luxul in care traiesc fotbalistii din liga intai
„Un fotbalist e ca un adolescent care a primit un buget nelimitat.” Ilustrație de Samy Auzet
Bani

Cele mai dubioase lucruri pe care le cer fotbaliștii super bogați

„Odată, un fotbalist m-a rugat să-i fac rost de două kilograme de caviar și de un bucătar privat care să facă mini-burgeri pentru el și prietenii lui.”

Ce au în comun Karim Benzema și Kylian Mbappé? Faptul că, în câteva săptămâni, au reușit să distrugă imaginile unor fotbaliști în ochii publicului. Unul a publicat un clip din vacanță care arată ca o reclamă la jet ski-uri, celălalt a râs ca prostul cu antrenorul lui când a fost întrebat, într-o conferință de presă, de ce călătoresc atâția fotbaliști din Liga Întâi cu avioane private. Ambele situații au arătat, încă o dată, că stilul de viață al fotbaliștilor e un exces permanent care stârnește controverse.

Publicitate

Pe lângă faptul că stilul de viață și cheltuielile fotbaliștilor sunt ridicate aproape la rang de artă, mai ales în timpul vacanțelor, mai există și companii care au grijă de cei mai bogați oameni din lume, le furnizează servicii personalizate și le organizează programul de la A la Z. „Dacă vor vacanțe cu familia, îi trimitem pe insule exotice. Dacă vor să se distreze cu prietenii, îi trimitem în Dubai, Los Angeles sau Miami, unde le închiriem hoteluri sau vile și, evident jet ski-uri”, a explicat Jérémy Vosse, director al companiei Premium Conciergerie.

La fel ca influencerii, și fotbaliștii sunt atrași de Dubai, o destinație foarte îndrăgită în timpul sezonului rece. Din cauza căldurii, nici nu e recomandat să mergi acolo pe timpul verii. Cât despre transport, Vosse nu recomandă neapărat avioanele private. „De obicei le sugerez o călătorie cu o companie aeriană de lux, la clasa întâi sau clasa business. Nu neapărat din motive ecologice, dar nu prea are sens, din moment ce oricum companiile au zboruri în direcțiile respective tot anul. Cu banii pe care îi economisesc pe avion își pot închiria o casă mai mișto în vacanță.”

Jérémy Vosse și colegii lui au devenit indispensabili pentru cei mai bogați fotbaliști, dintr-un motiv foarte simplu: sportivii nu au timp să-și organizeze viețile de zi cu zi. Așa că angajează oameni să facă asta pentru ei. Una dintre cele mai mari companii din domeniu e Premium Conciergerie, care a devenit membră a „Premium FC”. Ce prețuri au? 4 800 de euro pe an. „Iar standardele sunt foarte înalte, nu refuzăm aproape nimic, noi plătim avansul pe anumite proprietăți de vacanță. Lucrăm nu doar cu fotbaliști, ci și cu vedete.”

Publicitate

„Dar numai o minoritate dintre fotbaliști își permit genul ăsta de vacanță”, nuanțează cercetătorul Frédéric Rasera, autorul unei „sociologii a fotbalului”, care a adăugat că nu toți jucătorii profesioniști sunt multimilionari. În Liga întâi, salariul mediu e estimat la patruzeci de mii de euro net. 

Fondatorul companiei Élysée Conciergerie, Mickael, are în grijă atât fotbaliști, cât și alte celebrități cu portofelul plin. Dar ne-a zis că fotbaliștii sunt cei mai speciali dintre toți clienții lor. „Eu și partenerul meu îi numim panicoșii. Pentru că, în tinerețe, au avut experiențe proaste cu astfel de servicii sau companii, care i-au stors de bani pentru că erau naivi și nu știau să-și gestioneze bugetul, au rămas cu teama să nu fie excrocați și sunt mereu suspicioși, orice le propui.”

Philippe-Alexandre, un agent de fotbaliști care lucrează în domeniu, a zis că fotbaliștii francezi sunt diferiți de cei străini: sunt mai plictisitori. „Când îi spui unui fotbalist care e prețul pentru un avion, mereu o să se găsească un prieten de-ai lui care îți va zice că a găsit un bilet mai ieftin decât tine, ca să dea bine în ochii lui”, mi-a zis șeful companiei Luxury Elite Career Lifestyle. Un jucător din Bundesliga nu va avea niciodată o astfel de persoană în anturaj. Ca să evite negocierile de felul acesta cu anturajul uneori toxic al fotbaliștilor, Philippe-Alexandre nu stă de vorbă decât cu fotbalistul sau cu soția acestuia.

Publicitate

Caviar pentru noaptea FIFA

Mickael a primit destule misiuni extravagante. Un lucru care mi se cere des e să le fac rost de anumite mâncăruri. Și e normal, pentru că nu poți comanda caviar ca lumea de pe Glovo. Când joci FIFA cu prietenii, într-o seară, cumperi meniuri de la Mc. Sau, în cazul fotbaliștilor, dai 17 000 de euro pe o cină. De exemplu, un fotbalist m-a rugat să-i fac rost de două kilograme de caviar și de un bucătar privat care să facă mini-burgeri pentru el și prietenii lui, în timp ce ei jucau FIFA. Cea mai nasoală chestie e că, de obicei, ai zece minute să organizezi o astfel de seară, deci jobul îți cere să fii disponibil non-stop. Asta e și promisiunea din spatele cardului „Premium FC”. Dacă îți faci un astfel de abonament, Jérémy Vosse se asigură că dorința ta devine realitate în cinci minute.

Uneori, e super obositor să rezolvi o astfel de sarcină. De exemplu, directorul de la Premium Conciergerie a trebuit să organizeze o nuntă în... nouă zile lucrătoare, cu ceasul în mână. „Am mobilizat cinci angajați să se ocupe de asta, iar clientul a fost extrem de mulțumit. A ieșit magic!” Lui Mickael, de la Elysée Conciergerie, un fotbalist i-a cerut să-i vopsească mașina, un Ferrari, în alb, pentru o petrecere cu tematică albă. A avut doar 72 de ore să găsească un service de lux care să facă asta și să se și usuce vopseaua până în ziua evenimentului. „A doua zi m-a sunat și mi-a zis că a fost super la party și îmi mulțumește, dar mă roagă să scot vopseaua albă de pe mașină. Din fericire, n-a fost prea greu. A fost de ajuns ca cei de la service să încălzească vopseaua și s-o jupoaie, iar mașina a revenit la albastrul inițial.”

Publicitate

„Un fotbalist e ca un adolescent care a primit un buget nelimitat”, a zis managerul de la Elysée Conciergerie. „Când s-a lansat Playstation 5, un client mi-a zis să îi fac rost de zece, când el avea doar șase televizoare în casă! Mi-a zis că pe unele vrea să le pună pe pereți drept decor... I-am zis că poate folosi unele false pentru decor, dar mi-a zis că vrea să aibă mereu una la dispoziție în caz că se strică alta. Ce să mai zici...”

Vacanțe sportive

Fotbaliștii sunt foarte diferiți. Unii preferă să își facă de cap în vacanțe: se duc în Ibiza, petrec, fumează și bagă alcool în disperare. Dar mulți dintre ei continuă să aibă grijă de corpul lor oriunde merg. Vosse a zis că majoritatea sunt foarte serioși cu privire la antrenament. Adesea, trimitem antrenorul în vacanță cu ei, ca să combine plăcutul cu utilul. Le place să facă sport dimineața și după-amiaza. Agenții fotbaliștilor mi-au zis toți că viața de fotbalist nu e prea ușoară: între antrenamente, odihnă, restricții alimentare, obligații pentru sponsori și media, nu prea îți mai rămâne timp pentru tine. „95 la sută din populație nu înțeleg ce sacrificii presupune o astfel de viață”, a zis Vosse. „În majoritatea timpului, fotbaliștii trăiesc ca niște călugări, pentru că sunt foarte focusați pe jobul și misiunea lor.”

Sociologul Frédéric Rasera a mai zis că mulți fotbaliști ajung să trăiască excesiv tocmai pentru că, în copilărie, au crescut în sărăcie. Și durează ceva până realizează că au nevoie de consultanți financiari.

Publicitate

Philippe-Alexandre mi-a povestit cât s-a chinuit, într-o zi, să facă rost de zece Big Mac-uri și să le livreze pe un avion. „Până și cei mai bogați fotbaliști sunt dependenți de gusturile simple și mâncărurile proaste pe care le consumă toată lumea. E o lume dubioasă, în care avioanele private se combină cu fast food-ul de doi lei.”

Femei și anonimat

De multe ori, fotbaliștii nu le cer agenților să le facă rost doar de mâncare și echipament, ci și de femei. „Primim cereri care ar fi imorale sau ilegale în țara de origine a jucătorului și, bineînțeles, nu ne ocupăm de ele direct. Dar nimic nu te împiedică să pui pe cineva în legătură cu altcineva. Nu e ilegal să dau cuiva un număr de telefon. Unele destinații, cum ar fi Dubaiul, sunt mai faimoase decât altele în ce privește sexul pe bani. Problema e că în Dubai nu e posibil să găsești fete discrete, toate vorbesc prea mult despre asta și se laudă. Iar prețurile sunt exorbitante”, mi-a zis un agent care ne-a rugat să-i păstrăm anonimatul.

Un alt coleg de-ai lui mi-a zis că primește astfel de cereri de la frații fotbaliștilor. Sunt multe situații în care fratele duce o viață desfrânată, iar fotbalistul duce una strictă de sportiv. Vosse a zis că nu acceptă să facă nimic ilegal, dar nici nu primește astfel de cereri. În caz că un client insistă prea mult să îi facă rost de lucruri ilegale, oprește colaborarea cu el. 

„Unii mă roagă să nu le dau numele real când fac rezervări la hoteluri. Îți dai seama, te duci în vacanță, află portarul sau chelnerul cine ești și te trezești că dai autografe toată vacanța. Dar fotbaliștii mai puțin cunoscuți vor să fie recunoscuți peste tot, le plac fix hotelurile de lux și vor să fie observați în ele. Jucătorii mari se plictisesc repede de faimă, dar celor mici le place maxim să fie văzuți.”

Articolul a apărut inițial în VICE. Franța.