_AAV6538

FYI.

This story is over 5 years old.

Ρεπορτάζ

Στη Θεσσαλονίκη Υπάρχουν Δύο Ναοί Αφιερωμένοι στους Αρχαιοελληνικούς Θεούς

Ο 81χρονος Αριστοτέλης Κακογεωργίου πιστεύει ότι πλέον έχει ολοκληρώσει την αποστολή του.

«Γυρίζει τρεις φορές γύρω από τον Ναό για να συνδεθεί με την πατρώα ρίζα και σε κάθε στάση ο Ιερέας επαναλαμβάνει τη φράση: “Καλώς όρισες Έλληνα, Ολύμπιε, Αλεξανδρινέ, γιε του Δία, του Έλληνα, της Ορσηίδας, του Ηρακλή, του Διόνυσου και του Αλέξανδρου”. Ο νεοφώτιστος κάνει σπονδή χύνοντας κρασί τρεις φορές στο έδαφος με σκοπό την επίτευξη του εξαγνισμού του».

Οι οδηγίες του μυστηρίου, δεν αποτελούν τμήμα αρχαίων κειμένων που διασώθηκαν στον χρόνο, αλλά απόσπασμα ενός τυπωμένου σε κόλλες Α4 φύλλου οδηγιών μυστηρίου ονοματοδοσίας, που βρήκαμε στο εσωτερικό ενός κτιρίου, στο εξωτερικό του οποίου γράφει «Ελλήνων Ναός» και στην κορυφή της μετώπης του υπάρχει ένα άγαλμα της Αθηνάς που φοράει πράσινο χιτώνα και είναι τυλιγμένη με τη μαύρη αιγίδα από το δέρμα της Μέδουσας. Ο ιδιοκτήτης του υποστηρίζει ότι ο ναός είναι αφιερωμένος στους θεούς που λάτρευαν οι αρχαίοι Έλληνες. Και μετά την τελετή ονοματοδοσίας, ο ενδιαφερόμενος παίρνει τη βεβαίωση «που μπορεί να χρησιμοποιήσει για να αλλάξει όνομα με τις τυπικές διαδικασίες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, ο 81χρονος Αριστοτέλης Κακογεωργίου έχει χτίσει δύο ναούς κατά τα πρότυπα των αρχαίων, όπως ήταν αφιερωμένοι στους Ολύμπιους Θεούς. Ένας βρίσκεται δίπλα στο Μεσαίο, ένα χωριό περίπου 25 χιλιόμετρα μακριά από τη Θεσσαλονίκη, σε ένα οικόπεδο στη μέση του πουθενά, κάτω από τα μεγάλα λατομεία. Είναι αφιερωμένος στον θεό Αλέξανδρο, καθώς πιστεύει ότι ο Μέγας Αλέξανδρος έγινε θεός. Το κτίριο ολοκληρώθηκε πριν λίγους μήνες, όμως ο περίβολός του είναι ημιτελής, καθώς μένουν να γίνουν δύο στοές στην κορφή μίας σειράς αγαλμάτων από Καρυάτιδες, οι οποίες έχουν πάρει θέση. Ακόμη, να συμπληρωθεί ο Προμηθέας δίπλα στο πιθάρι που μένει κενό, κάτω από ένα μεγάλο ομοίωμα του Δούρειου Ίππου.

1553074687109-_AAV6441

Ο άλλος ναός, κατασκευάστηκε το 1994 και είναι αφιερωμένος σε όλους τους θεούς των αρχαίων Ελλήνων. Είναι χτισμένος στην περιοχή της Γαλήνης Ωραιοκάστρου και έχει έναν μεγάλο εξωτερικό περίβολο με αγάλματα αφιερωμένα στους θεούς και πινακίδες που παραπέμπουν σε ρητά αρχαία. Όπως το «Έσω ενάρετος» και το «Παν μέτρον». Παραδίπλα βρίσκεται ένα ηρώο «προς τιμήν των αρχαίων θεών και θεαινών, των ηρώων του Ελληνισμού, του Αριστοτέλη και της οικογένειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου».


VICE Video: Oh My Gods!

Παρακολουθήστε όλα τα βίντεo του VICE, μέσω της νέας σελίδας VICE Video Greece στο Facebook


Τον Αριστοτέλη Κακογεωργίου τον γνωρίσαμε στα «Προμήθεια», τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούν κάθε χρόνο Δωδεκαθεϊστές στον Όλυμπο και στο Λιτόχωρο. Ο 81χρονος φορούσε πανοπλία, κόκκινη χλαμύδα, περικεφαλαία και κρατούσε μία ασπίδα που έγραφε «Ομάδα “Ε” Ελλήνων». Μάλιστα σε κάποια στιγμή θύμωσε όταν καθυστέρησε να αρχίσει η τελετή με τη σπονδή, καθώς καθυστέρησε ο ιερέας. Τελικά, αφού μαζί με την άλλη ομάδα των «πολεμιστών» πήρε την ευχή του ιερέα έξω από τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου, διήνυσαν τρέχοντας την απόσταση μέχρι το Λιτόχωρο, όπου τους περίμεναν οι συμμετέχοντες στα Προμήθεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
1553075307511-_DSC0628

Ήταν η στιγμή που η τελετή υποδέχεται τους πολεμιστές από τη μάχη. Και ο 81χρονος ήταν επικεφαλής τους και συμμετείχε στη συνέχεια στην κορυφή της πομπής που πέρασε απ’ όλα τα δρομάκια του Λιτοχώρου. Ο κ. Κακογεωργίου δεν τρέχει μόνον στα Προμήθεια, αλλά είναι μαραθωνοδρόμος, όπως είπε.

1553074774269-_AAV6417
1553075331224-_AAV6664

Η «ομάδα Ε», που έχει ιδρύσει, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την «Ομάδα Έψιλον» που θέλει τον Αριστοτέλη εξωγήινο και τους Έλληνες προερχόμενους από τα άστρα, με μυστικές βάσεις στον Σείριο και στην Ανδρομέδα. Τα γραφεία της ομάδας που έχει ιδρύσει ο κ. Καραγεωργίου βρίσκονται στο σπίτι του στο Ωραιόκαστρο, δίπλα ακριβώς στον πρώτο ναό που έχτισε ο ίδιος. «Το Έψιλον προέρχεται από τους Έλληνες, βγήκα και ξεκαθάρισα ότι δεν έχουμε σχέση με αυτούς», ανέφερε. Ο 81χρονος, που έχει αφιερώσει τη ζωή του στους αρχαίους Έλληνες, θεωρεί ότι η αποστολή του σχεδόν έχει ολοκληρωθεί, αφού κατάφερε να χτίσει και τον δεύτερο ναό, προς τιμήν του θεού Αλέξανδρου, στο Μεσαίο.

Ο κ. Κακογεωργίου εργάστηκε χρόνια στη Γερμανία όπου ήταν υπάλληλος του ελληνικού κράτος στην Κτηματογραφική Υπηρεσία. Τελικά, όπως είπε, παραιτήθηκε και εδώ και χρόνια έχει αφιερωθεί στην αρχαία ελληνική παράδοση. «Είμαι λάτρης των αρχαίων Ελλήνων και τιμώ τα ιερά που είχαν αυτοί. Είναι πρόγονοί μου», απαντά όταν του ζητάμε να μας πει τι πρεσβεύει. Θεωρεί ότι οι 12 θεοί του Ολύμπου ήταν «συμβολικοί» και πως οι αρχαίοι Έλληνες θεοποιούσαν τον τέλειο άνθρωπο. «Εγώ τιμώ τον άνθρωπο που θεΐζει. Αυτόν έχω πρότυπο. Αυτόν είχαν ως ίνδαλμα και οι αρχαίοι Έλληνες. Γι’ αυτό δημιουργούσαν θεούς». Έτσι πιστεύει ότι έγινε θεός και ο Μέγας Αλέξανδρος. «Εγώ πιστεύω στους γήινους θεούς που προσέφεραν κοινωνικό και εθνικό έργο. Αυτούς πρέπει να τιμάμε», λέει. «Ήρθαν τόσα χρόνια μετά οι Εβραίοι να μου πουν το "αγαπάτε αλλήλους". Το είχε πει ο Προμηθέας χιλιάδες χρόνια νωρίτερα», παρατηρεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
1553075018379-_AAV6734

Πίσω στο Μεσαίο, ο ναός προς τιμήν του θεού Αλέξανδρου είναι το καμάρι του κ. Κακογεωργίου. «Είναι ο Παρθενώνας, μιλάει από μόνο του, εδώ είναι Ελλάδα», λέει και προσθέτει: «Είναι ο μοναδικός ναός σε όλο τον κόσμο που αναγνωρίστηκε 2.000 χρόνια μετά», εννοώντας ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε την άδεια κατασκευής ως ναό, παρ’ ότι δεν πρόκειται για ναό των γνωστών θρησκειών της εποχής. «Τον έχτισα μόνος μου και ήταν αυθαίρετος ως ναός. Ως κτίσμα δεν υπήρχε πρόβλημα. Όμως τελικά τον νομιμοποίησα και ως ναό». Μάλιστα έχει σχεδιάσει να κατασκευάσει μία ράμπα αναπήρων, αφού άλλωστε προβλέπεται και από την άδεια. Επίσης το Πρωτοδικείο έχει εγκρίνει και τη λειτουργία του συλλόγου «Αλεξανδρινοί, Έλληνες, Ολύμπιοι» που «υπηρετεί τη διονυσιακή και αλεξανδρινή θρησκεία». «Η θρησκεία αυτή, δεν είναι όπως αυτή που ξέρουμε. Δεν ήταν ποτέ εξουσία η θρησκεία», σημειώνει με νόημα.

Στη είσοδο του περιβόλου του ναού, από την παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης–Κιλκίς, αριστερά δεσπόζει ένα γλυπτό του Μεγάλου Αλέξανδρου, σε μικρή ηλικία, που δαμάζει τον Βουκεφάλα. «Εγώ το έφτιαξα», λέει. Ακριβώς απέναντι βρίσκεται το ξύλινο ομοίωμα του Δούρειου Ίππου. Στο κέντρο του περιβόλου υπάρχει ο βωμός θυσιών που έχει σαν φύλακες δύο Σφίγγες. «Οι τελετές γίνονται στους βωμούς, όχι στο εσωτερικό των ναών», διευκρινίζει. Εκτός των υπό κατασκευή στοών με τις Καρυάτιδες, υπάρχουν και άλλα αγάλματα σε διάφορα σημεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
1553075050969-_AAV6437

Στην κορυφή του αετώματος του ναού βρίσκεται η Αθηνά. Στο εσωτερικό του αετώματος έχουν τοποθετηθεί μικρά αγάλματα θεών και άλλων εμβληματικών μορφών της αρχαίας Ελλάδας, στο κέντρο των οποίων βρίσκεται καθισμένος ο Δίας. Η οροφή του ναού στηρίζεται σε 28 λευκές κολώνες η απόληξη των οποίων έχει κιονόκρανα που ο κατασκευαστής προσπάθησε να μοιάζουν με δωρικού ρυθμού. Στο εσωτερικό δεσπόζει μία Καρυάτιδα που έχει «ντύσει» την κεντρική κολώνα του κτιρίου. Η μορφή της είναι διπλή, ενώ στη γωνία το ναού βρίσκεται ένα άγαλμα της θεάς Δήμητρας. «Είναι η μητέρα των πάντων», λέει. Στη βάση των αγαλμάτων έχει αφήσει αναμμένα κεριά, «προσφορές είναι», εξηγεί. Παραδίπλα βρίσκεται ένα ομοίωμα τριήρους που «κάποιος το έκανε δώρο». Όπως και ένα κεφάλι ενός Φαραώ που έχει τοποθετηθεί σε ένα σημείο. «Και αυτό δώρο είναι».

1553075068646-_AAV6678

Τους τοίχους και των δύο ναών, στο Μεσαίο και στο Ωραιόκαστρο, κοσμούν έργα ζωγραφικής του ίδιου. Στο Μεσαίο, τα περισσότερα έργα αφορούν τον Μέγα Αλέξανδρο, όπως ο Γόρδιος δεσμός, η μάχη του Γρανικού, η Μάχη στα Γαυγάμηλα, ο θάνατος του Βουκεφάλα. «Σε αυτόν τον πίνακα ο Αλέξανδρος αναγορεύεται θεός στη Σίβα, στο μαντείο του Άμμωνα Δία», μας ξεναγεί και επιμένει ότι ο Αλέξανδρος τάφηκε στην Αλεξάνδρεια. «Ο θεός είπε στον Αλέξανδρο ότι θα πάρει το σώμα του και θα βάλει ομοίωμα. Ότι θα κατοικεί μόνιμα στην Αλεξάνδρεια, την πόλη που ίδρυσε και η οποία ποτέ δεν θα αλλάξει όνομα», ξεκαθαρίζει. Υπάρχουν όμως και άλλοι πίνακες που αναπαριστούν τον Δία, τον Πάρη με το μήλο της έριδος, τον Θησέα, τη γέννηση του Επάφου από την Ιώ, μέχρι και τον Μιλτιάδη που μεταφέρεται τραυματισμένος στην Αθήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον Παρθενώνα γίνονται τελετές όλο τον χρόνο. «Οι εκδηλώσεις που έχουμε αφορούν κοσμοϊστορικά γεγονότα. Τη μάχη των Θερμοπυλών, του Μαραθώνα, τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και της μάχης των Πλαταιών. «Κάθε 13η Ιουνίου τιμάμε και την ανάληψη του θεού Αλέξανδρου», παρατηρεί υπονοώντας ότι ο Μέγας Αλέξανδρος δεν πέθανε σαν κοινός θνητός αλλά ανελήφθη στους ουρανούς. Κάτι παρόμοιο με τον Προφήτη Ηλία των ορθόδοξων χριστιανών. Πίσω από το ναό, στο οικόπεδο των 11 στρεμμάτων στο Μεσαίο, υπάρχει ένα στέγαστρο, όπου ο κ. Κακογεωργίου κάνει κάποιες κατασκευές, αλλά χρησιμοποιείται για τα γλέντια μετά τις τελετές. «Εδώ γιορτάζουμε και ψήνουμε». Προς το παρόν ετοιμάζει το άγαλμα του Προμηθέα για να τοποθετηθεί σε ένα άδειο πιθάρι που βρίσκεται στον περίβολο του ναού.

Ο Αριστοτέλης Κακογεωργίου κάθεται μπροστά στον δεύτερο ναό, «τον Παρθενώνα» επαναλαμβάνει διαρκώς. «Είναι όλο μου το είναι. Ότι είχα και δεν είχα, δουλειά, λεφτά, εδώ τα αφιέρωσα. Έκανα αυτό που νόμισα πως είχα ηθική υποχρέωση. Εκπλήρωσα ένα όραμα ζωής». Παραπονιέται ότι η ενασχόλησή του με τους αρχαίους τον οδήγησε αρκετές φορές στα δικαστήρια, για άλλους όμως λόγους. «Με διώκουν μέχρι και για τους μαραθώνιους που οργάνωσα», αναφέρει χωρίς λεπτομέρειες.

1553075107167-_AAV6499

«Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να δηλώσει ότι έχει επίγνωση και γνωρίζει ότι οφείλει να επιτελέσει τον Ηράκλειο άθλο, όπως τότε ο πρόγονός μας Ηρακλής για να κατορθώσει να γίνει ενάρετος και με τη συμβολή του στο κοινωνικό γίγνεσθαι να κερδίσει την Αθανασία, όπως ο Ηρακλής, ο Διόνυσος, ο Αλέξανδρος που ήταν όλοι παιδιά του Δία, είχαν φοιτήσει στα σχολεία του θεού και επιτέλεσαν κοινωνικό έργο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον ναό που είναι αφιερωμένος σε όλους τους θεούς στο Ωραιόκαστρο, στο Πάνθεον, το μυστήριο ονοματοδοσίας βρίσκεται στο τέλος του, ο ιερέας και ο αρχιερέας υπογράφουν και σύμφωνα με τα έγγραφα ο Έρικ από το Ισραήλ, έχει πλέον και το ελληνικό όνομα Φαίδων.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες:

1553075136719-_AAV6412
1553075152075-_AAV6429
1553075175013-_AAV6452
1553075193843-_AAV6516
1553075222388-_AAV6447
1553075241518-_AAV6716

Για τα καλύτερα θέματα του VICE Greece, γραφτείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter μας.

Περισσότερα από το VICE

Η Εργασία του Μεταπτυχιακού Φοιτητή Αλέξη Τσίπρα για τα Προσφυγικά

Η Αθήνα Αγαπά τα Μπονσάι και το Καράτε

Αντώνης Αραβαντινός: Επάγγελμα Δεσμοφύλακας

Ακολουθήστε το VICE στο Twitter, Facebook και Instagram.