Bani

Cele mai penibile lucruri pe care le cer bogații la petreceri

A zis cineva bogați și excese? Okay. „A vrut să construim o replică masivă a Turnului Eiffel, a luminilor din Paris și piatra cubică de pe străzi.”
Shamani Joshi
Mumbai, IN
IG
translated by Irina Gache
bogati bani milionari excese capitalism petreceri
Când vine vorba de bogați și excesele lor, parcă niciodata nu e dezvăluit totul. Dar pas cu pas poți înțelege un pic mai mult din lumea asta. Fotografie de J.A. Bracchi / Getty

Poți avea senzația că bogații trăiesc în altă lume. Și, mă rog, nu e doar o senzație. Când vine vorba de petreceri, lucrurile se duc la un cu totul alt nivel când banii vin de la milionari.

Cu toții iubim o petrecere mare și fastuoasă. Uneori, ca să poți să o arzi cu invitați elitiști pe care altfel nu i-ai întâlni în viața ta de zi cu zi. Alteori, ca să îți exersezi abilitățile de conversație îndeajuns încât să repeți același lucru la următorul eveniment. În majoritatea cazurilor, mergi pentru băuturile și mâncarea gratuite, chiar dacă înseamnă să-ți juri (încă o dată) a doua zi că nu vei mai atinge niciun strop de alcool vreodată. 

Publicitate

Majoritatea dintre noi s-ar putea să trecem cu vederea cantitatea de planificare, pregătire și producție necesară realizării unui eveniment pe care ni-l vom aminti mereu (sau îl vom uita, dacă sunt implicate multe shoturi de tequila). Și deși gazda petrecerii este cea care pleacă acasă cu toate cadourile și complimentele, este adesea o întreagă echipă implicată în organizarea evenimentului de neuitat. Mai exact: organizatorul de evenimente. 

Un organizator de evenimente poate fi de obicei observat cum face ture într-o stare de frenezie, înarmat cu tabelele cu locuri, post-it-uri și un walkie-talkie gata să fie scos la datorie de fiecare dată când ceva se duce dracului. Când trebuie să organizezi petrecerea perfectă, multe elemente intră în joc, de la tematică la decor, mâncare și lista de invitați. Și este jobul organizatorului de evenimente să se asigure că cerințele clienților sunt executate impecabil — oricât de absurde sau penibile ar fi.

 Avion cu motor — și conferință

„Am avut un client care a vrut să facă o conferință într-un avion”, a declarat pentru VICE Harshad Chavan, director general al companiei de marketing experiențial Toast Events. „A fost o idee unică, dar aproape imposibilă din punct de vedere logistic, având în vedere că un avion n-ar avea loc pentru o scenă și n-am putea să montăm un ecran LED pentru prezentări.”

Cu peste un deceniu de experiență în industria de organizare de evenimente pentru branduri și clienți privați, Chavan a primit multe cerințe care sunt… nebunești. „Am avut un client care a vrut să-i aducem playmate-uri Playboy ca să facă un performance de tipul Coyote Ugly de 90 de minute pentru un eveniment dedicat celor care cheltuie cel mai mult pentru brandul lor din India”, a spus el. Cu toate astea, de cele mai multe ori, evenimentul în sine implică aducerea cu picioarele pe pământ a ideilor mărețe gândite de clienți. „Până la urmă, am organizat un performance muzical cu un bucătar cu stele Michelin.”

Publicitate

Responsabilitatea organizatorului de evenimente este să asigure o experiență fără cusur care se desfășoară fără niciun fel de impedimente. Indiferent de ce e nevoie pentru asta.

Excese de bogați când vine vorba de pretenții

„Am avut un client care voia o replică a Parisului pentru o cerere în căsătorie”, a declarat pentru VICE Toral Jadhav, fondatorului companiei de evenimente de lux Do It Up. „Nu numai că a vrut să-i construim o replică masivă a Turnului Eiffel și a luminilor pe care le vezi în Paris, ci și a pietrei cubice de pe străzi. Ar fi fost mai ieftin să zboare la Paris pentru asta.”

Altă dată, o propunere tot legată de Paris - cel adevărat de data asta - i-a mâncat aproape jumătate de an lui Juhi, care deține o companie de travel de lux și a cerut să-i folosim doar primul nume ca să-i protejăm afacerea.

„Moștenitorul unei familii bogate care are o afacere cu diamante în Surat a vrut să o ceară în căsătorie pe iubita lui în Paris”, a spus ea. „Avem multe cereri așa, dar pentru asta a vrut ca un bucătar cu stele Michelin să prepare un meniu Jain, să găsim o cale ca să-i zburăm câinele tipei la eveniment la clasa business și să avem artificii care să fie lansate fix în momentul când zice da.

Cel mai amuzant a fost totuși că a vrut să găsim un somelier de top care să creeze o șampanie fără alcool fiindcă familia nu bea, dar a vrut să portretizeze și autenticitatea pariziană. Au plătit aproape 30 de mii de dolari doar pentru asta.”

Publicitate

Uneori, așa cum a arătat Jadhav, o cerință nu e nebunească neapărat din cauza tematicii elaborate, ci a termenelor limită strânse în care se așteaptă să fie executate. Mai ales când clienții lor își schimbă părerea pe ultima sută de metri.

Pretenții pe bogăție maximă: 5 000 de trandafiri

„Făceam un eveniment cu tematica trandafirului roșu pentru o petrecere după nuntă”, a spus Jadhav. „Comandasem cinci mii de trandafiri pentru ea, care au trebuit să fie transportați în propria lor mașină specială. Dar când am ajuns la locație și am montat totul, clientul a decis brusc că vrea și mai mulți trandafiri roșii și ne-a cerut să dublăm comanda ca să poată să se înece în trandafiri.

Din moment ce majoritatea comenzilor la florării sunt făcute în avans, am sfârșit prin a suna la fiecare florărie din oraș unde ne-am rugat de ei să ne livreze mii de trandafiri în doar câteva ore.”

În organizarea de evenimente, una dintre responsabilitățile principale ale organizatorului este să gestioneze așteptările clientului și să găsească o cale de mijloc care să împlinească viziunea într-un mod practic. Dar sunt clienți care duc lucrurile la un cu totul alt nivel. La propriu. 

„Am avut un client care a găzduit un baby shower pe o pistă de aterizare”, a spus Jadhav. „Lista de invitați era de numai 20 de persoane, dar au cheltuit aproape două sute de mii de rupii (2 622 dolari) pe eveniment. Viitorii părinți erau aduși cu un elicopter privat și aterizați pe pista decorată cu parașute de mărime naturală, baloane cu aer cald și ursuleți de pluș masivi. A fost probabil cel mai ieșit din comun eveniment pe care l-am organizat.”

Publicitate

Uneori, este vorba despre tematici și decor. Alteori, este vorba despre lucruri specifice din meniu.

„Am avut un client care a vrut o anumită brânză de la o fermă din sudul Franței care nu era disponibilă în India”, a spus pentru VICE un reprezentant al unei firme de catering de lux din Mumbai, care a cerut anonimat ca să-i protejăm afacerea. „Am încercat să o înlocuim cu alte brânzeturi, dar clientul nu a fost de acord. În cele din urmă, am trimis pe cineva în Franța și l-am pus să-și umple bagajul cu brânză împachetată în containere cu gheață ca să rămână proaspătă.”

Caviar pe bani puțini — sau cum se manifestă cealaltă latură a bogaților

Altă dată, își amintește el, un client a vrut caviar în meniu, dar voia și să economisească bani. „A cumpărat caviar autentic și apoi ne-a cerut să-l amestecăm cu unul fals, care era făcut cu gelatină și colorant alimentar, ca invitații să nu realizeze diferența.”

A mai adăugat că, deși majoritatea clienților cu bani vor un meniu experimental, încearcă adesea să reducă din costuri concentrându-se mai degrabă pe trucuri decât pe mâncare. 

„Am observat că majoritatea clienților noștri cu buget mare nu sunt interesați de ce gust are mâncarea. Vor doar să creeze senzație cu gheață uscată sau mâncăruri în trend precum trufe, ca oamenii să posteze despre petrecere pe Instagram în loc să dezvăluie ce gust avea de fapt mâncarea. Oamenii chiar vin cu niște cerințe destul de dubioase și toți vor să facă ceva diferit, dar fix asta îi face pe toți să fie la fel.”