Politică

Noul USR a înlocuit democrația cu dictatura majorității

Democrația internă, care a făcut din USR un partid cu adevărat altfel, a fost abolită de metehnele tradiționale: liste cu candidați dinainte cunoscuți, aleși în urma unui scrutin regizat.
USR, scandal USR, Dan Barna
Bravo, #teamBarna! Fotografie de Andreea Alexandru, Mediafax Foto

Desemnarea candidaților pentru alegerile parlamentare a stârnit săptămâna asta un nou scandal în USR PLUS. S-a lăsat iar cu certuri pe grupurile de comunicare internă, cu demisii și cu acuzații de dictatură la adresa președintelui Dan Barna. Dincolo de răfuiala între oameni și facțiuni care nu se suportă, problema de fond e că USR și-a pierdut apetitul pentru competiție deschisă. Democrația internă - care a făcut din USR un partid cu adevărat altfel - a fost abolită de metehnele tradiționale: liste cu candidați dinainte cunoscuți, aleși în urma unui scrutin regizat. 

Publicitate

Scandalul a început din diaspora. Vlad Teohari e vicepreședintele USR Diaspora și opozant al #teamBarna. La finalul lunii septembrie, Vlad Teohari a câștigat competiția internă din organizația USR PLUS Diaspora (reunită în perspectiva fuziunii), pentru a deschide lista la Camera Deputaților. Diaspora are patru mandate de deputat și două de senator. USR PLUS va obține cu siguranță un mandat de deputat și unul de senator, poate chiar mai mult, în funcție de prezență. Însă, candidatura lui Vlad Teohari a fost invalidată de conducerea centrală a USR. Până să-ți spun de ce, îți explic cum funcționează mecanismul intern al partidului. 

Fiecare candidat pentru Parlament, după ce este ales printr-un vot intern (al delegaților), trece și prin filtrul de selecție statutar. Comisia Națională de Arbitraj dă un aviz obligatoriu pe motive de integritate, în timp ce Biroul Național se pronunță pe oportunitate politică. 

Teoretic, cele două instituții sunt utile în viața unui partid, pentru că pot corecta scăpări sau interese personale ale organizațiilor din teritoriu. În realitate, atât Comisia de Arbitraj, cât și Biroul Național USR sunt dominate de majorități pro-Barna. Comisia de Arbitraj e formată din 11 membri (necunoscuți opiniei publice), în timp ce Biroul Național înclină balanța în favoarea #teamBarna cu un singur vot: 13 la 12 (nicușoriști). 

Comisia de Arbitraj a USR e un fel de Curtea Constituțională a României (CCR), după cum spunea Dan Barna într-o emisiune la TVR. Gura păcătosului adevăr grăiește. La fel cum e CCR politizată de PSD, așa și CCR-ul intern al USR e politizat de #teamBarna. Și acum revin la cazul Vlad Teohari, ca să înțelegi și mai bine duplicitatea din USR. 

Publicitate

Comsia de Arbitraj joacă politic și dă sentințe pentru delict de opinie

De ce a fost respins de Comisia de Arbitraj? Pentru că anul trecut semnase o scrisoare de susținere față de Oli Ardelean, exclusă din partid în urma unui vot în Biroul Național (dominat de #teamBarna). Oli Ardelean l-a criticat pe Dan Barna în campania pentru alegerile prezidențiale din 2019, iar după scrutin, Barna s-a răzbunat

Decizia Comsiei de Arbitraj e fix o sentință pentru delict de opinie. „Prin semnarea unei scrisori publice, scrisoare care a și fost prezentată în cadrul presei naționale, alături de alte persoane, candidatul Vlad Mihai Teohari, pe de o parte a criticat o decizie internă USR, iar pe de altă parte a manifestat o poziție publică, tocmai în contra unei decizii interne”, se arată în sentința obținută de VICE. Altfel spus, cine nu e cu noi e împotriva noastră. 

comisie arbitraj USR

Captura din sentința Comisiei de Arbitraj USR

În afară de Vlad Teohari, scrisoarea de susținere pentru Oli Ardelean a mai fost semnată de sute de membri USR, printre ei și o oarecare Ina Georgescu. Astăzi, Ina Georgescu candidează pe locul trei la Senat, în Diaspora, după ce a trecut, surprinzător, de filtrul Comisiei de Arbitraj. „De ce în cazul Inei Georgescu nu s-a aplicat aceeași măsură ca în cazul Vlad Teohari?”, se întreaba off the record unul dintre liderii USR, într-o discuție cu VICE. Ina Georgescu are șanse infime să ajungă senator, însă duplicitatea Comisiei de Arbitraj rămâne. 

Publicitate

Iată de ce Comisia de Arbitraj - tribunalul inchizitorial al USR - a jucat politic, fără nicio legătură cu integritatea candidaților. Vlad Teohari a ieșit pe primul loc la alegerile interne din diaspora pentru Camera Deputaților. Pe locul doi s-a clasat Iulian Lorincz, unul dintre apropiații lui Cristian Ghinea, așadar membru marcant al #teamBarna. USR PLUS e sigur doar de un mandat de deputat peste hotare, mai ales că prezența la urne se anunță a fi mică: oricum românii vor vota în mare parte doar prin corespondență, din cauza pandemiei. Practic, Teohari (nicușorist) ar fi ieșit deputat, iar Lorincz (barnist) ar fi rămas pe dinafară. După decizia Comisiei de Arbitraj, Teohari a fost scos din joc, iar Lorincz a obținut loc eligibil. Meritocrație desăvârșită. 

Oameni aduși cu „autobuzul” de liderii partidului dictează majorității și stabilesc candidați 

Nu e singurul scandal din USR. Și în țară e bătăie mare pentru locuri eligibile. La alegerile parlamentare, potrivit statutului USR, candidații sunt aleși în felul următor: fiecare filială alege un număr de delegați; la rândul lor, delegații aleg o listă de candidați pentru Parlament. Cu cât un candidat are mai multe voturi, cu atât e mai sus pe listă, deci are șanse mai mari să ajungă în Senat sau în Camera Deputaților. Apoi intră în rol Comisia de Arbitraj și Biroul Național, care validează sau nu candidaturile. În final, românii decid la vot cine intră în Parlament. 

Problema e competiția deschisă. Spre exemplu, unul dintre cei mai activi parlamentari ai USR, Florina Presadă, are șanse infime să mai prindă al doilea mandat. De ce? Pentru că nu e din #teamBarna, cum nu e nici nicușoristă sadea. I-a criticat și pe unii, și pe alții. Or, desemnarea delegaților este o democrație mimată în USR. Se numește „metoda autobuzul”.  Îți explic. 

Publicitate

Liderii de filiale apropiați de Dan Barna au umplut oraganizațiile cu oamenii lor de încredere: prieteni, angajați, rude etc.. Așa au ajuns să dețină majoritatea. Evident, toți acești membri au votat delegații propuși de șefii lor. Un exemplu elocvent e chiar organizația USR PLUS București, condusă de binomul Claudiu Năsui - Vlad Voiculescu. Cei doi s-au folosit de un site dedicat campaniei USR-PLUS în Capitală (castigambucurestiul.ro), pentru a îndemna membrii de partid să voteze delegații propuși de ei în fiecare sector. 

Un exemplu concret. Sectorul 3, din care fac parte Florina Presadă și Ana Ciceală, e una dintre puținele filiale anti-Barna. Numără șase sute de membri. PLUS a venit cu șapte sute de oameni, deci a anulat din start avantajul nicușoriștilor. Filiala USR Sector 3 avea dreptul să aleagă 15 delegați, care apoi să voteze lista USR-PLUS București pentru parlamentare, alături de restul reprezentanților din celelalte cinci sectoare. Toți cei 15 delegați din Sectorul 3 sunt apropiați ai tandemului Năsui-Voiculescu. Pe ce loc crezi că au ieșit Presadă și Ciceală? Pe 16 și 17, deci primele sub linie. 

Pe scurt, oameni aduși cu „autobuzul” de liderii partidului dictează majorități și stabilesc candidați pentru alegerile parlamentare. Din moment ce nu a prins nici măcar un loc de delegat, e greu de crezut că Florina Presadă va fi votată pentru un nou mandat de senator de majoritatea pro-Barna-Năsui-Voiculescu, deși activitatea sa politică, opoziția constantă la PSD o califică pentru a rămâne în Parlament. 

Publicitate

Cazul Presadă se repetă și pentru alți parlamentari USR ostili taberei Barna. Cine nu e cu ei, e împotriva lor, deci sunt tăiați de pe lista pentru parlamentare. Unii au demisionat deja, cum e cazul deputatului Cornel Zainea, alții o vor face în perioada următoare. E adevărat că unii parlamentari apropiați de Nicușor Dan au negociat cu Dan Barna locuri eligibile, potrivit surselor VICE. Rezultatul oficial va veni sâmbătă, când delegații din întreg Bucureștiul vor stabili ordinea candidaților pe Capitală. 

Indiferent de scorul pe care USR-PLUS îl va obține la alegerile parlamentare din 6 decembrie (dacă se vor ține atunci), Dan Barna își va consolida puterea în partid. Însă democrația internă din USR a ajuns doar un simulacru politic demn de partidele tradiționale. Vechiul USR a murit! Trăiască noul USR-PLUS! 

Editor: Ioana Moldoveanu