Economie · Bani

Fă cunoștință cu Maria, tipa care a făcut din videochat într-o zi cât alții în opt luni

Româncele care fac bani – și nu puțini – din videochat își plătesc taxele mai conștiincios decât mulți afaceriști „respectabili”. Chiar și așa, prejudecățile la care sunt expuse sunt imense.
cat castiga modele videochat romania, salariu videochat romania, taxe videochatiste
Industria de videochat nu e pentru toată lumea, asta e cert. Și, totodată, nu ar trebui să fie o țintă a prejudecăților. Când vine vorba de banii ăia buni de care auzi, sunt sume pe care le poate face, de regulă, un model de top la un studio de videochat. Fotografie de Luis Quintero via Pexels

„Poți să transformi fiecare aspect al vieții tale într-o afacere profitabilă dacă o expui pe internet”, explică Maria* în timp ce își caută agitată luciul de buze. Sacoul lejer care-i acoperă cămașa cambrată și părul prins în coc te-ar face să crezi că e o corporatistă de Pipera cu acte-n regulă. Ce o diferențiază însă e suma de șapte cifre pe care o are în cont. 

Nu investește în crypto și părinții ei nu sunt în clasamentul mioritic al Forbes. Ci doar este model de videochat. „Trebuie să intru online în zece minute”, spune ea grăbită. „Când faci chat, orice minut e prețios.” Într-o industrie în care succesul este direct proporțional cu zelul, iar extazul se plătește în tokens, Maria face pe iubita virtuală pentru indivizi din toate colțurile globului al căror venit le permite.

Publicitate

În videochat nu e vorba doar de ce și cum arăți

Din ce povestește despre tipologiile bărbaților care îi frecventează chatroom-ul, înțeleg că meseria ei presupune mult mai mult decât să se dezbrace în fața unei camere web – pentru clienții ei ajunge de multe ori să facă pe terapeuta, confidenta, prietena sau partenera de viață. Aparent, ce-l face pe bărbatul hetero să arunce mii de dolari pentru a răsplăti femei necunoscute nu se învârte doar în jurul instinctelor primare.

Să faci pe cameleonul emoțional cu internet de mare viteză cinci zile pe săptămână poate că nu sună a dream job, dar, la finalul zilei, merită. Tânăra a încheiat 2021 cu venituri de nouă sute de mii de lei, iar anul ăsta socotește că depășește pragul de un milion.

Maria a intrat în industria videochatului înainte ca „Ai aflat și tu secretul femeilor independente și pline de bani?” să fie primul gând la auzul cuvântului videochat – lucru care nu o face nici novice, dar nici veteran al industriei. În orice caz, a trecut destul timp încât să-și construiască o vilă pe opulență într-un cartier de top din București, să aibă în geantă cheile de la două mașini și să pună câteva sute de mii deoparte.

La suprafață, activitatea Mariei nu diferă mult de un job ca oricare altul. Devine un personaj în fața camerei opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână – adică clasicul job nine to five, doar că pe timp de noapte. „Stau și mai mult când e traficul bun”, spune Maria. „Cel mai mult am stat 12 ore, dar a fost și cea mai bună tură a mea - făcusem peste șapte mii de dolari.”

Publicitate

În cazul în care n-ai chef să calculezi, Maria a încasat într-o singură zi de 23 ori salariul minim net și de opt salariul mediu net din România. Cu toate că nu are propriu-zis un salariu, ci o sumă care fluctuează de la o lună la alta, tânăra spune că anual câștigă puțin peste jumătate de milion de euro – „pragul sărăciei” din ultimele 12 luni se învârte pe la 30 de mii de euro pe lună. 

De multe ori, videochatul e o industrie mult mai legit decât majoritatea

Maria își plătește taxele. La sfârșitul fiecărui an trage linie, face calculul și plătește statului zece la sută din încasări, plus CAS și CASS. Anul trecut, spre exemplu, a plătit impozit pe venit în valoare de 250 de mii de lei. 

Practic, 45 de funcționari publici trăiesc pe spatele a zece videochatiste ca Maria. Iar ca ea sunt alte zeci de mii de fete din cele cinci mii de studiouri de videochat împrăștiate de-a lungul țării. 

Modelele de videochat nu sunt singurele plătitoare de taxe din ecosistemul videochatului. La bază stă, de cele mai multe ori, un studio de videochat care le ajută pe fete să stăpânească arta meseriei prin training și sprijin tehnic. „Toată lumea care este implicată în acest business plătește taxe”, spune Robert Vanderty, manager al Studio20. „Pentru angajații echipei, suport sau training, firma plătește toate taxele – iar salariile sunt pe bune, nu minimul pe economie.”

Un astfel de studio de videochat este intermediarul dintre modele și membri, la fel cum este compania Apple pentru artiștii care-și comercializează muzica pe iTunes. Crește modelul de la zero, îi oferă un birou jumătate dormitor, jumătate aparatură tehnică și îl ajută să evolueze constant. Pentru aceste servicii, studioul primește un comision de 20-50 la sută din încasările modelelor – venit care este și el impozabil.

Publicitate

Conform lui Robert Vanderty, studiourile de videochat plătesc taxe la fel ca oricare altă întreprindere de pe teritoriul țării. Pentru că marea majoritate a studiourilor sunt înregistrate prin contract ca SRL-uri, pe lângă taxele și asigurările angajaților trebuiesc plătite impozitele pe venit sau profit și dividende. „Aproximativ 25 la sută din încasări se duc către stat”, estimează Robert Grigorescu, managerul studioului Eva Agency.

E un procent mic dintr-o sumă mare. Cu toate că Eva Agency e la început de drum, anul trecut a avut intrări de aproximativ un milion de euro, iar anul acesta preconizează că suma se va dubla. Nici Studio20 nu s-a lăsat mai prejos. În 2020-2021, una dintre cele 22 de locații ale companiei a cumulat două milioane de euro din platformele de live streaming și vânzare de content.

Cum se vede domeniul pentru un studio de videochat

Dacă te iei după cifrele din domeniul videochatului, ai zice că la Eva Agency lucrează o armată de modele. De fapt, în acest studio de videochat sunt doar 12 fete, dar media de venit lunar se situează la zece mii de euro.

studio videochat model de top

„CAM” e un film horror construit pe structura industriei de videochat. Screenshot via Netflix

La celălalt capăt al tronsonului, un model de la Studio20 termină o tură cu șapte mii de dolari, iar altul încheie luna cu aceeași sumă, doar că are un zero în plus. „Media încasărilor este de cinci mii de euro pe perioadă, perioada însemnând două săptămâni calendaristice”, explică Robert Vanderty. „Știu că sună ireal. Sunt cazuri rare, dar nu imposibile.” Tot el adaugă că sunt perioade în care un singur model de videochat poate să câștige și 50 de mii de euro lunar.

Publicitate

Cu toate că nu există surse oficiale care să scoată la iveală suma pe care businessul videochatului îl aduce în țară, Robert Grigorescu de le Eva Agency evaluează încasările anului trecut la cinci miliarde de euro: „Dacă înmulțești numărul de studiouri cu venitul mediu al unui studio, cam pe acolo îți dă”. Asta înseamnă că piața autohtonă de videochat contribuie cu puțin peste doi la sută din PIB – mult mai puțin decât IT-ul, dar mai mult decât industria de petrol și gaze

Statul român însă bagă banii în buzunar cu o mână, iar cu cealaltă bate obrazul. Cu toate că domeniul videochatului este înregistrat la ANAF și cât de cât reglementat, statul refuză să recunoască jobul de model de videochat. Conceptul de imoral este însă destul de vag încât explicația mai amplă să rămână la latitudinea fiecărui cetățean. 

„E rușine să fii plătită cu sute de euro ca să ai orgasm pe cameră” pare că gândesc mulți români, de aici și stigmatul pe care-l aduce practicarea acestei meserii. Asta nu le oprește însă pe aspirante să calce pragul studiourilor.

Contrar opiniei populare, intimitatea digitală în fața unei mulțimi de username-uri nu e doar pornăreală și atât. „Lumea ne judecă ca femei fără creier”, spune Maria. „Videochatul nu e un job ușor. Trebuie să știi să comunici cu fiecare tipologie în parte, să te bagi pe sub pielea fiecăruia, să știi ce caută fără să-ți spună. Ca să faci bani trebuie să petreacă mult timp cu tine. Masturbarea durează câteva minute, așa că ce faci restul de tură?”

De la conversia forței de muncă în tokens până la distribuirea acestora într-o gamă largă de actori, de la proprietari la guvern, videochatul are la bază același sistem economic ca oricare alta întreprindere. Studiourile și modelele sunt antreprenori care identifică și răspund cererilor binefăcătorilor lor. Iar sumele care le intră în cont după ce cortina cade ridică întrebarea - oare nu e timpul să primim cu brațele deschise capitalismul industriei adulte, iar modelele și site-urile să nu mai fie privaite cu atâta prejudecată?