case de bogati din new york
Vedere din One Madison. Fotografii de Andi Schimed
imobiliare

Tipa asta a mințit că e miliardară ca să vezi și tu cele mai luxoase apartamente din New York

Andi Schmied s-a prefăcut că e o miliardară maghiară ca să poată intra în cele mai exclusiviste case din New York. În noua ei carte, documentează ce a văzut.
Ellis Jones
London, GB
AS
fotografii de Andi Schmied
Oana Maria Zaharia
translated by Oana Maria Zaharia

One Madison, 432 Park Avenue, 277 Fifth, 520 West 28th Street, 56 Leonard. Pentru mulți, adresele astea nu înseamnă nimic. Pentru unii, sunt oarecum familiare. Pentru câteva persoane selecte, ele reprezintă o casă (sau o a doua sau a treia sau doar un cuibușor ocazional). Sunt locuințe din Manhattan pentru persoanele extraordinar de bogate și privilegiate.

Clădirile tronează deasupra orașului și te orbesc cu exclusivitatea, luxul lor și priveliștile incredibile – priveliști de care majoritatea oamenilor nu se vor putea bucura niciodată. Sau cel puțin nu puteau până acum. 

Publicitate

Artista și arhitecta Andi Schmied, din Budapesta, a documentat perspectivele din cele mai exclusiviste case din Manhattan din 2016 până azi. Dar nu ar fi putut intra în ele, pur și simplu, cu aparatul foto în mână – avea nevoie de un motiv ca să fie acolo. Așa că a inventat-o pe Gabriella – o miliardară unguroaică, cu soț și copil. Sub acest pseudonim, Schmied a contactat cele mai scumpe agenții imobiliare și le-a cerut să îi facă turul celor mai exclusiviste proprietăți. În mod surprinzător, n-a fost așa de greu să câștige accesul la ele, iar rezultatul e Private Views: A High-Rise Panorama of Manhattan, noua carte a lui Schmied în care artista își documentează experiența în aceste clădiri.

Am vorbit cu Schmied despre noua ei carte, proprietăți de lux și reacțiile din partea comunității de imobiliare.

baie de bogati

Vedere din baia unui apartament de pe Rafael Vinoly 432 Park Avenue.

VICE: Cum ai inventat personajul Gabriellei? Ai avut pe cineva în minte?
Andi Schmied:
Personalitatea ei a evoluat foarte organic. În primul rând, aveam nevoie de un nume care să nu ducă la mine când îl căuta cineva pe Google, pentru că am proiecte de artă care m-ar fi făcut să par suspicioasă ca potențial cumpărător al unei proprietăți de lux. Până la urmă, mi-am folosit al doilea prenume și mi-am păstrat numele de familie, lucru care a funcționat perfect, pentru că la unele locații mi-au verificat pașaportul. Ca să pot vedea apartamente și case mari, aveam nevoie de un copil, așa că am inventat un fiu. În 2016, am folosit poze cu nepoțelul meu. Dar în 2020 am născut și am putut folosi fotografii reale cu copilul meu. Am folosit numele lui real când m-au întrebat agenții despre el. Și au avut multe întrebări despre el, pentru că mulți agenți se folosesc de copii ca să te convingă să cumperi casa: „Imaginează-ți cum ar alerga băiețelul tău prin casa asta, cum ar desena la fereastră...”.

Publicitate

Restul s-a dezvoltat pe parcurs. Agenții m-au întrebat despre toate aspectele vieții: câți suntem, ce job are soțul meu, dacă îmi place să gătesc, ce accesorii fashion prefer. Și a trebuit mereu să fiu spontană, ca să nu le dau de bănuit. Un agent m-a întrebat dacă am dădacă și am zis repede da, așa că, după aceea, a trebuit să mențin treaba asta cu dădaca. M-a întrebat cine îmi face hainele și i-am zis numele unui designer maghiar. Într-un final, Gabriella a ajuns să poarte tot felul de haine de designer maghiare. Am încercat să strecor și părți adevărate. De aceea e Gabriella arhitectă, de exemplu. Personalitatea ei e bazată pe răspunsurile mele spontane, pe care le-am integrat, cât și pe realitate.

Cumva, am inventat o versiune a mea foarte bogată. N-am așa un talent actoricesc cât să inventez și să joc un personaj de la zero.

casa de bogati

Vedere deasupra Central Park din unul dintre dormitoarele de pe Rafael Vinoly 432 Park Avenue.

casa de bogati

Vedere spre sud și spre vest din unul dintre dormitoarele de pe Rafael Vinoly 432 Park Avenue.

casa de bogati

Vedere spre Central Park de la etajul 100 din Central Park Tower, care a fost proiectat de Adrian Smith și Gordon Gill Architecture și va fi cel mai înalt turn rezidențial de pe planetă.

A fost mai ușor decât ai anticipat să obții acces la locațiile astea? Cum a fost procesul?
Nu am avut dubii că voi reuși. M-am gândit că probabil o să fie greu când prietenii din New York mi-au zis că e posibil să-mi facă niște verificări financiare. Dar se pare că fac asta doar în cazul proprietăților mai ieftine, pentru că persoanele foarte bogate nu își arată informațiile financiare înainte ca lucrurile să devină serioase. Așa că agenții trebuie să se mulțumească cu o verificare pe Google.

Primul agent imobiliar pe care l-am sunat, mi-a cerut detalii despre mine și soțul meu, așa că am avut nevoie de o persoană care să pară autentică, pentru că era vorba de un preț între 20 și 90 de milioane de dolari. Prietenul meu Zoltan are câteva afaceri cu site-uri atractive, care erau numai bune pentru asta. După ce l-au verificat pe el, au revenit la mine, de fapt la Coco, asistentul meu personal fictiv, ca să programeze vizionarea. După acest punct, nimeni nu te mai suspectează.

Publicitate

A fost vreun apartament care ți s-a părut ridicol?
Clădirile arhitectului Robert A.M. Stern mi s-au părut îngrozitoare. Se vând pe loc, imediat ce sunt gata, iar el susține că designurile lui sunt inspirate din clădirile istorice ale New York-ului. Au o fațadă calcaroasă, detalii aurii peste tot și dau impresia unor cluburi pentru gentlemeni din vremuri trecute. Te duc cu gândul la curse de cai și regalitate.

casa de bogati

Vedere spre Met Life Tower dintr-o casă de pe Madison Square Avenue.

casa de bogati

Vedere spre Empire State Building din sufrageria unei case de pe Cetra Ruddy, One Madison.

casa de bogati

Perspectivă nordică din Time Warner Center, proiectat de Skidmore, Owings & Merrill.

Ai dat peste vreun obiect de lux pe care și-l pot permite doar oamenii putred de bogați?
Cum clădirile astea sunt foarte similare, o modalitate prin care încearcă să iasă în evidență e să ofere tot felul de accesorii și anexe ridicole. O astfel de anexă ar fi simulatorul de golf. Mai e și competiție între restaurantele private din casele astea. Acum trei ani, pe 432 Park Avenue, agenții s-au lăudat că restaurantul unei proprietăți e supervizat de un mare chef cu stele Michelin, Shaun Hergatt.

Acum câțiva ani, dependințele erau situate la etajele de jos, pentru că apartamentele de sub etajul 30 sunt mai greu de vândut, că nu au priveliști așa de frumoase. Acum, camerele astea pentru golf, degustare de vinuri și trabucuri sunt toate la etajul o sută, ca să îți poți impresiona musafirii cu cea mai înaltă vedere de deasupra Manhattanului.

Te-au contactat vreunii dintre agenți imobiliari după ce proiectul tău a devenit public?
E foarte ciudat că m-au contactat foarte mulți agenți, dar niciunul dintre cei cu care am avut vizionări. Cei care m-au contactat au făcut-o ca să îmi spună că le-a plăcut foarte mult proiectul. M-a surprins și m-am bucurat. Unii agenți se consideră privilegiați că pot vedea locurile alea mișto, dar alții sunt frustrați de industria în care lucrează. La nivelul acesta, câștigă milioane de dolari dintr-o singură vânzare, așa că și ei au un stil de viață similar cu cel al clienților lor. Există și o cultură a celebrității în jurul anumitor agenți și chiar emisiuni TV despre ei. Dar mulți au zis că le-ar plăcea să dezvăluie mizeriile care au loc în această bulă.

Publicitate
casa de bogati

Vedere spre nord și spre est din sufrageria celei mai mari case de pe 520 West 28th Street, proiectată de Zaha Hadid.

casa de bogati

Vedere sudică și estică spre râul Hudson, din Cetra Ruddy, One Madison.

casa de bogati

Vedere nordică spre Central Park din una dintre clădirile lui Adrian Smith.

Găsești cartea lui Andi Schmied aici.