Fotografiile cu masacrul comis de ruși în Bucha, Ucraina, au șocat întreaga lume

„Nu putem rămâne indiferenți la asta”, a spus secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, după ce sute de cadavre au fost descoperite într-un oraș ucrainean ocupat anterior de trupele ruse.

Lumea a reacționat cu groază după ce sute de oameni au fost găsiți uciși cu sânge rece în zone din Ucraina din care s-a retras acum armata rusă.

Victimele, unele care au murit cu mâinile legate la spate, au fost găsite în weekend în orașul Bucha (Bucea), lângă capitala Kyiv. Imaginile din satelit par să arate o groapă comună masivă în mijlocul orașului.  

Foto: 2022 Maxar Technologies

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit soldații ruși „criminali, torționari și violatori”, după ce cadavrele a sute de civili au fost descoperite în weekend, și s-a referit la crime ca „genocid”. Rusia a negat că ar fi responsabilă de așa ceva. 

Soldații care ucid, torturează sau violează civili sunt responsabili pentru crime de război. 

FOTO: Matthew Hatcher/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Temerile că vor fi descoperite scene similare în mai multe zone ocupate de ruși se întețesc, pe măsură ce Moscova a mutat trupele în estul Ucrainei. Iar liderii mondiali s-au alăturat lui Zelenski pentru a condamna ceea ce pare a fi torturarea și executarea unor oameni nevinovați. 

Zelenski în Bucha, luni. Foto: RONALDO SCHEMIDT/AFP via Getty Images

Marea Britanie

Premierul britanic Boris Johnson a spus că macabrele descoperiri au oferit „și mai multe dovezi că Putin și armata sa comit crime de război în Ucraina”.

„Nicio negare sau dezinformare de la Kremlin nu poate ascunde ceea ce știm cu toții ca fiind adevărul - Putin e disperat, invazia sa eșuează și determinarea Ucrainei n-a fost niciodată mai puternică”, a adăugat el. 

FOTO: AP Photo/Vadim Ghirda

Johnson a continuat să promită că va face „tot ce-mi stă în putere să înfometez mașina de război a lui Putin” prin „întărirea sancțiunilor și a sprijinului militar, precum și consolidarea pachetului nostru de sprijin umanitar pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie pe teren”.

A spus miniștrilor că vrea să înarmeze Ucraina cu rachete anti-nave ca să-i ajute la respingerea invaziei ruse pe mare în orașul-port Odesa.

An error occurred while retrieving the Tweet. It might have been deleted.

Statele Unite

Duminică, secretarul de stat american Antony Blinken a descris imaginile oribile „ca un pumn în stomac”. 

„Nu putem rămâne indiferenți la asta. Nu putem normaliza așa ceva. Asta e realitatea a ceea ce se întâmplă în fiecare zi atâta timp cât brutalitatea Rusiei împotriva Ucrainei continuă.”

„Încă de la începutul agresiunii, am spus că credem că forțele ruse au comis crime de război și am muncit ca să demonstrăm asta, să oferim informațiile avute instrucțiunilor și organizațiilor relevante care le vor pune cap la cap. Și trebuie să fie trași la răspundere pentru asta.”

Soldații ucraineni sărbătoresc la un punct de control din Bucha. Foto: AP Photo/Rodrigo Abd

Națiunile Unite

Într-un tweet, secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, a cerut o „investigație independentă” pentru asigurarea „tragerii la răspundere”. 

An error occurred while retrieving the Tweet. It might have been deleted.

Polonia

Președintele polonez Andrzej Duda a cerut ca Ucrainei să-i fie oferite „arme, arme și mai multe arme”.

„Criminalii trebuie să fie numiți criminali, să fie aduși în fața justiției și condamnați”, a adăugat el. 

An error occurred while retrieving the Tweet. It might have been deleted.

Canada

Premierul canadian Justin Trudeau a condamnat „uciderea civililor în Ucraina” și a adăugat că țara sa e „angajată să tragă la răspundere regimul rus și vom continua să facem tot ce putem ca să susținem oamenii din Ucraina”.

A spus: „Cei responsabili pentru aceste atacuri șocante și îngrozitoare vor fi aduși în fața justiției”.

An error occurred while retrieving the Tweet. It might have been deleted.

Germania

Cancelarul german Olaf Scholz a promis să continue să implementeze sancțiuni care vor asigura că „Putin și susținătorii lui vor simți consecințele atrocităților”. 

„Cer ca organizațiilor internaționale precum Comitetul Internațional al Crucii Roșii să li se acorde acces în aceste zone ca să documenteze în mod independent atrocitățile.”

Franța

Într-un tweet, președintele Emmanuel Macron a spus despre imaginile din Bucha că sunt „insuportabile” și a descris armata rusă ca fiind „lașă”.

„Compasiunea mea pentru victime, solidaritate cu ucraineni”, a adăugat el. „Autoritățile ruse vor trebui să răspundă pentru aceste crime.” 

An error occurred while retrieving the Tweet. It might have been deleted.

Tagged:

Rusia, ucraina, victime, razboi

Mai
multe articole similare
Fotografii cu fețele rușilor care au fost trimiși să lupte în Ucraina
Rușii au început să-și toarne prietenii și familia dacă se opun războiului din Ucraina
Oamenii care-și riscă viețile să dezamorseze mine în Ucraina

de Tim Geyer; fotografii de Jan Schneidereit; translated by Irina Gache

Satele fantomă care au ieșit la suprafață din cauza secetei din Europa
„Vreau să învăț să omor”: Tabăra de antrenament pentru viitorii soldați ai Ucrainei
Am stat o săptămână cu tinerii care se ascund într-o fostă fabrică din Ucraina
Am vorbit cu un cuplu din Ucraina despre partea mai puțin cunoscută a războiului
Femeile din Ucraina cad victime și războiului împotriva avortului din Polonia