Tipul speriat de dragoni și alte povești dubioase adunate de barmani la festivalurile românești

La un festival, după două–trei boabe, unul lua nisipul cu pumnul și îl mânca. Altul, acum trei–patru ani, făcea ca Pac-Man cu gura. Altul a mușcat din bar.

Dincolo de numărul de scene, line-up și prețul biletelor, faza cu festivalurile e că-ți dau senzația, pentru câteva zile, că poți să fii cum ai tu chef – să te îmbraci cum vrei, să bei cât vrei și nimeni să nu zică „uite la ăla”. Chiar și să faci tot felul de tâmpenii pe care probabil n-ai avea curaj să le faci dacă erai în club în Centrul Vechi.

Am vrut să aflu prostiile astea, dar m-am gândit că nu-i politicos să te întreb direct. Așa că am mers la oamenii cheie ai festivalurilor, ăia care te hrănesc și te hidratează. Mă rog, mai mult te îmbată. Ei sunt ochii din umbră, care sunt ca amicii tăi care nu se îmbată la party-uri când restul sunt varză. Văd tot, aud tot și clar râd de tine.

Asta e ce am aflat de la ei. Atenție, urmează povești cu droguri, alcoale, dar și clătite. La final, și niște sfaturi pentru cazurile în care se consumă și altceva.

Poveștile barmanilor români din viața de după bar

Bogdan, 26 ani, barman

La festivaluri te cerți des cu clienții. Ba că vin la barul exclusiv de bere și-ți cer apă sau long drinks, ba auzi replici ca „n-am bani pe brățară, dar pot să iau berea asta?” sau „dă și mie fără doi–trei lei pe brățară”. Eu le zic direct „ai două sute de euro pentru droguri, dar n-ai zece lei de o apă?” Rămân blocați, nu se așteaptă la răspunsul ăsta.

La Sunwaves, după două–trei boabe, unul lua nisipul cu pumnul și îl mânca. Altul, acum trei–patru ani, făcea ca Pac-Man cu gura. Altul a mușcat din bar. N-ai ce să le zici, poți doar să râzi, că oamenii sunt în filmul lor și nu-i poți scoate de acolo. Ăia au inventat metaversul. Mai ales când îți lasă o boabă ca tips.

Publicitate

La un festival de-ăsta mai izolat, în natură, un tip m-a rugat să-i bag niște caserole în frigider, la rece. Când am văzut că are un copil, m-am gândit că e mâncare pentru el. Abia a doua zi, când a venit după caserolă m-am gândit să-l întreb ce e în ele. „Niște ciuperci”, mi-a zis senin. Trebuia să mă prind că exista șansa să fie droguri pentru că, deși avea copilul în marsupiu, avea un cui într-o mână.

Noaptea la festivaluri oamenii sunt beți, drogați și au chef de vorbă. Dar nu poți să te implici tare-n socializare cu ei că obosești. Așa că spre dimineață le zic din start că mi-am consumat cuvintele pe ziua aia.

Cristina, 30 de ani, bucătar la Drunken Squid & Smoking Pig

Am multe povești cu clienții care vin puțin leșinați după prea mult alcool. Pe la 12–1 încep să devină mai nostalgici și apar niște discuții la care nu te aștepți. Am încercat mult timp să-i explic unui tip că noi avem sos de cheddar la cartofi și el tot îmi zicea mozzarella. Până a zis că e okay și ăsta. Altul ne întreba dacă calamarul e deja beat și eu îi ziceam că e beat după ce-l mănâncă el.

Dacă e să compar festivalurile, îmi plac mai mult cele de la Cluj. Lumea e mai relaxată, iar bucureștenii sunt agitați și vor totul foarte repede.

Marin, 32 ani, barman

Fiecare festival e unic când vine vorba de oameni, dar e unul care e favoritul meu. Ești în munți, n-ai semnal la telefon, dormi la cort, iar mâncare nu-ți trebuie prea multă, că te hrănești cu energia de acolo. Dar indiferent de loc sunt și foarte mulți oameni care nu își știu limitele, când să se oprească din băut sau alte activități, și vin la bar în lumea lor. La festivalul ăsta, la un moment dat, a venit un tip foarte speriat de dragonii de pe drum.

Alexander, 32 ani, manager de bar Shoteria

Am fost la toate festivalurile din România, de la primul Untold la ultimul. La Untold m-am urcat pe bar pentru că credeam că aplaudau pentru mine oamenii. Și ei aplaudau de fapt pentru Black Eyed Peas. Urlam la toți de acolo „stați liniștiți, mă, că vă îmbăt eu pe toți! Faceți coadă că vin imediat shoturile!”. La festivaluri e mișto că îți dă cumva senzația că intri într-un personaj care e mai mișto decât ești tu în general. 

Noi avem o dubă unde ținem marfa, o numim ambulanța care salvează petreceri. Acolo ținem marfa. La un festival din București, l-am găsit pe unul care dormea înăuntru. L-am lăsat să doarmă, ce să facem. Dacă noi nu-l înțelegem, cine-l înțelege? La festivaluri eu dorm cam o oră pe zi.

Ce se întâmplă însă când bagi prea mult drog?

Okay, am trecut prin alcool și experiențele celor care-ți pun ceva pe masă, e timpul și de ceva mai serios: consumul de droguri.

În 2022, deja a fost un prim moment negru la festival. În contextul ăsta, Radu Țincu, toxicolog la Spitalul Floreasca din Capitală, secția ATI, acolo unde au ajuns doi dintre cei care s-au drogat în noaptea festivalului din București, a explicat pentru VICE la ce să fii atent, dar și ce se întâmplă când combini aiurea substanțe.

Publicitate

„Sunt două tipuri de substanțe. Pe de-o parte, ai excitatorii – cocaina, amfetaminele, metamfetaminele. Stimulează activitatea organismului și provoacă accelerarea ritmului cardiac, creșterea tensiunii arteriale, intensifică activitatea cerebrală, dau senzația de energie inepuizabilă. Consumatorii pot dansa ore întregi, pot să nu doarmă cu zilele, dar nici nu mănâncă pentru că nu simt senzația de foame. În urma acestei activități fizice intense pot apărea probleme la musculatură. Mulți dintre ei vin cu probleme de hipertermie, adică încălzirea organismului peste valorile normale”, a explicat medicul.

„La polul opus, sunt substanțele inhibitorii ale sistemului nervos central – alcool, heroină, sedative, medicamente psihiatrice care uneori sunt folosite pe post de substanțe recreaționale. Sunt cele care produc de cele mai mult ori starea de comă. Pacienții nu mai pot controla activități normale, precum cea motorie, vorbirea. Când coma este profundă se pierde și starea de conștiență. Este extrem de periculoasă o astfel de supradoză, pentru că poate produce stop respirator prin deprimarea centrilor respiratori. Pe de altă parte, pacienții se pot vătăma pe ei, dar și alte persoane pentru că nu mai percep corect realitatea.”

Cel mai frecvent, oamenii ajung la spital prin supradozare, adică își administrează mai mult sau combină substanțele respective, astfel încât apare un efect de potențare reciprocă. „În ultima perioadă, tinerii care ajung la spitale sunt depistați cu cel puțin două sau trei substanțe simultan la testele toxicologice, ceea ce arată că folosesc amestecuri pentru obținerea efectului respectiv. Această amestecare le crește fie gradul de toxicitate, dacă amestecă substanțe cu același efect, sau se întâmplă să amestece substanțe cu efecte contradictorii cum ar fi, spre exemplu, alcoolul cu amfetaminele și atunci, pentru că vor ca amfetaminele să aibă efect, consumă mai mult”, a subliniat Radu.

„Sunt două feluri de amestecuri: unele care se potențează, altele care se antagonizează. În ambele cazuri, riscul de toxicitate este prezent.”

Publicitate

Când vine vorba de supradoză, medicul a detaliat că nu e vorba de o doză standard, ci de o cantitate care depinde de greutatea corpului, dacă a fost asociată cu altă substanță, de concentrație, dacă a fost sau nu diluată, mai depinde și de bolile pe care le are pacientul. Unul cu boli cardiace, spre exemplu, care ia astfel de substanțe poate face infarct miocardic. La fel și în cazul unui pacient cu epilepsie, astfel de substanțe pot provoca crize epiletice.

„Cea mai periculoasă complicație este stopul cardio-respirator. Cei care ajung la spital au nevoie de Terapie Intensivă, adică suport ventilator, respirație artificială la cei care sunt în comă sau care au insuficiență respiratorie. La ceilalți cu comportamente stimulatoare este nevoie de medicamente de sedare, care să contrabalanseze toată această stare de agitație psihomotorie. Au nevoie de medicație care să regleze activitatea inimii, care să reducă contracturile musculare, să reducă creșterea temperaturii corpurilor”, a adăugat medicul. În cazul în care nu apare o complicație severă, pacienții care ajung la spital după consum de droguri se recuperează în 24–36 de ore. 

„Trebuie să mai punctez ceva: mulți dintre acești tineri rămân cu tulburări psihiatrice chiar și câteva săptămâni de la consumul acestor substanțe și pot avea halucinații auditive, iar mulți necesită, de altfel, și internarea în centre specializate.”

Ce-i lipsește României, deocamdată, pentru astfel de evenimente cu număr mare de participanți e că nu ai cum să știi ce conțin drogurile. La noi nu există încă un mod în care să le testezi. Fără un test propriu-zis, nu ai cum să-ți dai seama ce conține un drog. „Depinde de cel care vinde drogurile. În încercarea de a face mulți bani, diluează substanțele și asta nu ar fi neapărat rău. Însă de cele mai multe ori adaugă alte substanțe pentru a compensa diluarea. Cei care vând droguri și le diluează nu sunt farmacologi să știe cum și ce pun cu exactitate. Cum nu există niciun control asupra compoziției pe care o cumperi de la acești traficanți, consumul este extrem de periculos”, a conchis Radu Țincu.

Acum ce mai rămâne de spus e să te bucuri de festival, de muzică, de experiență și dacă vrei să consumi ceva, atunci fă-o cât să fii tu în siguranță, dar și cei de pe lângă tine. Iar aici nu e vorba doar de droguri, ci și de alcool. Ține cont că nu te poți bucura de amintirile făcute la festival, dacă mori, oricât de dramatic și radical ar suna.

Tagged:

Alcool, Droguri

Mai
multe articole similare
Am întrebat tineri români de ce iau droguri, deși statul vrea să-i bage la închisoare
Uite de ce România ar trebui să legalizeze toate drogurile, de la canabis la heroină
Oameni de-o seamă cu părinții tăi mi-au povestit despre experiențele lor cu droguri
Am făcut accident cu mașina după ce am urcat beat la volan și a fost cel mai bun lucru din viața mea
După ce mi-am distrus adolescența cu legale, prenadez și altele, abia la 18 ani încep o viață nouă

de Anonim; consemnat de Ariana Coman

Fotografii de la festivalul SAGA care-ți arată că Arena Națională e pentru mai mult decât fotbal
Ce trebuie să mănânci ca să scapi pe bune de mahmureală
Am luat ayahuasca și-am înțeles de ce n-o să-ți rezolve traumele vieții în România. Dar poate ajuta