταν. Μου δόθηκαν καλές ευκαιρίες εργασίας. Έχω πολύ καλές αναμνήσεις από τη χώρα μου. Από το 1995 συνεργάστηκα με πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις και ξένες πρεσβείες, κυρίως ως σύμβουλος σε θέματα φύλου. Έκανα εκπαιδεύσεις γύρω από το θέμα της ισότητας των φύλων. Μία από τις καλύτερες αναμνήσεις που είχα ήταν η βράβευσή μου ως ο καλύτερος υπάλληλος της χρονιάς σε μία από τις οργανώσεις όπου δούλευα. Με αυτό το βραβείο είχα την ευκαιρία να στείλω την κόρη μου στις ΗΠΑ για σπουδές. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό για εκείνη, καθώς για τους Αφγανούς είναι σχεδόν αδύνατο να φύγουν στο εξωτερικό.

Είχα μια υπέροχη καριέρα, αλλά στο Αφγανιστάν πολλές γυναίκες που εργάζονται αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Ειδικά εκείνες που συνεργάζονται με ξένους οργανισμούς, όπως εγώ. Δεν αρέσει το γεγονός ότι οι γυναίκες μπορούν να είναι ανεξάρτητες, να έχουν καλή εκπαίδευση και εργασία. Αγωνιζόμουν πάντα για τα δικαιώματα των γυναικών και αυτό δεν ήταν αρεστό. Τα παιδιά μου κατέληξαν να μένουν τρεις μήνες στο σπίτι, δεν μπορούσαν να πάνε πουθενά και δεν μπορούσαν καν να καταλάβουν γιατί έπρεπε να βιώσουν αυτή την κατάσταση. Ο στιγματισμός προήλθε ακόμη και από τους ίδιους τους γείτονές μας, λέγοντας ότι δεν είμαστε καλοί άνθρωποι μόνο και μόνο επειδή εργαζόμαστε για ξένους. Τότε πήρα την απόφαση να φύγω. Ζήτησα άσυλο από την ιταλική πρεσβεία και μας δέχτηκαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα παιδιά μου με ευχαριστούν που πήρα αυτή την απόφαση. Η κόρη μου, μου είπε κάποτε «Μαμά, σ’ ευχαριστώ για την απόφαση που πήρες να φύγουμε. Τώρα είμαστε ασφαλείς και μπορούμε να αποφασίζουμε εμείς για τους εαυτούς μας. Τώρα καταλαβαίνουμε πώς πρέπει να είναι η ζωή. Έχουμε δικαιώματα». Στο Αφγανιστάν, όταν φεύγαμε το πρωί από το σπίτι, λέγαμε ο ένας στον άλλο «khoda hafez», το οποίο συνήθως χρησιμοποιείται στο Αφγανιστάν ως «αντίο». Δεν ξέραμε αν θα επιστρέψουμε στο σπίτι ζωντανοί ή όχι. Αυτή ήταν η καθημερινή μας ζωή.


Το Τελευταίο Ταξίδι

Παρακολουθήστε όλα τα βίντεo του VICE, μέσω της νέας σελίδας VICE Video Greece στο Facebook.


Για την τυφλή επίθεση σε εγκύους και μωρά

Όταν άκουσα τι συνέβη στο νοσοκομείο, λυπήθηκα βαθιά ως γυναίκα και μητέρα. Η 12η Μαΐου ήταν μια πολύ θλιβερή μέρα για όλο τον κόσμο και ειδικά για τις γυναίκες του Αφγανιστάν.

Η πραγματικότητα είναι ότι στο Αφγανιστάν οι εκρήξεις είναι μέρος της καθημερινότητας, αλλά αυτή τη φορά ήταν κάτι το απίστευτο. Να βλέπεις μητέρες και νεογέννητα μωρά να σκοτώνονται; Είναι πραγματικά ντροπή γι΄αυτούς που το έκαναν. Είναι πραγματικά απίστευτο να βλέπεις μια τέτοια επίθεση κατά τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού.

Είδα, επίσης, ότι σκοτώθηκε μια μαία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να είναι μία από εμάς, θα μπορούσα να είμαι εγώ. Σε ένα από τα γραφεία που δούλευα στην Καμπούλ, έγινε έκρηξη δύο μόλις μήνες αφότου έφυγα. Θα μπορούσα, λοιπόν, να είμαι εγώ εκεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν μπορούσα να μιλήσω με τις οικογένειες των θυμάτων, θα τους έλεγα πόσο λυπάμαι για την απώλειά τους, καθώς και να παραμείνουν όσο πιο δυνατοί γίνεται. Θα τους έλεγα ότι δεν είναι οι μόνοι που περνούν μια τόσο σκληρή δοκιμασία. Δυστυχώς, υπάρχουν κι άλλες οικογένειες που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα με παρόμοιο τρόπο. Όμως θέλω να τους πω ότι είμαστε μαζί τους.

Το μόνο που εύχομαι για το Αφγανιστάν είναι ειρήνη. Αν σταματήσουν οι συγκρούσεις και ξαναέχουμε ειρήνη, ξέρω ότι οι γυναίκες θα χαίρουν πάλι σεβασμού και προστασίας».

*Στις 12 Μαΐου η μαιευτική κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα του νοσοκομείου Dasht-e-Barchi στην Καμπούλ έγινε στόχος τυφλής επίθεσης. Σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 20 τραυματίστηκαν, η πλειοψηφία των οποίων ασθενείς. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη ιατρική δομή τα τελευταία έξι χρόνια, επιβεβαίωσαν ότι 26 μητέρες νοσηλεύονταν κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Δέκα από αυτές κατάφεραν να βρουν καταφύγιο σε ασφαλή δωμάτια μαζί με πολλούς εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Όμως, 16 δεν μπόρεσαν να κρυφτούν: 11 σκοτώθηκαν, τρεις από αυτές στην αίθουσα τοκετού με τα αγέννητα μωρά τους και άλλες πέντε τραυματίστηκαν. Μεταξύ των νεκρών είναι δύο αγοράκια και μία Αφγανή μαία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Για τα καλύτερα θέματα του VICE Greece, γραφτείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter μας.

Περισσότερα από το VICE

Μέσα σε 97 DVD Περιγράφονται οι «Αμαρτίες» για τα Ρυμουλκά Πλοία στην Καβάλα

Το Άλμπουμ της Ζωής του Μίμη Δομάζου

Τα Παράνομα Ζυμαρικά που Κέρδισαν την Καρδιά Σεφ Μισελέν

Ακολουθήστε το VICE στο Twitter, Facebook και Instagram