Cum e să fii tânăr în...

Cum e să fii tânăr în Brăila: La 23 de ani m-am săturat de mizeria din oraș și traficul infernal

Stai liniștit: în ciuda memelor, nu avem cuțite peste tot. Brăila e însă un oraș aparte și, la o adică, a dat suficienți oameni notabili pentru România. E suficient?
cum e sa fii tanar in braila ghid turistic viata noapte galati mema
Cristian se mutase în București după ce a terminat liceul, dar s-a întors în Brăila din cauza pandemiei. Ar vrea mai multe oportunități pentru tineri în orașul ăsta. Fotografii din arhiva personală

În rubrica Cum e să fii tânăr în România descoperi ce s-a ales de orașele din provincie prin ochii tinerilor care încă locuiesc în ele și n-au plecat la facultate într-un oraș mai mare sau în alte țări. Ia-l ca pe un ghid turistic marca VICE.

Brăila a apărut, oficial, în 1325. Era o însemnare a orașului în hărțile catalane semnate Angellino de Dalorto. Mai târziu, orașul a fost ocupat de Imperiul Otoman din 1538 până 1829, la sfârșitul războiului ruso-turc. În timpul ăsta, orașul s-a numit Ibraila, iar în secolul al XV-lea, numele apare ca Breil, într-o mențiune a Cancelariei Voievodului „Ttibor din Transilvania”.

Publicitate

Pe vremea comunismului, Brăila a rupt pe industrie. Laminoru și Progresu sunt două dintre cele mai importante fabrici. Astăzi au ajuns însă ruine.

Brăila e un Paradis

„Orașul de la Dunăre”, „Orașul sub formă de evantai” sau chiar „Orașul acela plin de cuțitari” a dat nume mari culturii române, printre care Mihail Sebastian, Ana Aslan sau Jean Moscopol — și alții, cum ar fi Nicușor de la Brăila cuprins doar în istoria minoră. Ceva fantezie are, așa că am vrut să aflu cum e văzut de un tânăr care trăiește în miezul lucrurilor.

Din Brăila, fă cunoștință cu Cristian, 23 de ani, sătul până peste cap de acest oraș.

VICE: De ce ai rămas în oraș și nu ai plecat în altă parte?
Cristian:
M-am mutat în București, unde stăteam în chirie, dar a venit pandemia și cursurile erau online. Cum traiul costa mult mai mult decât în Brăila mi-am dat seama că nu merita să rămân acolo dacă nu fac nimic, așa că m-am întors acasă.

Cam pe unde sunt prețurile la chirie în Brăila?
Poți să găsești o garsonieră într-o zonă okay și la 100—150 de euro, dacă ai răbdare. Un apartament cu două camere, prin zona centrală, ajunge pe la 200—250 de euro. 

Aici, spre deosebire de alte orașe, costul e dat de mobilierul cu care vine apartamentul. Nu avem probleme cu apa caldă, pentru că majoritatea și-au instalat centrală proprie sau chiar blocurile au un astfel de sistem de încălzire.

Publicitate
cum e sa fii tanar in braila port dunare experienta turistica

Faleza Esplanada din Brăila

cum e sa fii tanar in braila bulevard craciun decembrie turism

Bulevardul Dorobanților, festiv

cum e sa fii tanar in braila teatru turism experienta

Teatrul „Maria Filotti”

Ce facultate ai făcut?
Facultatea de Sociologie, Resurse Umane. Not great, not terrible. Am rămas cu multe informații interesante, dar încă nu am înțeles de ce e necesară o facultate pentru un astfel de loc de muncă, în HR.

Care-i prima amintire pe care o ai despre orașul tău? Și cum vezi acel loc ca adult?
Am copilărit în Chercea, un cartier în apropierea gării. Aici era o cu totul altă lume. Asfaltul era o raritate, iar casele de aici erau în ton cu perioada de atunci – case dărăpănate, garduri vopsite hidos, dar eram copii și cel mai important pentru noi erau serile în care ne jucam. Asta era tot ce voiam. 

După mult timp, cartierul a început să vadă primul strat de asfalt, iar casele au început să nu mai arate hidos.

cum e sa fii tanar in braila strada republicii turism experienta

Strada Republicii și niște umbrele colorate. Încântă și ochiul, apără și de ploaie așa și așa

Unde se strâng puștanii în prezent, față de locurile în care o făceai tu în adolescență?
Acum, puștanii par să se strângă pe faleză, dar și prin cele câteva cafenele pe care le mai avem. 

Înainte, locul meu preferat era Understage, un pub vai de capul lui, dar care avea băutură ieftină și care nu băga muzică de la radio. Din păcate, localul a urmat cursul celorlalte cafenele de prin jur și s-a închis.

În ce alte localuri se mai strâng tinerii?
Pentru fanii de rock, tinerii se mai strâng prin Pânze și prin Kalos. În rest, Pub45 este locul unde își dau întâlnire liceenii. 

Spre Centrul Nou mai avem două cafenele, dar sunt împânzite de interlopi și proxeneți, așa că nu mulți se încumetă să meargă acolo. 

Publicitate

Tu pe unde-ți petreci timpul?
În general, în Pub45. Îmi iau un tovarăș sau doi, facem o chetă și ne luăm un vin alb cu apă minerală. La carafă, bineînțeles. În alte zile, prefer să mă plimb pe faleză sau pe strada Republicii, locul acela cu umbreluțele colorate.

Unde pot să mă fac muci pe bani puțini? 
Cel mai îndemână ar fi Kalos, dar eu nu mă dau în vânt după el. Aici, găsești shoturi la trei lei, dar și bere ceva mai ieftină. Cam toate barurile au aceleași prețuri – o bere e vreo șapte-opt lei, iar o cafea tot pe acolo. În cazuri extreme, poți să te duci la cel mai apropiat magazin, îți iei trei peturi de bere și te pui la Antenă, locul în care se afla sediul Antena 1 din Brăila.

Dar pe mai mulți? 
Aici este cu totul altă ligă. Dacă vrei să bei ceva fin, la suprapreț, poți să mergi oricând la restaurantele din Centrul Nou: Reset Irish Pub, Scuar by Reset, Pomodoro. 

Și, dacă de-abia ți-a intrat salariul, poți să mergi oricând în Centrul Vechi, la Restaurant Carol. Locul e atât de select încât prețurile mi se par exorbitant de mari. Bineînțeles, te duci pentru eleganța locului, but bro, n-am atâția bani de dat pe o sticlă cu apă.

Care e cea mai subapreciată zonă?
Aș zice zona Hipodrom. În ciuda blocurilor comuniste făcute barbar, locul e perfect. Ești aproape de toate locurile importante din Brăila, poți să ajungi în câteva minute la complexul comercial de lângă McDonald’s și ai acces la aproape toate liniile de autobuz și tramvai. 

Publicitate

Și una supraapreciată?
Zona Călărași. Prețurile în zonă sunt nesimțit de mari. De exemplu, un apartament cu două camere nemobilat se vinde cu 3 miliarde de lei vechi. În plus, e și foarte zgomotos.

De ce zonă ar trebui să mă feresc în Brăila?
Tot orașul. Glumesc, zonele cele mai periculoase ar fi Lacul Dulce și Brăilița, zone defavorizate unde iluminatul public ba merge, ba nu merge. Dar regula e că dacă nu ești „tare în gură”, ești în siguranță.

Ce ți-ar plăcea să se schimbe în oraș?
În primul rând, aș vrea mai multe coșuri de gunoi. Serios, chiar nu avem. De exemplu, în cartierul Vidin, e un singur coș pe strada principală, atât. 

Pe lângă asta, aș vrea să se facă mai multe evenimente pentru tineri și să se creeze oportunități pentru noi, pentru că foarte mulți alegem să plecăm, iar cu timpul, Brăila va ajunge un oraș plin de bătrâni, fără niciun tânăr. Asta dacă nu e deja. 

cum e sa fii tanar in braila fantani primarie

Cristian la fântâna din fața Primăriei

Unde ai duce pe cineva să-l lași mască dacă ajunge în Brăila pentru prima dată?
În primul rând, în fața Primăriei. Sunt multe fântâni cu lumini sub ele, locul ăla are un alt aer.

Pe lângă asta, prin Centrul Vechi. Avem celebrul ceas din centru, construit în stil baroc, dar și Casa Memorială D.P. Perpessicius. De altfel, arhitectura din Centrul Vechi al Brăilei ar putea să fie comparată cu cea din orașe ca Oradea sau Timișoara.

Publicitate
cum e sa fii tanar in braila ceas centru vechi

Ceasul din centrul vechi care mai dă și ora exactă

Din păcate, administrația nu reușește să facă nimic că să țină în viață zona asta. Multe clădiri stau să se dărâme, iar altele de-abia încep procesul de reabilitare, după foarte, foarte mulți ani în care nu s-a făcut nimic. 

Și acum, cea mai amuzantă știre pe care ai citit-o despre Brăila?
Mai știți videoul ăsta? Da, s-a întâmplat la Brăila. Printre singurele momente în care orașul nostru a ajuns în presă. Au trecut cinci ani și nici acum nu înțeleg de ce s-a bătut lumea pe hârtia igienică. 

Nu-ți face probleme, nu e prima dată când ajungem să ne facem de râs. În 2021, ne-am bătut pe pui la rotisor. A fost un adevărat război. Angajații aruncau cu pui în oameni, oamenii furau pui de alți oameni, harababură totală.

Notă pentru nivelul de distracție în orașul tău: 4

De la 1 la 10, cât de mult e pe moarte: 8

Mit care circulă despre oraș: Avem cuțite peste tot, chiar și în buzunarul de la cămașă.

Dacă vrei să povestești despre orașul tău în care ai și rămas după majorat, scrie-ne: pe Instagram VICE România sau pe mail Danei Alecu la dana.alecu@vice.com