Economie

Ce spune despre tine felul în care-ți cheltui banii

Ești o gagică Bitcoin sau îți place să-ți asumi riscuri cu bani cash?
Ryan Bassil
London, GB
EB
ilustrat de Esme Blegvad
IG
translated by Irina Gache
cum cheltui banii
Imagine de Esme Blegvad  

Personalitățile financiare sunt ca tipurile Myers-Briggs și subculturile de stil, doar că despre cum cheltuie și cum se raportează oamenii la bani - mai puțin punk, mai multe pensii.

Conform site-ului financiar Investopedia, sunt cinci tipuri diferite: cheltuitori, economi, cumpărători, datori și investitori. Alți termeni care au apărut de-a lungul timpului includ strângători obsesivi, evitanți și căutătorii de siguranță. Cu cât știi mai multe despre ce personalitate financiară ai, cu atât vei înțelege ce anume îți determină deciziile financiare și de ce intri lunar în contul fără acoperire.

Publicitate

Fiindcă e important să te cunoști și, întrucât care mai e rostul creierului dacă nu să definească și să analizeze totul din jurul tău, uite ce spune despre tine modul cum îți cheltui banii.

Gagica/ul cu Bitcoini

Fie ai primit la ușă droguri via Silk Road cândva prin anii 2010, cumperi iarbă importată din California și changa via Wickr și Telegram, fie te-ai abonat la Coinbase și ai sperat că vei deveni milionar/ă prin decembrie 2017 când a crescut Bitcoin-ul. Sau poate că ești toate trei la un loc. 

Faza e că știi cum funcționează blockchain-ul. Istoria ta de căutări pe Google include fraza „bancomat SatoshiPoint aproape de mine”. Dacă folosești criptomonede ca să-ți cumperi droguri farmaceutice, atunci ești și inteligent/ă cu banii și incredibil de dedicat/ă achiziționării de stupefiante. Dar dacă privești BTC mai mult ca pe o investiție pe termen lung sau scurt, atunci probabil că ești un investitor din noul val. Trăsăturile tale: inteligență financiară, cauți siguranța, dar vrei să fii și bogat/ă.

Investitorul din noul val

Ai știut de Bitcoin în 2011 când valora mai degrabă 31,50 de dolari, decât zeci de mii de dolari cât valorează astăzi (deși nu ai cumpărat) și, ca rezultat, acum te consideri investitor. Companiile tech de tipul start-up au democratizat și procesul, cu aplicații pentru telefon precum Revolut și Freetrade care oferă comerț la preț mic sau gratuit, lucru care face posibil să te joci cu finanțele tale mai rapid ca niciodată. 

Publicitate

Acum îți apar pe telefon știrile despre acțiunile Tesla. Să cauți „cele mai bune ETF-uri bio tech” a devenit noua ta vocație. Condus/ă de o nevoie să ții pasul cu tech-ul, cu o abordare instinctivă pentru a economisi și/sau a produce bani, și FOMO sever (cum ar fi fost dacă ai fi cumpărat acțiuni TSLA înainte să fie divizate!), începi să investești o parte din salariul lunar în acțiuni pe care le-ai descoperit pe Reddit și citești articole despre oamenii de afaceri.

Căutătorul/a de siguranță, în haine de om de rând

Dacă ai economisit banii câștigați ca spălător de vase patru weekenduri la rând ca să nu intri iar în contul fără acoperire după ce te-ai răsfățat cu haine din ultima colecție Palace, atunci felicitări că știi valoarea satisfacției întârziate. Îți place să cheltui mulți bani, dar cauți și siguranță (de exemplu, mereu te asiguri că ai destul cash). Ești căutătorul/a de siguranță în haine de om de rând, îți place să ai lucruri drăguțe (adică chestii cum ar fi lumânările alea foarte scumpe cu patru fitile), dar nici nu spargi o bancă pentru ele.

Ăsta, după spusele lui Dr. Richard Fairfield, este un tip de cheltuitor, deși el îi numește pe cei din categoria asta „cheltuitori/căutători de siguranță”, fără aluzie la haine. Este lector la Universitatea Bath și are studii în comportamente economice. Celălalt tip de cheltuitor, spune el, este un „cheltuitor/om care își asumă riscuri”. Acest al doilea grup „nu-și face griji că intră în datorii, și nici cum să le plătească”, spune Fairfield. Dacă a/ăsta ești tu…

Publicitate

Cheltuitorul care își asumă riscuri

Privește lucrurile din perspectiva asta. Dacă mai ai o sută de euro până la următorul salariu, dar nu te gândești de două ori înainte să intri în contul fără acoperire până atunci „fiindcă vei recupera la un moment dat banii”, atunci faci parte din tabăra asta.

Căutătorul de succes

Ți-ai început anul cu clipuri pe Youtube despre productivitate, holbându-te la cele cu titluri precum „Cum să nu-ți mai pese” și „Succesul nu este egal cu fericirea” în timp ce te gândești cum să-ți împarți ziua în bucăți de câte o oră. Crezi în investiții, fie în propria persoană sau în bursă, despre care înveți acum pe Instagram. Trăiești după mantra: orice e posibil, dacă încerci îndeajuns de mult. Ai citit The Secret de Rhonda Byrne? Măcar știi cum să faci dropship (să cumperi ceva ieftin și să-l vinzi mai scump)?

Bancher open source

La naiba, n-am mai văzut un cont bancar care să arate atât de frumos! Fiindcă unele conturi bancare pot să fie nașpa (comisioane mari, carduri plictisitoare) noile bănci precum Starling și Monzo sunt incredibil de populare. Prin extensie, așa este și open banking (adică aplicații terțe precum Yolt care îți conectează toate conturile bancare într-o singură aplicație care funcționează lin).

Adori asta, e atât de curat și lin. Ți-ai deschis mai multe conturi, unul pentru facturi, altul pentru cumpărături alimentare și altul pentru urgențe. Trăiești pentru viitor. Doar asigură-te că nu ești sedus/ă de funcția fără acoperire furnizată de cardurile strălucitoare. Sunt strălucitoare, simpatice și ușor de folosit, dar doar fiindcă ți-a fost acceptat un overdraft de o mie de euro cu un singur click, asta nu înseamnă că banii ăia sunt ai tăi.

Publicitate

Tipul paralel cu problemele financiare

Te uiți la fluturașul lunar de salariu și vezi o sumă modică trimisă pentru pensie, dar nu știi sigur ce este și cum funcționează treaba asta. Știi ce este un ISA (cont individual de economii), dar ce zici de LISA (cont individual de economii pe viață)? Și ce înseamnă transferuri cu zero la sută până la 29 de luni la 21,9 la sută din variabila APR? Dacă a/ăsta ești tu, e OK. Finanțele personale sunt greu de înțeles din cauza terminologiei absurde care face înțelegerea financiară să pară ceva imposibil de atins. Este infiorător.

Faza e că nimeni nu știe cum funcționează scorul de credit. Dar, deși e mai ușor să-ți îngropi capul în nisip, sunt o mulțime de metode încercate și testate pentru atingerea siguranței financiare. Uite aici un spreadsheet ca să te ajute. 

Fairfield spune că există ceva numit teoria ghiontului, în care oamenii pot fi împinși să ia decizii mai bune. Într-un studiu, un grup de oameni au fost întrebați dacă și-ar pune cinci la sută din venitul lunar într-un cont de pensii pentru „o rată de interes, rentă - cifre ciudate și greu de înțeles” până când ajung la vârsta de pensionare. Puțini au zis că ar aloca bani pentru asta.

În grupul al doilea, spune el, li s-a zis „dacă pui cinci la sută în fondul de pensii, asta vei face, și au arătat participanții pe plajă, cu familia și soarele în spate, la petreceri, cu o mașină mișto, etc. Au mercantilizat ideea de pensie și au transformat-o în lucruri pe care oamenii le-ar înțelege”. Mai mulți oameni s-au înscris.

Publicitate

A/ăsta ești tu. Dacă te chinui să pui bani deoparte și-ți lipsește motivația să o faci, e ok, terminologia financiară e de rahat. Dar încearcă să-ți imaginezi viitorul. Sună mișto vacanțele, nu? Imaginează-te într-o stațiune cu amicii tăi de 70 de ani, apoi discută cu cineva de la o bancă despre pachetul de pensii ca să afli care e treaba (ar trebui să-ți explice cum funcționează pe înțelesul tău).

Bogata/ul super elitist din ăia 1%

Ești atât de sexy, poți să-mi dai niște bani?