Deze 'mindful miljonair' beweert dat je rijk kunt worden met kristallen

Ook de maan, meditatie en affirmaties zouden helpen. Wij bezochten Steffy Roos du Maine tijdens haar eerste cursus in Amsterdam om haar geheimen te ontrafelen.

Al sinds de jaren tachtig zijn er allerlei succesgoeroes actief die zeggen dat ze je kunnen helpen om de juiste geestestoestand te bereiken om miljonair te worden. In Nederland werd dit denken geïntroduceerd door Emile Ratelband, die inspiratie opdeed bij de Amerikaan Tony Robbins. Ratelband gebruikte net als zijn leermeester allerlei fakir-trucs om de bezoekers aan zijn seminars te laten voelen dat de geest sterker is dan het lichaam: lopen over hete kolen, springen in glasscherven, door ramen lopen. Het idee erachter is dat dit soort extreme handelingen je kunnen helpen om te breken met je karakter en je “remmende overtuigingen”, waardoor je rücksichtslos je eigen doelen kan najagen. De cursussen zijn daarmee de mystieke tak van de Amerikaanse droom: de mogelijkheden zijn onbegrensd, als je maar hard genoeg je best doet. Het idee is decennia later onverminderd populair: er zijn nog altijd talloze coaches actief en ook de succescursussen van bekende rappers zijn gebaseerd op het werk van zelfhulpgoeroes uit de jaren tachtig.

Toch wil dat niet zeggen dat er sinds de komst van succescoaches nooit meer iemand teleurgesteld is geraakt. Er zijn genoeg mensen die erg hard hun best doen maar hun gewenste doel niet behalen. Die mensen kunnen zich inmiddels troosten met de cynische memes en insta-pagina’s die het succes-evangelie belachelijk maken. Maar er is ook hoop: het boek Mindful & Miljonair, en de gelijknamige cursus. Het is geschreven door Steffy Roos du Maine, die erachter kwam dat succes niet ten koste hoeft te gaan van alles, en dat je ook best af en toe een mindere dag mag hebben. Ze wil graag delen hoe je dat doet, en ook hoe kristallen, tarotkaarten en de maan je daarbij kunnen helpen. 

Steffy werd miljonair nadat ze het letselschade-kantoor van haar moeder overnam en dat op de ouderwetse manier succesvol uitbreidde: door lange dagen te maken en zeer veeleisend te zijn naar zichzelf en anderen. Maar na een bezoek aan Burning Man, het bekende hippie-achtige woestijnfestival, ontdekte ze de kracht van spiritualiteit. Ze besloot haar zaak vanaf dat moment ‘mindful’ te runnen, en zegt dat haar omzet daardoor verviervoudigde – terwijl zijzelf niet tachtig, maar slechts twintig uur per week werkte. Ze beweert dat de spirituele rituelen die ze op Burning Man leerde daaraan hebben bijgedragen, maar dat je helemaal niet zweverig hoeft te zijn om deze magie te ondergaan. 

In Mindful & Miljonair schrijft Steffy meerdere keren dat ze eigenlijk heel “nuchter” is, en dat je vrijelijk in haar boek mag grasduinen om te kijken welk van de vele adviezen bij je past. Zelf hanteert ze die methode namelijk ook. “Ik pik eruit wat bij mij resoneert, waar ik iets mee kan,” schrijft ze over spiritualiteit. Maar kennelijk resoneert er van alles bij Steffy. Zo is er een hoofdstuk over hoe je de maan kunt gebruiken als business-coach, door verschillende standen van de maan te koppelen aan verschillende fases in je zakelijke proces. Ook wordt uitgelegd hoe je kristallen en stenen kunt inzetten voor bijvoorbeeld optimale communicatie binnen je bedrijf. Er zijn hoofdstukken over Ayahuasca, over tarot en over affirmaties. “Meditatie is hotter dan hot” is ook een van de vele wijsheden die je in het boek aantreft. Over cacaomeditatie schrijft ze: “Als dit vaag klinkt, I feel you.” Het evangelie van de mindful miljonair is hapklaar en hip. Je hoeft het allemaal niet per se te geloven en er weinig voor te laten, maar wie weet brengt het je op magische wijze toch opeens die miljoenen euro’s. 

“Meditatie is hotter dan hot” - Steffy Roos du Maine

De gezellige vrijblijvendheid van haar boek heeft Steffy doorgetrokken in de cursus, waar ik de “kick-off” van bijwoon op haar letselschade-kantoor in Amsterdam Oud-Zuid. Aan de muur is voor de gelegenheid een gouden doek gehangen, op tafel liggen kristallen en stenen en er hangt een walm van salie onder het systeemplafond. Verwachtingsvol komen de eerste cursisten binnen. Er zijn vooral twintigers en dertigers, sommigen van hen zijn influencers met een aanzienlijk volgeraantal en ook zangeres Delany is present, met haar sjamaan. Er zijn ook onbekendere Nederlanders, waarvan sommigen uren hebben gereisd om hier te komen. Dat er een markt is voor dit soort cursussen wist ik al, sinds ik een paar jaar geleden de drukbezochte workshop “geld creëren” bezocht. Maar die cursus was een lange zit, vol gepraat over chakra’s, gegeven door een vrouw op gezondheidssandalen in een spiritueel centrum. Steffy’s cursus is geoptimaliseerd voor de instagram-generatie.

Alles aan deze cursus is prettig en ontspannen. Oké, je moet je even over het idee heen zetten dat het überhaupt niet zo mindful is om miljonair te willen worden. Maar we hoeven onze angsten, pijn of duisterste verlangens niet onder ogen te zien: de meditatie confronteert me niet eens met mijn spanningsboog. Voor mijn gevoel heb ik mijn ogen amper dichtgedaan als we alweer moeten gaan staan voor een extatisch dansje. En al voordat ik in extase heb kunnen raken zitten we onze meest succesvolle zelf alweer te visualiseren. Van de bittere cacao die we moeten drinken om ons “hart te openen” is een soort cappuccino gemaakt met plantaardige melk, voor de eventuele veganisten. “En omdat het lekkerder is natuurlijk,” aldus Steffy.

Veel van de aanwezige cursisten zijn er net als Steffy achtergekomen dat keihard over jezelf heen walsen niet per se een fijne manier is om je miljonairsdroom te verwezenlijken. En hoewel Steffy hier pas achterkwam nadat het al gelukt was, spreek ik hier ook mensen die niet alleen aan het begin staan van hun “spirituele reis”, maar ook aan het begin van hun ondernemersschap. Lynn Eeftink (31) bijvoorbeeld, die begin dit jaar haar baan opzegde. “Ik werkte eerst bij een modemerk, maar ik hield er niet van om in dat tempo mee te rennen. Dat paste niet bij mij,” zegt ze. Nu wil ze voor zichzelf beginnen, en haar business-idee is “een koffiemoment-beleving voor de zakelijke vrouw”. Dat moment zouden vrouwen moeten inbouwen om meer “self-love” aan hun leven toe te voegen. “Maar het moment moet zo kort mogelijk zijn, anders is het niet haalbaar.” Lynn hoopt dat haar bezoek aan Steffy haar kan helpen om van haar bedrijf een succes te maken, al hoeft ze er niet per se miljonair mee te worden. “Ik haal er vooral een miljonairsgevoel uit dat ik mijn eigen agenda bepaal.” 

“Ik wil meer tijd nemen voor mezelf, en mezelf op nummer 1 zetten.”

Als Lynn uiteindelijk geen spirituele verlichting op doet, is het bezoek aan deze cursus in ieder geval nog goed voor haar netwerk. Zo is er bijvoorbeeld Rachel Frey (27). Rachel heeft al de nodige stappen gezet op het pad naar het mindful miljonairsschap: zo heeft ze haar baan als kapper opgezegd om een rechtenstudie te gaan doen en is ze de afgelopen tijd spiritueler geworden. Toch is ze helemaal vanuit Weert hierheen gereisd voor de geheimen van de mindful miljonair, want vooral op mindfulnessvlak denkt ze nog wel het één en ander te kunnen leren: “Ik wil meer tijd nemen voor mezelf, en mezelf op nummer 1 zetten.” 

Ook social-media-manager en influencer Hedwych Veeman (33) is op zoek naar meer zelfliefde. Ze zegt dat ze door haar vier kinderen alleen maar aan het “zorgen, zorgen, zorgen” is, waardoor ze zichzelf vergeet. “Ik hoop dat dit het begin is van een periode die meer om mezelf gaat draaien.” Als ik vraag of ze ook miljonair wil worden zegt ze: “Ik wil zeker die kant op, en wil binnen de komende vijf jaar mijn hypotheek hebben afbetaald. Maar ik heb de neiging om heel veel te gaan werken om dat doel te bereiken, terwijl ik juist minder wil gaan werken voor meer geld.” 

Minder werken voor meer geld, Steffy Roos du Maine bewijst onomstotelijk dat het mogelijk is. Als je echt nuchter kijkt naar dit mirakel, zou je er waarschijnlijk al snel op uitkomen dat het heeft geholpen dat ze al miljonair was, en een goedlopend bedrijf had dat ze deels door anderen kon laten runnen om zichzelf op het goeroeschap te storten. De kristallen, de tarotkaarten en de affirmaties zijn in dat licht niet meer dan een rookgordijn over de keiharde kapitalistische realiteit. Maar juist dat is waar de bezoekers naar op zoek lijken te zijn. De mindful miljonair helpt je om miljonair te zijn in je fantasie, en dat kan niemand je afpakken. 


Tagged:

Rijkenfluisteraar, steffy roos du maine, mindfulness, rijkdom

Meer
zoals dit
De kleurrijke maar zorgwekkende wereld van crystaltok
Wat kan je doen aan die venijnige festivaldips die je deze zomer staan te wachten?
Hoe het is om voor je beroep ontbindende lijken te onderzoeken
Christenfundamentalisten zijn ouderwets boos om een videoclip
Alles wat je ooit aan een blind persoon wilde vragen
Zo is het om apenpokken te hebben
Dit is hoe je geweldige seks hebt als je op het autismespectrum zit
Jonge mannelijke strippers vertellen over hun ervaringen