Tech

Ochelarii ăștia VR te ucid în realitate dacă mori în joc

Bărbatul care a creat Oculus Rift a inventat un set de realitate virtuală care cauzează explozia creierului utilizatorului care moare în joc.
casti vr care te ucid in joc daca pierzi
Îți amintește de părțile încă neexplorate ale industriei jocurilor. Foto: Palmer Luckey

Palmer Luckey, tatăl realității virtuale moderne, a creat un set de realitate virtuală care ucide utilizatorul dacă acesta moare în joc. A făcut asta în memoria serialului anime Sword Art Online. Luckey e fondatorul Oculus, o companie pe care a vândut-o Facebook-ului în 2014 cu două miliarde de dolari. E tehnologia pe care Mark Zuckerberg a rebranduit-o pentru Meta.

Publicitate

Setul ucigaș al lui Luckey arată ca un Meta Quest Pro conectat la trei module explozive care stau deasupra ecranului. Modulele țintesc fix spre prozencefalul utilizatorului și, dacă se declanșează, îi explodează acestuia capul.

„M-a fascinat întotdeauna ideea de a lega viața reală de avatarul virtual, pentru că ridică imediat miza la nivelul maxim și obligă oamenii să regândească felul în care interacționează cu lumea virtuală și cu jucătorii din interiorul ei”, a scris Luckey într-o postare de blog în care explică proiectul. „Poate că o grafică bună poate face un joc să pară mai real, dar numai amenințarea unor consecințe grave poate face jocul să pară cu adevărat real, atât pentru tine, cât și pentru celelalte persoane din joc.”

Conform lui Luckey, serialul anime Sword Art Online le-a trezit oamenilor interesul pentru realitatea virtuală, mai ales în Japonia. În SAO, jucătorii își pun pe cap ochelarii de realitate virtuală și se loghează într-un joc nou numit Sword Art Online, după care descoperă că un om de știință cu probleme psihice i-a prins în capcana lumii virtuale. Jucătorii trebuie să iasă dintr-o pivniță cu o sută de nivele. Dacă mor în joc, mor și în viața reală. Luckey a publicat postarea despre headset-ul ucigaș pe 6 noiembrie, ziua în care Sword Art Online a fost lansat și ca joc video.

Publicitate

„Vestea bună e că suntem pe cale să facem un echipament ca NerveGear. Vestea proastă e că până acum am făcut doar partea care te ucide”, a zis Luckey. În SAO, NerveGear ucide jucătorii cu un emițător cu microunde. Luckey spune că „nu a găsit o cale să facă așa ceva să funcționeze fără să atașeze setul la un echipament gigantic.” Așa că a optat pentru niște module explozive. Le-a conectat la senzor foto cu bandă îngustă care detectează un anumit ecran roșu care apare la o anumită frecvență.

Luckey a zis că a folosit modulele explozive pe care le făcuse pentru un alt proiect. Nu a zis care era celălalt proiect, dar tot el e și fondatorul Anduril, o companie care produce arme și care are contracte cu guvernul american. În prezent, compania dezvoltă tehnologii anti-drone și drone subacvatice pentru forțele speciale americane.

Luckey a scris că vrea să continue să experimenteze. „Am planuri să fac un mecanism care, la fel ca NerveGear, va face imposibilă scoaterea headset-ului de pe cap. Dar chiar și așa, există mulți factori care pot cauza uciderea utilizatorului din greșeală, la momentul nepotrivit. De asta nu am avut curaj să îl încerc nici eu deocamdată.”

„În prezent, e doar un obiect de artă, care ne amintește de părțile încă neexplorate ale industriei jocurilor. Și e primul exemplu de dispozitiv VR care poate ucide utilizatorul. Sigur n-o să fie ultimul”, a zis el.