Bani

Chiar e posibil să fii bogat și un om bun în același timp?

„Cu cât te îmbogățești, cu atât aduni mai multe secrete murdare.”
bogatii sunt oameni naspa, jeff bezos si elon musk e naspa
Jeff Bezos și Elon Musk sunt pe lista neagră pentru mulți oameni. Foto via Getty / Alberto Rodriguez/E! Entertainment

Jos cu bogații! Aduceți ghilotina!

De-a lungul istoriei, oamenii au avut o mare problemă cu bogații. Imediat ce o persoană se îmbogățește, tinde să devină lacomă și însetată de putere. Dar oare chiar te fac banii o persoană nașpa? Să-l luăm drept exemplu pe Jeff Bezos, a cărui companie își exploatează angajații. E posibil ca o persoană cu o avere atât de mare să fie... bună?

Publicitate

E o întrebare care nu are un răspuns simplu. Ce înseamnă bun sau rău? Pot fi oamenii buni și răi în același timp? Doar bogații sunt de căcat? Bineînțeles că nu. Dar atâta timp cât diferența de avere dintre băgați și restul lumii continuă să crească, atâta timp cât e inflație și prețurile chiriilor cresc, e cam nasol, ca persoană amărâtă, să vezi cum un miliardar se lansează în spațiu doar pentru că poate.

Când am pus întrebarea asta pe Instagram, 44 la sută dintre oameni au zis „da”, 32 la sută au zis „nu” și 24 la sută au fost nehotărâți: „Da, poți fi bun și dacă ești bogat, dar nu dacă ești la nivelul de miliardar”. „După un anumit nivel de bogăție, devine foarte greu să te justifici, având în vedere inegalitățile grosolane din lume”, a zis cineva. „Da, dar depinde cum ai obținut banii”, a zis altcineva.

Când am ajuns la discuția despre ce înseamnă să ai bani, răspunsurile au fost mai vagi.

Majoritatea oamenilor se gândesc la milionari sau miliardari când zic „bogați”; alții sunt de părere că ești bogat dacă nu trăiești cu grija zilei de mâine. Unii spun că s-ar considera bogați dacă ar câștiga peste salariul mediu, pe când alții au evitat total aspectul financiar și au zis că e important să ai o rețea de sprijin.

Ca să ajungem la niște concluzii, am vorbit cu unii dintre cititorii noștri. Iată ce ne-au spus.

Hugo, 19 ani

VICE: Crezi că poți fi bogat și de treabă?
Hugo:
Cred că e important cum ai obținut banii. Teoretic, da, poți, dar, realist vorbind, foarte multe persoane sufletiste și generoase nu au mulți bani.

Cum definești o persoană bogată?
O persoană care rămâne cu un milion de dolari după ce și-a plătit facturile.

Publicitate

Cum ai defini o persoană bună?
Cum văd eu lucrurile: Problema cu întrebarea asta e că tuturor le place să creadă că sunt oameni buni. Eu zic că o persoană bună e una care evită să le facă rău altora și în același timp îi ajută pe cei din jur. Bine, problema e că oamenii nu realizează că îi ajută pe unii, dar le fac altora rău în alt mod.

Deci bunătatea e un concept total subiectiv.
Da.

Ce ai vrut să spui când ai zis că depinde cum a obținut o persoană bogată banii?
Adică, dacă ești mecanic auto, de exemplu, și îți faci treaba foarte bine și aduni mulți clienți fideli și ajungi să te îmbogățești, nu cred că ești o persoană nașpa. Dar dacă ești o persoană parvenită sau care își plătește prost angajații sau distruge climatul ca să se îmbogățească, atunci nu ești o persoană ok. 

Ce persoană bogată ți se pare ok?
Mi se par tari Bill și Melinda Gates, care s-au ocupat mult de problema epidemiei de HIV din Africa. Pe de altă parte, au colaborat cu o firmă de investiții dubioasă, Black Rock. Deci nu știu ce să zic.

Dar o persoană bogată nașpa?
E foarte simplu. Jeff Bezos, Elon Musk. Sunt multe.

Natasha, 46 de ani

VICE: Crezi că poți să fii bun dacă ești bogat?
Natasha:
Da, clar.

De ce?
Eu una provin dintr-o familie care se ocupa cu crima organizată. Așa că am avut mereu bani, dar mi-am jurat că nu o să mă uit niciodată de sus la cei care nu au bani. Pentru că oricine ajunge sus, va ajunge și jos la un moment dat. Așa văd eu lucrurile. Deci mereu i-am tratat pe ceilalți de la egal la egal. 

Publicitate

Deci ai zice că familia ta e bogată?
Da.

Și e formată din oameni buni?
Până la un punct, da. Unii sunt bunii, alții mai puțin buni.

Și tu crezi că ăia nașpa nu sunt răi din cauză că au bani?
Cred că e un simptom al felului în care au fost crescuți. E o chestie de generație. Mereu am avut în familie oameni muncitori. E nasol când te naști direct în bani. Dar noi am muncit pentru banii ăștia și știm cum e să nu ai bani.

Cum ai defini o persoană bogată?
Noi, ca familie, credem că dacă ai un acoperiș deasupra capului, bani în bancă, nu trăiești de pe o săptămână pe alta și, mai ales ai o familie unită, ești bogat.

Ce părere ai despre miliardarii precum Jeff Bezos și Elon Musk?
Cred că sunt oameni muncitori. Au muncit din greu să ajungă unde sunt acum. Nu ca familia Rothchilds sau alții care s-au născut în puf și n-au idee cum e să muncești.

Nu vreau să îmi cresc copiii așa. Nu vreau să crească cu impresia că își permit să facă orice doar pentru că au bani.

Îmi poți spune ce fel de infracțiuni a făcut familia ta?
Aș prefera să nu. Pentru că încă au acest stil de viață.

Am înțeles.

Mikaela, 19 ani

VICE: Crezi că poți fi bogat și bun la suflet?
Mikaela:
Da.

Ai zis că părinții tăi sunt bogați?
Nu știu dacă bogați, dar o duc bine.

Publicitate

Ce înseamnă pentru tine să fii bogat?
Nu știu sigur. Pentru mine, un milion de dolari înseamnă mult, dar există persoane care au miliarde. Mereu mi s-a părut o problemă chestia asta. Cum ajung oamenii să aibă miliarde?

Ce persoane bogate ți se par nașpa?
Nu știu nume de persoane, dar cunosc companii precum Arnotts. Companiile mari sunt nasoale, storc oamenii de bani.

Elon Musk ți se pare o persoană bună?
Greu de zis, face lucruri dubioase.

Cum crezi că se îmbogățesc oamenii?
Cu idei bune. Văd unde există cerere și umplu goluri de pe piață. Dar de multe ori, o fac prin escrocherii.

Părinții tăi cum au ajuns să o ducă bine?
Au o afacere de antreprenoriat.

Și crezi că sunt buni?
Da.

De ce?
Sunt oameni modești, nu sunt niciodată furioși, nu mint. Încearcă să vadă ce e mai bun în alții și sunt drăguți cu angajații lor, îi tratează corect. Și toată lumea e mulțumită.

Cum îți dai seama dacă o persoană cu bani e nasoală?
Dacă face lucruri din lăcomie. Cred că ești o persoană nașpa dacă ai bani și ești lacom și egoist, nu-ți pasă de alții.

Chris, 34 de ani

VICE: Ce crezi, pot bogații să fie buni?
Chris:
E o întrebare vagă la care pot da doar un răspuns vag. Aș zice că nu, pentru că sistemul în care trăim nu îi încurajează pe oameni să fie buni. 

Ce înseamnă pentru tine să fii bun?
E iar o întrebare grea. Există un spectru al binelui, dar cred că să fii bun înseamnă să fii implicat în comunitatea ta, să îi ajuți și pe alții, să lupți pentru progresul comun.

Publicitate

Cum îți poți da seama dacă o persoană bogată e nașpa sau bună?
În primul rând, depinde și de intenție. Poți face lucruri nasoale din ignoranță. Apoi depinde și de sistemul în care trăim, care ne încurajează să nu ne asumăm responsabilitatea când facem lucruri imorale. Cred că atunci când oamenii bogați vor să fie buni, nu reușesc și din cauza sistemului.

Cum ai defini o persoană bogată?
Cred că există un prag. Să zicem că dacă ai salariul peste medie. Cred că, în Australia, de unde sunt eu, majoritatea oamenilor ar trăi bine mersi cu 150 de mii de dolari pe an, care e o sumă mare. În orice caz, cred că unii au bani în exces și corect ar fi să fie redistribuiți.

Cunoști vreo persoană bogată?
Da, și nu sunt persoane rele intenționat. Cred că sunt doar ignorante și nu realizează unele lucruri.

Știi vreo persoană bogată faimoasă care să fie bună?
Nu cred că pot da un nume. Îmi place să cred că Keanu Reeves e de treabă, dar nu știu unde se duc banii lui. Cred că, cu cât te îmbogățești, cu atât aduni mai multe secrete murdare. Mi se pare trist că o grămadă de persoane din clasa muncitoare îl idolatrizează pe Elon Musk. Are mulți fani obsedați de el, au iluzia că au și ei aceleași șanse dacă muncesc. Dar mie mi se pare un gunoi Elon Musk. Nu cred că ar trebui să idolatrizăm cea mai bogată persoană din lume, cred că ar trebui s-o trimitem la închisoare.

Publicitate

Aleks, 25 de ani

VICE: Crezi că poți să fii bogat și bun?
Aleks:
Pe scurt, da. Cel mai sigur mod prin care poți face asta e să îți distribui averea în mai multe părți. Din fericire, azi există mai multe școli de gândire filosofică, care te învață cum să fii bun și bogat. De exemplu, există mișcarea Effective Altruism. E o teorie care îi încurajează pe cei care câștigă mult să își doneze majoritatea profitului unor organizații caritabile foarte eficiente. De exemplu, sunt organizații care tratează foarte bine malaria și statisticile arată clar ce progrese au reușit să facă. 

Devine derutant când încerci să definești ce înseamnă valoarea pentru unii sau alții. Unele persoane preferă să cheltuie o mie de dolari pe pantofi, în loc să doneze bani în scop caritabil. Cred că reflexul majorității e să cheltuie banii în loc să îi doneze. Dacă filosofia ta de viață se învârte în jurul lucrurilor materiale, nu o să donezi nimic. Societatea în care trăim ne încurajează să acumulăm lucruri și avere. E greu să zici că oamenii bogați sunt răi, pentru că trăim într-un sistem care îi încurajează să fie așa. Problema principală e capitalismul, de fapt.

De ce crezi că cineva devine rău când are bani?
Să fii un capitalist rău înseamnă să fii o persoană rea, dar cu bani. Cred că o persoană rea e una care neglijează cea mai importantă valoare umană fundamentală: libertatea. Un capitalist rău e cineva care își permite toate luxurile vieții: are siguranță financiară, are mașină, poate cumpăra orice – e foarte liber. Dar e o persoană nasoală pentru că nu își împarte libertatea cu alții. Așa arată un capitalist rău – o persoană care se gândește doar la sine și nu împarte resursele cu cei mai puțin norocoși.

Ai un exemplu de persoană altruistă?
Unul dintre cei mai influenți filosofi din Australia, Peter Singer, cel care a fost unul dintre pionierii mișcării Effective Altruism. E profesor de filosofie la Princeton și are o viață modestă. Își donează majoritatea profiturilor organizațiilor caritabile.

Poți să-mi dai un exemplu de capitalist rău?
Da, Martin Shkreli, un tip care a devenit foarte bogat și a cumpărat licența unui medicament pentru prevenirea bolilor parazitare (și pneumonia la persoanele cu HIV/SIDA). După care a crescut enorm prețul, de la 13,50 dolari pastila la 750 de dolari. Așa se întâmplă într-o formă avansată a capitalismului, în care individul are responsabilitatea să decidă ce e bun și ce e rău, iar guvernul nu reglementează cele mai fundamentale instituții. Cred că Martin Shkreli e unul dintre cele mai sinistre exemple de persoane rele în capitalism.