Internet

De ce am început să dau unfollow la tot mai mulți influenceri

Am ajuns să scrollez pe social media așa cum mă uit la TV. Schimb o grămadă de canale până ajung la ceva să-mi placă.
Vincenzo Ligresti
Milan, IT
Oana Maria Zaharia
translated by Oana Maria Zaharia
influenceri, unfollow, influenceri toxici
Follow me, una dintre cele mai clasice imagini de pe Instagram în ultimul deceniu. Foto via AdobeStock.

Niciodată n-am mai auzit atât de des nume de influenceri în discuțiile cu prietenii. Și tot la fel de des am auzit și „I-am dat unfollow”.

Totul începe de la un paradox, cred eu. La începutul pandemiei, mulți au zis că lipsa de evenimente și de activități o să distrugă piața influencerilor, dar n-au luat în calcul faptul că o să fim izolați în case și o să îi urmărim și mai intens.

Publicitate

Dacă vrei o confirmare la treaba asta, poți folosi instrumentul ăsta de statistici. Bagi numele unui influencer și vezi cât de mult i-a crescut numărul de followeri în timpul pandemiei. După cum arată raportul State of Influencer Marketing in 2021, efectuat de Klear, colaborările dintre branduri și influenceri au crescut cu 57 la sută anul trecut. Pe scurt, influencerii au ieșit din pandemie diferiți și au început să se autodefinească altfel – majoritatea își spun creatori de conținut, dar nu numai.

La urma urmei, în ultimii ani, numărul persoanelor cu mulți followeri pe Instagram a crescut, iar termenul influencer, care deja e demodat, nu îi mai include doar pe cei care postează selfie-uri false făcute de fotografi profesioniști.

De la un anumit punct, pandemia a cimentat acest proces, iar termenul influencer îi include și pe cei care merg pe dezvoltare personală, ironie, subiectul zilei sau momente „spontane” de zi cu zi. Unii dintre ei s-au reinventat, alții s-au adaptat.

Cum petrec foarte mult timp pe rețelele sociale, în ultima vreme m-am simțit copleșit de conținutul care îmi era recomandat de Instagram (pentru că platforma încurajează postările regulate).

Publicitate

Am început să simt că mă uit la TV și vreau să schimb canalele ca să găsesc un program mișto, care să mă facă să mă simt bine.

Așa că am început, inițial, să ascund conținut, după care m-am apucat să dau unfollow. A fost un proces lent și încă mă țin de el. Dar e un lucru bun. După cum a explicat Marilena Iasevoli, o psihologă specializată în rețele sociale, importanța pe care o dăm experienței noastre online e subestimată.

„La fel cum în viața de zi cu zi ne înconjurăm cu oameni care ne fac să ne simțim bine, cu care avem un schimb bun de energie, tot așa ar trebui să urmărim persoane al căror conținut ne ajută să evoluăm și nu ne supără.” Și mai e un aspect important. „Anumite studii arată că dacă urmărim persoane necunoscute care par să aibă o viață mai bună decât a noastră, putem cădea în depresie sau putem dezvolta un sentiment nesănătos de invidie.”

„Poate că influencerul e la un eveniment exclusivist și nu se distrează deloc, dar tu ai impresia că merge în locuri mai mișto decât tine. Poate că a avut toxiinfecție alimentară de la mâncarea aia pe care o vezi în poză și la care salivezi. De multe ori, conținutul nerealist, care prezintă doar o parte a poveștii, ne face să ne comparăm și să avem impresia că noi avem o viață nasoală.”

Un alt aspect interesant e relația dintre followeri și influenceri. Se întâmplă des ca urmăritorii să dea unfollow pentru că au impresia că influencerul s-a schimbat sau pentru că are colaborări care deviază de la scopul și mesajul lui inițial. Aud des de la prieteni: „S-a schimbat, a început să fie controversat doar ca să atragă atenția, se dă mare ecologist, dar e doar de fațadă.” Sau „de la un punct încolo, a început să fie repetitiv și plictisitor”.

Publicitate

De multe ori, când un profil începe să aibă mulți followeri, își schimbă stilul de comunicare. E de înțeles: e greu să păstrezi echilibrul când trebuie să mulțumești un public mai larg și vrei să faci și bani din asta. De obicei sunt la mijloc branduri și agenții.

Pe de altă parte, și nevoile utilizatorilor se schimbă: „De-a lungul vieții, ne transformăm și schimbăm oamenii cu care ne petrecem timpul. De ce n-am schimba și influencerii pe care îi urmărim?”, a explicat Iasevoli.

Apropo de contrastul dintre viața online și viața offline, s-a documentat și impactul popularității asupra influencerilor. Mulți creatori de conținut faimoși, în special tineri, au renunțat la platforme pentru că nu mai suportau presiunea care venea la pachet cu expunerea.

„Rețelele sociale sunt o scenă, inclusiv Instagram: dacă îi arăți publicului o versiune ideală a ta, vei obosi pe termen lung. Și nu toată lumea e în stare să joace un rol pentru mult timp. Mulți au impresia că e simplu să fii influencer, dar, de fapt, trebuie să te gândești toată ziua la ce să mai postezi, să găsești colaborări noi, să rămâi fresh în competiția cu ceilalți influenceri, să-ți păstrezi imaginea publică, să gestionezi ura celor care nu te suportă”, a explicat Iasevoli.

În ultima vreme, relația mea cu Instagram s-a îmbunătățit. După ce am dat unfollow la multă lume, mi-am creat un feed cu conținut util, care mă îmbogățește și îmi dă o stare de spirit bună.

Publicitate

Cel mai important lucru pe care l-am învățat din experiența asta e că în spatele fiecărui profil e o persoană despre care nu știi mai nimic, deși ai impresia că o cunoști. Și dacă ce postează persoana aia nu te face să te simți bine, e mai sănătos să n-o mai urmărești. Nu pierzi absolut nimic.

Articolul a apărut inițial în VICE Italia.