Politică

Alți miniștri români care au sfidat legea la fel ca Bode în cazul accidentului rutier

Următorul ministru al Transporturilor să știe că-l paște un accident rutier. O arată istoria.
Răzvan Băltărețu
Bucharest, RO
ministri, lege, fumat, justitie, tigari
Numai unu și unu

Există o mână invizibilă cu care Dumnezeul Ironiei împinge lucrurile prin lumea asta. Recent, mâna asta și-a făcut simțită prezența în viața lui Lucian Bode, ministrul Transporturilor. Dacă ar fi știut istoria ministerului pe care îl conduce, ar fi observat că există o oarecare predispoziție de-a fi implicat într-un accident rutier. Poate pentru că România are o carență pronunțată de autostrăzi sau poate pentru că drumurile sunt văzute, chiar de către miniștrii Transporturilor, drept niște ființe pe care ei le controlează prin puterea minții. Habar n-am. Cert e că mai mulți miniștri români se fac că nu văd legea. Se mai numește și sfidare. Sau nesimțire. 

Publicitate

Cazul lui Lucian Bode e cel mai recent. Nu el a făcut accidentul propriu-zis, ci șoferul său (de la SPP), dar el este autorul moral, cum vei vedea și în alte cazuri. Din fericire, victimele n-au decedat, doar au fost rănite, așa că a fost deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă. Poliția așteaptă informare oficială de la SPP pentru a putea trimite dosarul Parchetului Militar. Aceeași poliție are și-o concluzie: mașina în care era Bode a făcut o depășire neregulamentară și a lovit, pe contrasens, un alt autoturism.

La fel aș putea spune despre președintele Klaus Iohannis. A avut o declarație pe contrasens și a lovit în plin în moralitate: 

„Cu greu pot fi comparate aceste două spețe (abuzul lui Gabriel Oprea de coloană oficială și abuzul lui Bode - n.r.). Din informațiile mele, încă se cercetează. În acest ultim accident nu a fost vorba de nicio coloană oficială, s-a deplasat cu mașina pusă la dispoziție absolut legal de SPP. Dacă s-a greșit în trafic, să se vadă cine și de ce”, a spus Iohannis, apoi a privit cu îngrijorare la alte fapte. 

În cazul accidentului lui Bode există și un video. Până la momentul impactului poți vedea cum șoferul se poartă de parcă celelalte mașini din trafic sunt cu adevărat un obstacol, pentru că respectă coloana sau linia continuă.

Fără alte adăugiri, iată câțiva miniștri care au trăit viața în afara spiritului și literei legii.

Orban și tovarășii

orban petrecere ziua lui.jpg

Orban petrecere ziua lui. Fotografie plasată pe internet de surse incerte

Imaginea de mai sus cu Ludovic Orban și câțiva miniștri într-un birou e aproape o pictură suprarealistă. Poza e din 25 mai, când premierul își făcea o aniversare ca o petrecere de apartament, deși personajele din imagine îți arată că era mai mult o petrecere de cabinet. În fine, ideea e că atât fumatul e interzis în spații publice, cât și la acea vreme era în vigoare purtarea măștii în spații închise. 

Publicitate

Ideea mai mare nu-i că ei și-au pus viața în pericol că nu purtau masca sau că fumau și băgau un șprit, ci că ei trebuiau să servească drept un exemplu pentru românii care tocmai ieșeau din starea de urgență și se regăseau în fața unor reguli noi. 

Legat de acest eveniment, Virgil Popescu, ministrul Economiei, a venit cu o declarație excepțională despre starea măștii în viața omului: 

„Am plătit inclusiv acea amendă pentru faptul că nu am purtat masca, evident masca o aveam în buzunar dar… servisem ceva atunci, o prăjitură.” 

Poza arată însă că, fără îndoială, nu prăjitura „s-a servit” mai cu poftă. 

Liviu Dragnea, Nichita și moaștele

dragnea

Fotografie de Liviu Chirica via Mediafax Foto 

Mai ții minte când Dragnea era pe cai mari? Ce vremuri pentru el, ce vremuri pentru România. În octombrie 2013, de la statutul de vicepremier, el, primarul Iașiului Gheorghe Nichita și prefectul Iașiului Romeo Olteanu au fentat coada de la moaște și-au ajuns, iată, cu mila lui Dumnezeu în față. 

La acea vreme, reprezentanţii Jandarmeriei au calculat că, din dimineaţa zilei de 10 octombrie şi până în după-amiaza zilei de 13 octombrie, au trecut prin faţa raclei o sută de mii de oameni și coada avea, în medie, trei kilometri. Ca să fi stat la toată și, teoretic, să fi trecut prin tot ceea ce presupune viața de pelerin ar fi durat aproape 15 ore. Așa că Dragnea, Nichita și Olteanu au luat versiunea demo pentru viața de pelerin.

Dar stai, că pe subiect a ieșit și Victor Ponta la acel moment. „Nu mă pun niciodată în față la moaște. Problema României este că, uneori, e mai mare coada celor care se bagă în față decât a celor care stau la coadă”, a spus pe atunci premierul României ca să se audă-n țară că el nu face de-astea. Poate face lucruri mai rele, dar nu așa ceva.

Publicitate

Gabriel „Girofarul lui Dumnezeu” Oprea

gabriel-oprea-facebook.jpg

Recunosc că din toată lista de aici toate pălesc în comparație cu ce-a făcut Oprea și pe baza cazului său ai putea spune că justiția pe care o apărăm și-a pus cu totul bandana pe ochi.

Pe 20 octombrie 2015, Gabriel Oprea folosea coloana oficială pentru că era pe grabă. Aceeași grabă care l-a caracterizat în peste 1 500 de deplasări pe care le-a făcut doar cu girofarul și cu ordine să se facă liber în fața lui. Doar că pe 20 octombrie, spre deosebire de celelalte dăți, polițistul Bogdan Gigină a murit în timp ce deschidea coloana și mergea cu 84 de kilometri pe oră pe un carosabil ud. Decesul lui e atât vina celor care au săpat o groapă în mijlocul drumului și n-au semnalizat-o corespunzător, cât și a lui Oprea care, din postura de ministru al Afacerilor Interne, era nerăbdător. 

La câteva zile s-a aflat că accidentele nu erau o raritate pentru coloana lui Oprea. Altfel spus, poziționarea lui deasupra legii nu mai era o gafă de moment, ci o stare de fapt. 

Deocamdată, la cinci ani distanță, cazul uciderii din culpă a lui Oprea a ajuns în faza în care „procesul poate începe”. Ceva mai cinic de atât cu greu poți găsi. În dosar e vizată și firma MPM Impex SRL, responsabilă de lucrarea din șosea și de proasta ei semnalizare, și Mazilu Petre, administratorul firmei.

Călin Popescu Tăriceanu și intoleranța la coadă

În august 2016, Tăriceanu încă era pe cai mari în politică sau cel puțin așa credea, dar nu mai avea permis. Tăriceanu a avut loc înaintea altora la reînnoit permisul. Chiar dacă la coadă mai erau vreo mie de persoane, el a reușit să se descurce mai repede. Se prea poate ca o femeie care stătea la coadă să fi avut răspunsul care îți arată de ce se întâmplă astfel de lucruri și din vina cetățenilor: „Dar ce aveţi, domnule, cu Tăriceanu? Nu trebuie şi el să-şi facă permisul?”

Publicitate

Singurul Cuc plimbat cu elicopterul pe banii statului

răazvan-cuc.jpg

Fotografie via contul de Facebook al lui Răzvan Cuc

Îmi cer scuze pentru jocul de cuvinte, mai degrabă neinspirat. Și el, ca Bode, a fost ministrul Transporturilor. În lipsa autostrăzilor pe care el și alții ca el le-au ignorat, a trebuit să se descurce cumva. Așa că a folosit un elicopter pentru care Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a plătit 115 000 de lei pentru închiriere. Compania a spus că era nevoie de elicopter, că erau verifică inopinate. Se știe foarte bine că cel mai bine surprinzi lucrările de infrastructură pe care nu le faci când te duci pe neanunțate. 

Și Cuc, ca alții înaintea lui, nu și-a putut pune cenușă în cap și eventual să spună că nu mai face

„Orice deplasare care s-a făcut s-a făcut în interes de serviciu, pentru România și infrastructura din România. Nu pentru mine personal. […] Eu am fost pe șantiere. Ei le-au închiriat, pentru că au spus că e mai rapid, că este așa. Nu m-am dus să mă plimb, ci ca să rezolv probleme de infrastructură pentru români, nu pentru Cuc.”

Pauza de țigară e oricând ai țigară

grindeanu-fumeaza-.jpg

Captură via Facebook Realitatea TV

Cu aproape o lună înainte ca Sorin Grindeanu să devină cel mai detestat premier din ultimii zece ani (Adrian Năstase ce-a mai atins un nivel așa ridicat de antipatie), și-a făcut o intrare în atenția publicului cu o pauză de țigară în Parlament. Ce-i drept, era în biroul lui Liviu Dragnea și, în ciuda evidențelor din poză, a spus că era o țigară cu aburi. 

Publicitate

„Sunt fumător şi, dacă vă uitaţi, noi în urmă cu câteva minute am declarat că susţinem (legea anti-fumat - n.r.). Îmi este foarte greu ca fumător destul de înrăit să respect, dar respect. Am stat foarte mult cu ţigări neaprinse sau o ţigară neaprinsă şi în rest am fost ajutat de un coleg cu o ţigară cu aburi, care este legală”, a încercat el să își plângă de milă că-i fumător. 

Ministrul Bogdan Matei faimos pentru țigara lui și atât

bogan matei.jpg

Bogdan Matei și țigara sa. Fotografie plasată pe internet de surse incerte

Puțin oameni ar fi reușit să-l țină minte pe Bogdan Matei. A fost ministru al Tineretului și Sportului și niciun proiect nu l-a făcut la fel de popular ca țigara pe care a aprins-o în timpul unei ședințe PSD desfășurată în Palatul Parlamentului. Super Dandy, relaxat.  

Mersul pe contrasens e, cumva, în fișa postului de ministru

Daniel Chițoiu a fost ministru al Finanțelor și omul care a ales contrasensul ca bandă pe care poți ajunge mai departe decât să stai la coadă. Doar că demersul lui a provocat un accident, pe 26 decembrie 2019, în urma căruia au murit două persoane și alte două au fost rănite. Chițoiu a fost externat pe 2 ianuarie din Spitalul Floreasca, dar el a ieșit pe ușa din spate. În față era presa. Una dintre suspiciuni e că el vorbea la telefon în timp ce conducea. Deocamdată, a fost trimis în judecată sub acuzație de ucidere din culpă. 

Și încă de două ori Orban

orban-Mediafax_Foto-Adi_Piclisan.jpg

Fotografie de ADI PICLISAN  via MEDIAFAX FOTO

Am început cu Orban, se cade să închei tot așa. Pe de o parte, a fost un accident mai vechi, din 2007, pentru care el s-a prezentat la Poliție. Pe atunci era ministru al Transporturilor. Mai zic o dată: ce ironie? A lovit pe 16 decembrie o mașină parcată, dar a raportat accidentul abia pe 17 decembrie. El susține că a pierdut controlul volanului din cauza condițiilor nefavorabile. Cât despre de ce a raportat atât de târziu, a invocat că trebuia să facă niște analize medicale. Dacă e adevărat, e adevărat. Dacă e fals, zvonurile susțin că era băut. Tocmai de aceea să mai vedem un accident din cariera lui. 

Publicitate

Accidentul de atunci a avut și-o victimă: o fată de 14 ani cu o contuzie la braț. Dar părinții au spus că nu vor să depună plângere.

Câțiva ani mai târziu, același Orban, dar fără să mai fie ministru, a mai avut un accident. Pe scurt, într-o curbă a pierdut controlul volanului şi mașina a ajuns cu roţile în sus, în afara şoselei. Oamenii răi l-ar bănui, din nou, că a băut ceva. Așa că omul a explicat: „Alcoolemia mi-a fost testată aici, puteți să îi întrebați pe polițiști, erau aproape toți polițiștii de față. Toți cei care mă cunosc știu că eu nu consum alcool”, a spus el. 

În fine, ca să închei cu cazul ăsta. După accident, Orban a susținut că Ponta ar fi trecut, în coloană oficială, pe lângă el și doar a făcut o poză fără să-l ajute. De cealaltă parte, Ponta a spus că Orban e un „bufon” că face acuze de-astea, fără să nege explicit că a trecut pe lângă. Cam acolo s-a terminat ceea ce putea fi un scandal între ei. Dacă e adevărat că Ponta, pe atunci premier, s-a purtat așa, spune extraordinar de multe despre el. În caz că mai aveai îndoieli.

Revin un pic la Iohannis, în încheiere, pentru că ce-a spus pe cazul lui Bode e destul de emblematic pentru dezinteresul arătat de politicieni, în general, față de lege. 

„Putem trage două concluzii clare: unu, că nu e bine să te grăbești când vrei să ajungi undeva cu mașina, doi, se vede încă o dată, foarte clar, nevoia dezvoltării infrastructurii”. O frază care este în același timp și amuzantă, și stupidă, și foarte tristă. 

Editor: Iulia Roșu