Care-s facultățile din București la care intri fără să conteze prea mult notele de la bac

Pe 27 iunie au fost afișate rezultatele de la bacalaureat. Probabil ai intrat în febra contestațiilor și a paranoiei. Mai ai însă opțiuni și dacă-ți crește sau nu media de la bac.

Sunt cel puțin două motive pentru care ai intrat pe articolul ăsta și, dacă nu ești doar curios, toate gravitează în jurul rezultatelor de la bacalaureat. Acum, clar, cât de bine ai făcut e o chestiune subiectivă, care ține de două categorii: așteptările proprii și facultatea la care vrei să intri. Dacă notele nu bifează ultima categorie, atunci poate părea nasol, dar nu e capăt de țară. 

Chiar dacă pandemia a determinat mai multe facultăți din diferite universități să-și axeze admiterea pe media notelor de la bac, în 2022 ai mai multe opțiuni pe bază de examen. Sigur, mulți s-au pregătit tot anul pentru tipul ăsta de examene, dar nu e niciodată prea târziu să încerci. În plus, ai mai mult de o lună la dispoziție în majoritatea cazurilor și poate chiar îți găsești marea pasiune. 

Publicitate

Ți-am pregătit, așadar, o listă cu facultățile din București la care poți intra pe bază de examen. Unele iau în calcul și o mică pondere din notele de la bac, dar tot e mai bine decât un întreg.

La Universitatea din București doar câteva facultăți au revenit la admiterea pe bază de examen după pandemie

Aici ai câteva opțiuni diversificate, în funcție de cât de leneș ești: de la sute de pagini de învățat pentru un examen de două ore la creativitate spontană pe modelul „Ce-o făta vaca”. 

În 2021, înscrierile s-au făcut preponderent online, ceea ce a generat un val de paranoia, stres și grupuri încărcate cu: „Trebuia să primim vreo confirmare?”. La majoritatea se păstrează formatul și în 2022, așa că ai putea să verifici de două ori înainte să dai „submit”, dar n-ar trebui să te stresezi.

În categoria de tocit mult intră Facultatea de Drept, iar admiterea e pe 21 iulie. Sunt puse la bătaie 300 de locuri bugetate și 300 de locuri cu taxă. Concursul de admitere e compus dintr-o probă la română, cu niște economie și gândire critică – orice ar însemna asta. Majoritatea studenților se pregătesc riguros cu un an înainte de examen, dar îți poți încerca norocul.  

Apoi, ai Facultatea de Psihologie. Aici trebuie să dai o probă de 160 de întrebări tip grilă doar ca să treci prin trei ani de facultate și alți șapte de atestate înainte să poți profesa. Sunt trei programe de studii din care poți alege: Psihologie, Psihologie – Științe Cognitive în limba română și același lucru, dar în limba engleză.

Publicitate

Înscrierea se face online, în perioada 5 – 15 iulie. Pe 20 iulie ai proba la Psihologie, iar la o zi distanță e proba de Psihologie – Științe Cognitive, în ambele limbi. 

POV: e Crăciunul, îți vizitezi rudele, iar după o polemică corespunzătoare între extremele familiei mătușa imparțială mută accentul către tine, tânăr student la Facultatea de Matematică și Informatică. Dintr-o dată, cuprinși de febra momentului, își canalizează toți energia spre domeniul IT și cât de bine câștigă fratele vărului vecinei nepotului din asta, că și el tot la FMI a fost. 

Facultatea de Matematică și Informatică are trei domenii de licență: Matematică, Informatică și Calculatoare și Tehnologia Informației (CTI). Din astea, tu poți să optezi pentru toate, dar s-ar putea să te apuce pensia la examen. În sală primești trei subiecte de matematică, unul de informatică și unul de fizică. Astfel, rezolvi două subiecte în funcție de domeniile de licență la care te-ai înscris.

Înscrierea se face online, iar examenul se desfășoară pe 12 iulie, la Romexpo. În plus, calculele asidue pe care le faci pe hârtie nu contează decât 80 la sută, iar 20 la sută constituie media generală de la bac.

A venit momentul și pentru proba creativă care te-a făcut să citești până aici, dar e de menționat și ponderea pe care o are media de la bacalaureat în asta. Cu 25 la sută din media generală de bac, 25 la sută din proba la română de bac și 50 la sută din proba de creativitate și expresivitate, intri la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. 

Publicitate

Perioada de înscriere începe pe 4 iulie și se încheie pe 14 iulie. Examenele, în funcție de specializarea pe care ți-o alegi, sunt pe 18 iulie (Comunicare și Relații Publice), 19 iulie (Jurnalism) și 20 iulie (Publicitate). 

Politehnica se chinuie, ca în fiecare an, să atragă tineri în domeniile atotaducătoare de bani

În octombrie 2021, Politehnica a organizat o a treia sesiune de admitere, după ce studenții deja înmatriculați începuseră cursurile. Asta ar fi a patra sesiune, dacă iei în calcul și preadmiterea care are loc primăvara. După spusele rectorului Mihnea Costoiu e, de fapt, a doua sesiune, din punct de vedere administrativ. Cifrele ar trebui să fie punctul lor forte, așa că nu mă pronunț. Cert e că dacă nu intri după examen, n-ar trebui să te precipiți, că sigur ai șansa la un viitor strălucit în următoarele zece sesiuni de admitere. 

Dacă nu ești olimpic național sau doar nu te plac suficient profesorii cât să-ți semneze niște scrisori de recomandare pentru sesiunea de preadmitere, următoarea ta șansă e la examen. E pe 18 iulie, iar perioada de înscrieri va fi anunțată pe site. Ca să-ți faci o idee: ai de rezolvat zece grile la matematică și zece grile la informatică sau fizică (ai și opțiunea de a alege). Eu nu am avut niciodată tangențe prea mari cu matematica, dar nu sună așa terifiant. 

Universitățile vocaționale care ți-ar putea da un oarecare viitor și după bac

La o analiză succintă a familiei tradiționale din România, sunt șanse mari ca și tu să fi crescut cu veritabilul motto „Actorii și artiștii mor de foame.” Majoritatea copiilor pasionați de artă sunt învățați că matematica plătește mai bine facturile și, din lipsa de susținere, renunță la orice fel de pasiune pe termen lung. Adevărul e că trebuie să muncești foarte mult dacă alegi un drum vocațional, dar ce nu știi e că te chinui la fel de mult în orice domeniu. Așa că nu e niciodată prea târziu să te faci pe tine de acum zece ani fericit, chiar dacă ai impresia că locurile alea sunt ocupate de alții care au început mai devreme.

Universitatea Națională de Arte Teatrale și Cinematografie (UNATC) și Universitatea Națională de Arte (UNArte) din București își desfășoară sesiunile de admitere în septembrie. Asta îți dă suficient timp de gândit, răzgândit și pregătit – chiar și de picat, și de revenit anul următor.

În plus, UNArte organizează cursuri de pregătire pentru viitorii candidați, în perioada 25 iulie – 20 august. Se desfășoară de luni până sâmbătă, câte șase ore pe zi. Poate nu sună tocmai ideal, dar dacă ești pasionat și te-ai trezit pe ultima sută de metri, o lună întreagă de pregătiri cu profesorii universității s-ar putea să-ți asigure un loc. Înscrierea se face după această perioadă de pregătire, iar admiterea începe din 7 septembrie. 

Publicitate

În altă ordine de idei, nu te panica prea tare dacă notele de la bac și nu numai ți-au dat planurile peste cap. În ciuda credinței populare, să stai un an pe tușă ar putea fi cea mai bună decizie din viața ta. Altfel, poate dai la o facultate la întâmplare doar pentru că ți-e frică să nu pierzi experiența de student sau te presează ai tăi.

E însă complet normal să nu ai toate piesele puse cap la cap. E posibil să găsești ceva ce-ți place într-o facultate pe care nu ai luat-o niciodată în considerare. La fel de posibil e să intri unde voiai și să te reprofilezi în câteva luni. La 18–19 ani nu e tocmai ușor să-ți dai seama cum vrei să arate viața ta. Apar constant domenii noi care-ți par tentante, se înlocuiesc succesiv unul pe altul și alternează. Ca să iei o decizie de genul și să rămâi cu ea toată viața ai nevoie de mai mult de câțiva ani de liceu – care oricum nu te ajută în sensul ăsta.

Există domenii în care facultatea joacă un rol important, ca poliția, dreptul, politehnica, medicina ori psihologia. Dar există și domenii în care poți profesa fără să ai o facultate de profil, pentru că majoritatea noțiunilor care ți-ar fi fost predate sunt pe internet în câteva pagini. Și aici ar intra, printre altele, SNSPA, Facultatea de Științe Politice, de Limbi și Literaturi Străine, de Litere, de Afaceri, de Filosofie și majoritatea facultăților de la ASE (sigur, în afară de Facultatea de Drept și cea de Cibernetică). Practic, ca un exemplu, dacă-ți alegi litere, poți să ajungi să fii contabil și invers.

Tagged:

facultate, Bacalaureat

Mai
multe articole similare
Tineri români care au copiat la bac mi-au zis ce se întâmplă cu adevărat la examen
Bacalaureatul meu a arătat ca un comentariu absurd la română. Doar c-a fost real
Tineri români care au trecut prin cele mai grele admiteri la facultate mi-au zis dacă a meritat
Cum e facultatea în Pitești: Iarna aveam doar calorifere, nu și căldură
Bacul îmi amintește în fiecare an de abuzurile pe care le-am trăit în liceu
Cine e Ligia Deca de la Educație, ministerul care-i ca toaletele multor școli: în fundul curții
Ce n-o să-ți spună nimeni despre mutatul într-un cămin de stat din România când ești student
Cum e facultatea în Brașov: Cât încă eram la cursuri mi-am făcut propria afacere în make-up