Cum să te desparți de cineva fără să te simți ca ultimul om

Deci relația ta nu mai merge, dar nu știi cum să te desparți de o persoană pe care o iubești? Uite cum să o faci și să nu te simți ca dracu.
pasi pentru o despartire ok, cum sa te desparti de prieteni, relatia cu fostul dupa despartire
Odată ce relația s-a încheiat, emoțiile celeilalte persoane nu mai sunt responsabilitatea ta. Fotografie de Camerique/Getty Images 

M-am despărțit de primul meu iubit prin SMS. N-am avut coaiele să o fac altfel. Am pus-o pe cea mai bună prietenă a mea să scrie și să trimită mesajul și apoi i-am scos imediat numele din contul de MSN. M-aș putea scuza că am făcut-o fiindcă aveam 14 ani și nu știam cum să mă despart de cineva, dar mai târziu în viață am făcut-o iar. Ca răspuns, mi-a trimis un e-mail lung cu subiectul „Femeia Diavol”.

Publicitate

Sunt un milion de ghiduri despre cum să treci peste o despărțire, dar nu atât de multe despre cum să te desparți de cineva. Dacă te gândești să închei o relație, n-ai de ce să te simți nasol. Uneori, lucrurile pur și simplu nu funcționează. 

De fapt, mai multor oameni li s-au dat papucii în timpul pandemiei.

E greu să știi exact cum să te desparți de cineva. Dar sunt câteva alegeri pe care le poți face ca să gestionezi durerea - și să nu te simți ca ultimul om. 

Cum să știi dacă ar trebui să te desparți de cineva

„Ne obișnuim cu confortul propriului disconfort”, a spus pentru VICE Joanne Wilson, expertă în relații și neuropsihoterapeută. 

„Creierul se duce mereu către calea cu cea mai puțină rezistență. Deci dacă-ți trece prin minte să te desparți de cineva, e mult mai ușor să continui să faci ce făceai. Gândurile pot să te limiteze, deci este important să împingi dincolo de acea rezistență și să ajungi la nucleul problemei.”

Când nu există niciun semn evident că partenerul te maltratează, poate fi greu să-ți dai seama dacă ar trebui să te desparți. Ca să depășești asta, cercetările sugerează să fii atent la comportamente - mai exact, cum anume comunicați tu și partenerul.

Publicitate

Potrivit psihologului și renumitului cercetător în căsnicie John Gottman, există patru comportamente de comunicare clare care cresc șansele unui divorț. Poreclite „Cei Patru Călăreți” aceste comportamente sunt critica, defensiva, amânarea și disprețul. 

Ca Cei Patru Călăreți ai Apocalipsei din Noul Testament, cei Patru Călăreți ai lui Gottman semnalizează sfârșitul. Dacă tu și partenerul nu puteți să confruntați aceste obiceiuri, atunci există o șansă foarte mare ca relația voastră să devină instabilă și nefericită. 

9 trucuri ca să te desparți de cineva iubit

Nu există o decizie corectă sau incorectă atunci când cochetezi cu despărțirea. Cu toate astea, există pași care te pot ajuta să o faci mai grațios.

1. Nu te teme să comunici cum te simți

Dauna provocată de o despărțire poate fi minimalizată atunci când este gestionată corect, iar cea mai bună modalitate de a face asta este prin comunicare deschisă. Fie că ești într-o relație temporară, monogamă sau poliamoroasă, să-ți comunici nevoile într-o modalitate sinceră și fără blamare este mereu cel mai bun pas înainte.

2. Desparte-te în persoană, dacă e posibil

Bineînțeles că nu e mereu posibil să te desparți de cineva în persoană. Mai ales dacă ești în continuare ușor de manipulat de acea persoană. Dar dacă crezi că relația este la un nivel în care poți comunica deschis, atunci fă-o mereu în persoană. 

„Regula de aur ar trebui să fie: ție cum ți-ar plăcea să primești acea veste proastă? Întotdeauna este vorba de a trata pe cineva în același fel în care vrei să fii tratat”, a spus Wilson

Publicitate

„Și nu te teme să o faci într-un mod scurt și succint. Nu trebuie să-i oferi un discurs de zece pagini.”

3. Nu încerca să faci acea persoană să se simtă mai bine

Odată ce relația s-a încheiat, emoțiile celeilalte persoane nu mai sunt responsabilitatea ta. Uneori, să-ți alini fostul te va face să te simți mai rău și te va împiedica să te vindeci.

„Dacă nu vrei să fii cu cineva, atunci nu trebuie să fii cu acea persoană. Ia-ți timpul de care ai nevoie ca să te ierți și să faci ce e mai bine pentru tine”, a spus Wilson.

4. Oprește orice contact cât ai nevoie (da, asta înseamnă block pe social media)

Un fost m-a blocat pe LinkedIn. Nu știu ce a fost mai rușinos, faptul că s-a gândit să mă blocheze pe LinkedIn sau că am verificat să văd dacă a făcut-o. 

Să-ți aduni curajul să blochezi pe social media poate fi extrem de greu. Este prea ușor să rămâi captiv în ideea de a menține prietenia (sau mai rău, fuck buddies). E tentant să te menții disponibil în caz că se pot schimba lucrurile. Dar crede-mă, doar vei ajunge să-i privești la nesfârșit story-ul de pe Instagram ca să găsești indicii dacă are pe altcineva. 

5. Vorbește despre despărțire cu cineva în care ai încredere

De obicei nu ne observăm ca lumea propriile relații. Dar uneori, prietenii și familia pot vedea mai bine cum ne afectează. Să ai o rețea puternică de suport te poate ajuta să rămâi responsabil și pe linia de plutire. 

„Asigură-te că te înconjori de oameni care te încurajează și te ajută. Vorbește cu un prieten de încredere sau cu un membru al familiei înainte să iei decizia”, a spus Wilson. 

Publicitate

6. Oferă-ți timp să fii trist/ă

Ai în continuare dreptul să fii trist chiar dacă tu ești persoana care inițiază despărțirea. Este important să-ți oferi spațiul să simți toate sentimentele. Dacă nu vrei să te ridici din pat azi, e total în regulă. Doar ai grijă să nu devii mult prea îngăduitor cu tristețea. 

7. Pune-te pe tine pe primul loc

Cu cât petreci mai mult timp în relație, cu atât mai mult sentimentul tău de identitate se contopește cu al partenerului. D-aia, atunci când vă despărțiți, te simți ca și cum ai pierdut o parte din tine, fiindcă așa e. De asta cel mai bun sfat este să investești în tine.

„După ce te desparți de cineva, oferă-ți timp să te reconstruiești”, spune Wilson. „Un bun început este să te axezi pe teoria SEEDS al lui Dr John Ardens (somn, educație, sport, dietă și socializare).”

8. Nu lăsa frica de a fi singur/ă să te țină pe loc

Când vine vorba de o despărțire, unul dintre lucrurile majore care te pot împiedica să faci pasul ăsta este gândul la singurătate.

Pentru unele persoane este ușor să învețe cum să să simtă confortabil singure. Pentru altele, este o adevărată bătălie. În loc să te gândești la viitoarea relație, fă un pas înapoi și oferă-ți un moment să încerci și să explorezi lucruri noi.

În singurătate poți cel mai ușor să te cunoști. Fie că-ți place sau nu, uneori doar pe tine te ai. Deci ar trebui măcar să încerci și să te bucuri de asta. 

Publicitate

9. Gândește-te de două ori la ideea de a rămâne prieten/ă cu fostul/a

Dacă luați decizia să rămâneți unul în viața celuilalt este FOARTE important să setați limite. N-ai petrecut tot timpul ăla ca să înveți cum să te desparți de cineva pentru nimic. N-are rost să rămâi prieten cu fosta dacă doar speri în secret că vă veți împăca. Poate fi contraproductiv pentru amândoi. 

Cum să te desparți de un prieten

Sfaturile astea nu sunt doar pentru relațiile romantice. Să te desparți de un prieten - mai ales de acei prieteni de care te tot agăți mult după ce prietenia a expirat - doare profund. Eu încă jelesc o prietenie care s-a încheiat în urmă cu cinci ani. De ce? Probleme de atașament. Dar, de asemenea, comunicarea nu a fost grozavă. 

Cu excepția cazului în care a făcut ceva atât de îngrozitor încât nu poți suporta să mai vezi acea persoană, eliminarea pasivă poate răni mai mult decât e necesar. Nu te teme să comunici cum te simți (fără să te plângi de cât de groaznic a fost ca prieten) și să stabilești limite solide. 

Cum să te desparți de cineva cu care locuiești

Să ai de-a face cu un agent imobiliar este aproape la fel de terifiant ca atunci când ai de-a face un fost. De asta să te desparți de cineva cu care locuiești poate deveni nasol foarte rapid. Ca să eviți asta, e important să fii cât mai civilizat în timpul despărțirii. 

Gândește-te ce vei face după conversația inițială, din moment ce să petreci noaptea cu persoana de care tocmai te-ai despărțit nu e ideal. La un moment dat am ieșit dintr-o despărțire în mod dramatic urlând „mi-ai distrus cei mai buni ani” și apoi am trântit ușa și am promis că nu mă mai întorc niciodată. Numai că m-am întors, aproape instant. Asta fiindcă nu aveam unde altundeva să mă duc și era frig afară. 

Publicitate

Cum să te desparți de cineva cu care nu ești într-o relație serioasă

Dacă tot vorbeam de a sta cu cineva fiindcă e frig afară, să te desparți de cineva cu care n-ai o relație serioasă poate fi, de asemenea, dificil. Dacă vrei să-i faci ghosting, fă-o din timp. Cu cât stai mai mult, cu atât sunt șanse mai mari ca persoana aia să dezvolte sentimente. Dar dacă ai tărăgănat-o, acum e timpul să înveți cum să-ți asumi responsabilitatea. Cel mai bun lucru este să fii sincer.

Te poți simți ca un nimic când petreci mult timp cu cineva și apoi acea persoană dispare. Nu e un efort prea mare să-i trimiți un mesaj în care să-i spui cum te simți. S-ar putea să nu răspundă înapoi, dar îți va aprecia sinceritatea. 

Amintește-ți că este ok să te desparți de cineva

Nu există o cale ușoară prin care să te desparți de cineva. Fie că a fost o relație de lungă sau de scurtă durată sau chiar o aventură care credeai că ar putea fi mai mult, mereu va durea. Dar să înveți cum să renunți este o parte continuă din viață. Și de fiecare dată când îți reușește, devii puțin mai bun la asta.

Deci amintește-ți că e ok să te desparți de cineva. În ciuda a ce spune fostul, nu ești diavolul. Faci ce e mai bine pentru tine.