FYI.

This story is over 5 years old.

Chestii

Cele mai bune glume date de Dexonline pe seama elevilor și politicienilor din România

Viorica Dăncilă a ajuns premier și așa am descoperit noi toți o comoară. Așa a și ajuns subiectul celei mai noi glume date de Dexonline.
Memă cu Viorica Dăncilă și dificultatea limbii române.

Mi-e mereu tot mai frică să mă uit la televizor când îmi pică sub ochi câte o conferință cu politicieni, cu declarații, cu d-astea. Nu știu cum te simți tu când privești așa ceva, dar eu am ajuns să mă feresc, să mut repede postul. Recunosc însă că, de când cu internetul ăsta, nu mai am unde să scap.

Uite, taman ce se termină săptămâna și Viorica Dăncilă a reușit să dea vreo trei dume care ne arată nouă tuturor că n-o merităm și că România e un spațiu magic. A zis „Sfinția voastră” către Papa Francisc, a heheit cu premierul Israelului și a încheiat săptămâna în forță cu „make a photo” și neînțelegerea protocolului la întâlnirea cu premierul croat. Dar pe netul românesc nimic nu s-a întins mai bine decât „orice om îi este frică”.

Publicitate

Teama Vioricăi Dăncilă de plângeri penale a dus la o gafă de gramatică

„Orice om îi este teamă de o plângere penală”, a spus Viorica Dăncilă când a fost întrebată dacă ei îi e frică de așa ceva. „În ce Univers ar putea fi asta corect?”, s-au întrebat probabil și oamenii de la Dexonline care au profitat de moment ca să vadă cum stau și alți români la gramatică. Așa că au decis să facă o caternică mică pe tema asta și-au lansat un sondaj pe Facebook în care i-au întrebat pe oameni cum e corect să zici.

Poate nu te aștepți să spun asta, dar aproape toți au votat cu varianta corectă, dar ultimele cifre arată un procent de 6% în tabăra cealaltă. Și asta te face să te gândești. Au dat ironic, poate. Dar nu-i vede nimeni. A prins prea bine forma lui Dăncilă și-au mers cu aia? E posibil, așa a prins și „succesuri” de la Elena Băsescu și încă o mai auzi din când în când la câte un glumeț.

Pleșu învață poporul român niște cuvinte noi

Nu știu dacă îți mai aduci aminte de Andrei Pleșu. Dacă nu-l prinzi prin Dilema veche, are și articol pe blogul de la Adevărul. Acolo a băgat ceva fin, cu Caragiale, pe 13 martie 2017: „De la Caragiale citire, cu melancolie”. În textul ăla, încărcat de tot felul de cuvinte pe care nimeni nu le folosește în viața de zi cu zi, Plesu a băgat niște „felonie”. Treaba asta a dat peste cap, puțin, căutările de pe Dexonline fix în ziua în care era o simulare de evaluare națională și Bacalaureat.

Publicitate

Elevii ageri care știu că nu-i frumos să pici o simulare care n-ajută la nimic, pe nimeni, nicăieri, au căutat să înțeleagă cuvintele pe care le vedeau pe foaie. Cuvintele erau: „pretutindeni” și „a zărit”. Dexonline a schimbat mai întâi sensul primului cuvânt cu „pururi” și celui de-al doilea cu „zori”. Aici intră și Pleșu. Că era căutare pe „felonie” și l-au schimbat și pe ăla, dar nu era la examen, ci doar în textul de blog. Nașpa de cititori, cred.

Momentul când primul premier al lui Dragnea a ajuns lichea

Ți-l mai aduci aminte pe Sorin Grindeanu? E premierul în mandatul căruia au ieșit cei mai mulți oameni în stradă. Pe 1 februarie 2017, în focurile schimbărilor de legi, Dexonline a avut cuvântul zilei: „lichea”. Oficial, e un substantiv definit ca „un om fără caracter, lipsit de demnitate, netrebnic”. În dreptul definiției a ajuns o poză cu Sorin Grindeanu.

Gestul lor a fost în semn de protest, că tot pe atunci se anunțase, în urma unei ședințe de Guvern, ținută seara târziu, că a fost adoptată o ordonanță de urgență care ducea la modificarea codurilor penale. A venit la pachet cu informația că a fost adoptat și proiectul grațierii unor pedepse.

Tot cu ajutorul unui cuvânt, Dexonline i-a îndemnat pe oameni să iasă în stradă și să protesteze. Au postat definiția „originală” a democrației, în deschiderea site-ului, în care ziceau așa: „Democrația înseamnă doi lupi și un miel care votează ce să mănânce la prânz”. Mă rog, au mai scris ei și altele pe acolo, dar n-are rost să depănăm acum chiar toate amintirile.

Publicitate

„La început nu te iubeam, acum te iubesc ca la-nceput” – din cutia cu versuri penale

Ce e la fel de mișto e că Dexonline are și o pagină destul de populară pe Facebook. Nu contează că băieții sunt super serioși în 90% din postări, că pentru ăia 10% îi urmărim oricum cu toții. E reconfortant să fie amuzament când te aștepți mai puțin, printre definiții și alte alea.

Au pus-o recent și de-un concurs, că așa se cade. Au căutat cele mai stupide versuri și au dat la schimb un tricou. Fanul pe care l-au ales drept câștigător a fost un tip care a propus „La început nu te iubeam / Acum te iubesc ca la-nceput”, de la băieții care își ziceau cândva Ca$$a Loco.

Dacă te întrebi de unde atâta chef de ironie de la niște unii care se iau parcă prea în serios cu cuvintele probabil nu știi că Dexonline a început ca o glumă. Băieții din spatele proiectului voiau doar să știe pluralul de la „cratiță”. Între timp, după cum o arată una dintre glume, a ajuns să fie de bază pentru elevii care caută să copieze, dar și pentru românii care îl găsesc pe Pleșu un pic prea dificil în exprimare.

Vezi mai multe glume de pe netul românesc:
**[Cum au prins la români glumele pe care Netflix le dă pe Facebook

](https://www.vice.com/ro/article/pamxz7/cum-au-prins-la-romani-glumele-pe-care-netflix-le-da-pe-facebook)[Cele mai bune meme-uri și glume despre oile românești care au scufundat nava rusească militară

](https://www.vice.com/ro/article/nzpkgk/meme-uri-si-glume-despre-oile-care-au-scufundat-nava-ruseasca)Cele mai proaste glume despre cireșe care au ucis umorul din România**