Tech

Căderea criptomonedelor e cât se poate de reală și face deja victime

Bitcoin-ul a scăzut la jumătate și un „stablecoin” în valoare de mai multe miliarde de dolari a făcut implozie, dar investitorii insistă că totuși crypto n-a murit.
cadere piata criptomonede, bitcoin in cadere, preturi si criza criptomonede
Subredditul Luna e plin de investitori care vorbesc despre sinucidere sau încearcă să îi consoleze pe alții cu gânduri suicidare. Imagine: Sanja Radin via Getty Images

Volatilitatea e sarea și piperul pieței de crypto. Dar zilele astea, piața chiar a căzut nasol, dacă până și Bitcoin, cea mai valoroasă criptomonedă, e zdrențe – parțial pentru că e corelată cu piața de acțiuni, parțial pentru că alt crypto, Terra-Luna, care se comporta deja ca o bombă cu ceas, s-a făcut praf.

Publicitate

„Crypto a murit”, a declarat jurnalistul Ross Clark în revista conservatoare britanică The Spectator. Așa cum se întâmplă la fiecare cădere a pieței, crypto-investitorii au gestionat situația cu umor, prin meme. Michael Saylor, a cărui companie MicroStrategy deține cei mai multe bitcoini, a postat o memă cu el angajat la McDonald's. Alte postări populare sunt cele care anunță că „Gata, s-a terminat”. Dar atmosfera nu prea e jovială totuși – căderea brutală i-a șocat pe mulți investitori, iar subredditul Luna e plin de investitori care vorbesc despre sinucidere sau încearcă să îi consoleze pe alții cu gânduri suicidare.

Dar pentru vechii industriei, căderea pieței nu e nici neașteptată, nici catastrofală. „Crypto a mai murit de cel puțin patru ori în trecut”, a postat pe Twitter 0xbender, un developer de NFT.

Cum crypto a tot crescut o vreme, investitorii vechi se tot întrebau când o să înceapă să scadă. La urma urmei, după perioade de creștere urmează întotdeauna perioade de scădere. Bitcoin-ul și-a pierdut jumătate din valoare în iulie anul trecut. A scăzut de la șaizeci de mii la sub treizeci de mii.

Dar căderea asta e diferită și, de aceea, e și foarte dureroasă. Nicio altă cădere nu a fost afectată atât de mult de condițiile piețelor tradiționale și, în plus, din 2020, pe piața crypto a avut loc o explozie de proiecte riscante în sectorul financiar descentralizat sau DeFi – cum ar fi proiectul Terra-Luna – și multe proiecte NFT.

Publicitate

„Prețul Bitcoin nu avea cum să rămână pe loc când toată lumea se prăbușește în jur. E normal să cadă”, a zis Josh Olszewicz, cercetător la organizația de crypto management Valkyrie Investments.

„Bunurile digitale precum Bitcoin au fost dintotdeauna cameleonice. Dar cu cât au crescut și au devenit mai mainstream, prețul lor a fost tot mai conectat cu indexurile piețelor financiare tradiționale precum Nasdaq și S&P 500”, a zis el. 

Conform unui raport Arcane Research de luna trecută, corelația dintre Bitcoin și piețele tradiționale a atins un nivel record de 0.70, pe o scară unde -1 înseamnă că e corelată negativ și 1 înseamnă că e perfect corelată. Asta e o veste proastă pentru Bitcoin, care de obicei e un produs necorelat care adaugă diversificare unui portofoliu, pentru că acțiunile par să scadă în continuare, conform investitorilor.

Dar căderea nu a afectat ecosistemul crypto în mod egal. Pe lângă Bitcoin, mai sunt proiecte care riscă falimentul complet.

O altă dramă crypto care a tot fiert la foc mic câteva săptămâni a pus și ea gaz pe foc. UST, un stablecoin algoritmic cu o valoare de 16 miliarde de dolari, care și-a cumpărat, efectiv, statutul pe piață, a căzut de la un dolar la 0,45. Moneda Luna, care susține UST și are scopul de a-i absorbi volatilitatea, a căzut și ea dezastruos, de la peste șaizeci de dolari la 0,88.

Publicitate

Mulți se temeau că UST va trage în jos brutal Bitcoinul și toată piața, pentru că Luna Guard Foundation, organizația care susține UST, are în stoc bitcoini în valoare de mai multe miliarde și e pregătită să îi vândă în caz că are nevoie să își apere stablecoin-ul.

„Toată lumea din sectorul crypto e la pământ în momentul de față. A fost o lovitură non-necesară într-un moment foarte prost”, a declarat pentru Motherboard foobar, un developer de DeFi și NFT. „E mai nasol decât a fost Titan vara trecută.” Din fericire, el a zis că are suficiente criptomonede cât să se bucure dacă va crește prețul și suficient cash cât să reziste în caz că perioada nasoală se va prelungi.

Mulți din industrie au anticipat această cădere, mai ales după căderea, în 2021, a criptomonedelor SafeMoon și Shiba Inu, două memecoins populare printre investitori.

„Totuși, prăbușirea pieței are și un avantaj. De obicei, în perioadele de scădere, atenția se îndreaptă spre dezvoltarea protocolului și a calității codului”, a zis Olszewicz de la Valkyrie Investments.

Santiago Santos, un investitor în proiecte DeFi, a declarat pentru Motherboard: „E efectiv o baie de sânge, toată lumea e în survival mode”. Dar, spre deosebire de crash-urile mari prin care a trecut în 2012, 2014 și 2018, nu simte că există un risc existențial pentru crypto. Pe atunci, crypto avea utilizări limitate, dar astăzi, criptomonedele susțin și alte industrii: DeFi și NFT.

Publicitate

„Azi avem piețe înfloritoare de NFT, DeFi și DAO, pentru gameri. N-are cum să mai dispară crypto”, a zis el.

Poate că această cădere nu va reprezenta sfârșitul criptomonedelor, dar va elimina investițiile private și protocoalele care învârt miliarde fără să aibă un produs utilizabil. 

„N-ar trebui ca deal-urile private cu echipe de top să se ridice la valori de 100-200 de milioane de dolari. Nu e sustenabil. Dar ăsta e efectul banilor ieftini asupra pieții – investitorii aleargă după deal-uri și susțin produse riscante fără nicio disciplină”, a zis Santos.

„Când cineva are miliarde de investit într-un mic univers de deal-uri, nu se termină niciodată bine.”

Probabil că niciun alt sector al pieței crypto n-a văzut atâtea investiții riscante precum proiectele NFT în ultimul an. Există mii de proiecte care au promis că se vor dezvolta, dar nu s-au materializat încă.

Nicholas „Kix” Kneuper, CEO și cofondator al jocului NFT Crypto Raiders, a declarat pentru Motherboard că „spațiul NFT a primit investiții în exces față de câtă utilitate are în prezent și cât de puțin dezvoltat e deocamdată”.

„Se întâmplă des ca un proiect nou să fie evaluat la peste o sută de milioane de dolari după doar câteva luni de muncă. Mă aștept ca valoarea multor proiecte să revină la realitate în curând”, a zis Kneuper.

„Dar în același timp, cred că vom asista la niște inovații uimitoare care vor continua să atragă minți strălucite și bani în spațiul NFT. Mulți au comparat succesul NFT cu dot com sau ICO. Să nu uităm că multe companii mari au fost create în timpul acestor boom-uri. Poate că multe vor eșua, dar cele puternice vor supraviețui și se vor dezvolta”, a adăugat el.

Publicitate

Kneuper, care face comerț cu NFT-uri prin livestream-uri, a declarat pentru Motherboard că „nu sunt îngrijorat, pentru că am pariat pe cele mai puternice proiecte”. Mulți investitori par la fel de siguri pe investițiile lor în jpeg-uri. Sunt relaxați și cred că vor avea succes.

Tascha Che, macroeconomistă al cărei curs de economie crypto a ajuns viral anul trecut, a declarat pentru Motherboard că „majoritatea proiectelor NFT și de gaming și platformele mai noi de blockchain care n-au avut succes până acum și nu au capital suficient sunt sortite să dispară în perioadele de scădere ale pieței”.

„Sunt prea multe proiecte copy-paste, e prea mult zgomot în aceste spații, e greu să ieși în evidență... Multe dintre acestea sunt proiecte bune, dar în perioadele de scădere ale pieței, ele se filtrează și rămân doar cele mai puternice”, a declarat Che pentru Motherboard.

Dar Che a adăugat că e optimistă cu privire la dezvoltarea economiilor web3 și a inovațiilor de tip blockchain. 

„Nu mai putem da înapoi, n-o să dispară vreodată, de acum vor merge doar înainte”, a zis ea.