FYI.

This story is over 5 years old.

Τουρκικό Πραξικόπημα

Το Μυστήριο με τα Πνιγμένα Παιδιά στη Λέσβο και την Οικογένεια Τούρκων Aντικαθεστωτικών που Αγνοείται

Οι ηλικίες και οι περιγραφές ταιριάζουν. Κανείς Σύρος ή άλλος πρόσφυγας που έφθασε εκείνες τις μέρες στο νησί, δεν δήλωσε κάποιον αγνοούμενο.

Η οικογένεια του Τούρκου δασκάλου Χουσεΐν Μαντέν υπέμενε διώξεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα, το καλοκαίρι του 2016, καθώς θεωρήθηκε ότι διατηρούσε επαφές με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν – ιμάμη που ζει εξόριστος στις ΗΠΑ και θεωρείται από το καθεστώς Ερντογάν ως υποκινητής του πραξικοπήματος. Ο δάσκαλος Χουσεΐν Μαντέν και η σύζυγός του, Νουρ, επίσης δασκάλα, εκδιώχθηκαν από το σχολείο που εργάζονταν. Οι συγγενείς τους στην πόλη Καστάμονου γνώριζαν ότι το ζευγάρι και τα τρία ανήλικα παιδιά τους – ένα αγόρι και δύο κορίτσια, από 7 έως 13 ετών - θα προσπαθούσαν να διαφύγουν κρυφά στην Ελλάδα, αναζητώντας προστασία. Οι ίδιοι λένε ότι δεν έχουν νέα τους από τις αρχές Νοεμβρίου, οπότε υπολογίζεται ότι η οικογένεια των Τούρκων αντικαθεστωτικών επιχείρησε το ριψοκίνδυνο πέρασμα στο Αιγαίο. Δέκα μέρες αργότερα, στις ακτές της Λέσβου εντοπίστηκαν πνιγμένοι δύο ανήλικα αγόρια κι ένας άνδρας, σε διάστημα λίγων 24ώρων. Οι οργανώσεις που βοηθούν πρόσφυγες είπαν ότι κανείς Σύρος ή άλλος πρόσφυγας που έφθασε εκείνες τις μέρες στο νησί, δεν δήλωσε κάποιον αγνοούμενο. Οι Αρχές προσπαθούν τώρα να ταυτοποιήσουν αν οι νεκροί «αγνώστων λοιπών στοιχείων» ήταν τα μέλη της οικογένειας των Τούρκων δασκάλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πατέρας της οικογένειας, Χουσεΐν Μαντέν. Οι συγγενείς του στην Τουρκία δεν έχουν επικοινωνήσει μαζί του από την 1η Νοεμβρίου.

Από τα επίσημα δελτία του Λιμενικού Σώματος, προκύπτουν τα εξής: Το πρωί της 7ης Νοεμβρίου εντοπίστηκε έξω από το λιμάνι της Μήθυμνας στη Λέσβο η σορός ενός αγοριού, ηλικίας δυο-τριών ετών. Φορούσε κόκκινο μπουφάν, καφέ παντελόνι, κεραμιδί μποτάκια και πορτοκαλί σωσίβιο. Δύο μέρες αργότερα, στη θαλάσσια περιοχή του Μανταμάδου Λέσβου, στο άλλο άκρο της βόρειας πλευράς του νησιού, εντοπίστηκε σε προχωρημένη σήψη η σορός ενός αγοριού, περίπου επτά ετών. Φορούσε μπλε κοντό παντελόνι και παπούτσια. Τέλος, στις 11 Νοεμβρίου βρέθηκε επίσης στο ύψος του Μονταμάδου νεκρός ένας άνδρας, ηλικίας περίπου 40 ετών, ο οποίος φορούσε μπλε τζιν παντελόνι. Τα στοιχεία του δεύτερου αγοριού και του άντρα ταιριάζουν με το μικρότερο παιδί και τον πατέρα της οικογένειας. Για τις δύο κόρες και τη μητέρα, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο. Στις 5 Νοεμβρίου είχε βρεθεί στην περιοχή Ασπροποτάμου Λέσβου η σορός μίας κοπέλας 15-18 ετών. Εκτός από την ηλικία που δεν ταιριάζει σε κάποιο από τα κορίτσια της οικογένειας, ο ιατροδικαστής του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Θεόδωρος Νούσιας, είχε τότε διαπιστώσει ότι η κοπέλα βρισκόταν στη θάλασσα τουλάχιστον δέκα μέρες. Η οικογένεια αγνοείται, όμως, από την 1η Νοεμβρίου. Και σε αυτήν την περίπτωση, φυσικά, προκύπτει το βασανιστικό ερώτημα, σε ποιον ανήκει η σορός του δίχρονου αγοριού και της έφηβης κοπέλας.

Διαβάστε στο VICE: Αυτά Είναι τα Προσωπικά Αντικείμενα Μεταναστών «Αγνώστων Στοιχείων» που Πνίγηκαν στον Έβρο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ιατροδικαστής Θεόδωρος Νούσιας που έκανε τη νεκροψία-νεκροτομή, σε σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία με το VICE, είπε ότι σε όλες τις περιπτώσεις κρατήθηκε δείγμα DNA, που στάλθηκε στα εγκληματολογικά εργαστήρια στην Αθήνα. Ασφαλείς πηγές αναφέρουν ότι οι σοροί των δύο αγοριών και του άνδρα θάφτηκαν στη Λέσβο. Στα ρούχα του νεκρού άντρα φέρεται να βρέθηκαν τουρκικά έγγραφα, ωστόσο, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, δεν είναι δυνατόν να γίνει με αυτά η ταυτοποίηση του. Επίσης, όπως συμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις, οι τοπικές Αρχές επικοινώνησαν με το Διεθνές Τμήμα του Ερυθρού Σταυρού, μέσω του οποίου γίνονται αναζητήσεις.

Η Νουρ Μαντέν, με τα παιδιά της: Ναντιρέ, Μπαχάρ και Φεριντούν.

Η είδηση για την αγνοούμενη οικογένεια των Τούρκων γκιουλενιστών αναδημοσιεύθηκε ευρέως σε τουρκικά μέσα. Σε αυτά γίνεται αναφορά για τον εντοπισμό «τριών νεκρών παιδιών», κάτι που πάντως δεν προκύπτει από την ενημέρωση του Λιμενικού και του Νοσοκομείου της Μυτιλήνης. Ο Τούρκος ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ομέρ Φαρούκ Γκεργκέρλιογλου, έγραψε την Τρίτη στο Twitter ότι «οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τη χώρα εξαιτίας της έλλειψης δημοκρατίας και πεθαίνουν». Από την πλευρά του, ο βουλευτής του κεμαλικού κόμματος (CHP) Ακίφ Χαμζάκεμπι, επίσης με ανάρτηση στο Twitter, αναφέρθηκε στην αγνοούμενη οικογένεια του Μαντέν, βρίσκοντας την ευκαιρία να κατηγορήσει τον Ερντογάν.

Τα νέα έφθασαν γρήγορα και στους Τούρκους αντικαθεστωτικούς, που έχουν διαφύγει τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα. Ο δημοσιογράφος Τζεβέρι Γκιουβέν είχε περάσει παράνομα τον Έβρο, πριν από περίπου έναν χρόνο, με τη σύζυγό του, Τούμπα, και τα δύο παιδιά τους. Ο Γκιουβέν ήταν διευθυντής σύνταξης στο τουρκικό περιοδικό Nokta, ένα από δεκάδες μέσα ενημέρωσης που έκλεισε ο Ερντογάν. Στο ίδιο περιοδικό εργαζόταν και ο Μουράτ Τσαπάν, για τον οποίο καταγγέλθηκε τον περασμένο Ιούνιο ότι επαναπροωθήκε στον Έβρο από Έλληνες αστυνομικούς και αγνώστους που φορούσαν κουκούλες. Οι Γκιουβέν και Τσαπάν καταδικάστηκαν ερήμην από τουρκικό δικαστήριο σε φυλάκιση 22 ετών και έξι μηνών ο καθένας. Εξαιτίας μια σειράς δημοσιευμάτων, κατηγορήθηκαν για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση» και «απόπειρα ανατροπής» του καθεστώτος Ερντογάν. Το VICE είχε συναντήσει τον Γκιουβέν, ο οποίος υποστήριξε ότι κινδυνεύει η ζωή του και ότι ελπίζει να γίνει δεκτό το αίτημα πολιτικού ασύλου στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα τελευταία 24ωρα, ο ίδιος και η σύζυγός του διαβάζουν τα νέα για τη θάλασσα που ξεβράζει πτώματα στη Λέσβο. «Γνωρίζω την περίπτωση της οικογένειας Μαντέν», μου έγραψε στο Facebook η Τούμπα Γκιουβέν. «Το ζευγάρι ήταν δάσκαλοι, οι οποίοι απολύθηκαν μαζί με χιλιάδες άλλους δημόσιους υπαλλήλους στην Τουρκία, επειδή θεωρήθηκαν εχθροί του Ερντογάν. Έχασαν τις δουλειές τους και η περιουσία τους κατασχέθηκε». Η Γκιουβέν επικοινώνησε με συγγενείς της οικογένειας Μαντέν πίσω στην Τουρκία, αμέσως μόλις έγινε γνωστό ότι σοροί παιδιών αγνώστων στοιχείων εντοπίστηκαν στη Λέσβο. Η ίδια ανησυχεί πολύ και ο δικηγόρος της τή συμβούλευσε να στείλει φωτογραφίες της οικογένειας στο Τμήμα Αναζητήσεων του Ερυθρού Σταυρού. «Οι συγγενείς τους στην Τουρκία φοβούνται να μιλήσουν, όμως οι ηλικίες και οι περιγραφές φαίνεται να ταιριάζουν. Μου είπαν ότι η οικογένεια σχεδίαζε να διαφύγει στην Ελλάδα», σημείωσε η ίδια. Υπάρχει μια πληροφορία, σύμφωνα με την οποία, ο πατέρας της οικογένειας, επειδή δεν είχε χρήματα για να πληρώσει τους διακινητές, αγόρασε μία βάρκα με σκοπό να επιβιβάσει σε αυτή τη σύζυγο και τα τρία παιδιά του. «Τελευταία φορά οι συγγενείς τους επικοινώνησαν την 1η Νοεμβρίου. Έκτοτε, δεν κατάφεραν να μιλήσουν ξανά μαζί τους», είπε η Γκιουβέν.

Περισσότερα από το VICE

Έζησα Δυο Μέρες Χωρίς Ίντερνετ στην Αθήνα και Ήταν Κόλαση

Ο Δημήτρης Είναι ο Πρώτος Έλληνας Σεξουαλικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία

Πώς Είναι να Ζεις τα Δεκεμβριανά, τον Εμφύλιο, την ΕΣΣΔ και τη Μεταπολίτευση

Ακολουθήστε το VICE στο Twitter, Facebook και Instagram.