Femeile din Ucraina cad victime și războiului împotriva avortului din Polonia

Femeile care au fugit din Ucraina ca să scape de război și violența sexuală care vine cu el se confruntă cu legile stricte din Polonia cu privire la avort.

CRACOVIA, Polonia – „Bună! Am primit contactul tău și mi s-a zis că mă poți ajuta.” Așa începea un mesaj de pe Telegram.

„Am fost violată în Ucraina. Acum sunt în Polonia. Cred că sunt însărcinată. Și chiar nu îmi doresc această sarcină. Nu știu ce să fac.”

Acesta a fost unul dintre zecile de mesaje primite de Nastya Podorozhyna, o activistă pentru drepturile reproductive care locuiește în Polonia de șase luni, de când Rusia a invadat Ucraina.

Publicitate

De atunci, multe femei ucrainene au fost nevoite să se refugieze în Polonia – o țară care a primit două milioane de refugiați, dintre care majoritatea sunt femei și copii.

Datele despre violențe sexuale comise împotriva ucrainencelor sunt în creștere, dar băieții și bărbații cad și ei adesea victime acestor acte de agresiune.

Deși a fost generos din partea Poloniei să accepte refugiate din Ucraina, acum urmează partea în care refugiatele realizează că între țara lor și Polonia sunt diferențe imense în ce privește drepturile reproductive. 

Înainte de război, Ucraina era cunoscută pentru legile liberale cu privire la avort și era o destinație preferată de polonezele care voiau să facă întrerupere de sarcină în străinătate. Acolo, avortul e legal în primele 12 săptămâni de sarcină și poți cumpăra pilula de a doua zi sau pastile pentru avort medicamentos din orice farmacie.

Pe de altă parte, în Polonia, avortul e ilegal în aproape orice condiții. Există foarte puține excepții de la lege, cum ar fi atunci când sarcina e rezultatul violului sau al incestului sau când pune viața mamei în pericol, dar aceste lucruri sunt foarte greu de dovedit. De aceea, majoritatea polonezelor se duc în străinătate când vor să facă avort, în țări precum Cehia, Germania, Slovacia sau Ucraina, sau comandă pastile pentru avort medicamentos din străinătate.

Publicitate

„Majoritatea femeilor din Ucraina sunt foarte surprinse când ajung în Polonia și realizează că nu pot face avort aici în condiții de siguranță sau nu au acces la pastila de a doua zi”, a zis Podorzhyna.

Tânăra de 25 de ani e doar una dintre activistele care lucrează în cadrul unor rețele din Polonia care ajută femeile să facă avort. De când a început războiul, numărul cererilor de ajutor a crescut. 

Una dintre rețelele care colaborează cu Podorozhyna e Abortion Without Borders. La jumătatea lunii august, au raportat că au primit peste șase sute de apeluri de la femei din Ucraina care voiau să facă avort.

Podorozhyna a părăsit Kyivul împreună cu familia ei la începutul războiului. În martie, a înființat o linie telefonică numită „Martynka Hotline” ca să asiste ucrainencele care se refugiaseră în Polonia. Femeile pot da sms la numărul respectiv și pot cere sfaturi despre orice probleme întâmpină ca refugiate.

După ce s-au descoperit gropile comune din orașul ucrainean Bucha și au început să iasă la suprafață rapoarte despre violurile comise de armata rusă, misiunea condusă de Podorozhyna a prins puteri.

Cam în perioada aceea, activista a primit un mesaj de la o tânără ucraineancă.

„Îmi cerea orice fel de contracepție de urgență. Am simțit atât de multă empatie pentru ea. M-am gândit cât de stresată trebuie să fie – singură, fără să cunoască limba, fără persoane de încredere în jur, însărcinată”, a zis Podorozhyna.

Podorozhyna a realizat că nu le va ajuta pe refugiatele ucrainene doar să se descurce într-un loc nou și nefamiliar, ci și va trebui să le ajute să se descurce și în peisajul juridic foarte restrictiv, într-o țară care, practic, interzice avortul.

Publicitate

Podorozhyna s-a alăturat unei mișcări pentru drepturile reproductive veche de aproape treizeci de ani, care a crescut în Polonia pe măsură ce legile cu privire la avort au devenit tot mai stricte. De-a lungul anilor, pe măsură ce rețeaua de activiști s-a extins în Polonia, a devenit tot mai periculos pentru activiști să ajute femeile să facă avort.

În prezent, Justyna Wydrzynska, o activistă pro-avort foarte cunoscută, care le trimitea victimelor violenței domestice pastile pentru avort medicamentos, ar putea fi condamnată la trei ani de închisoare. E prima activistă din Europa care se confruntă cu un proces din cauza legilor stricte anti-avort din Polonia.

Totuși, Wydrzynska și cei ca ea continuă să se mobilizeze pentru susținerea refugiatelor ucrainene care au nevoie de avort și le oferă informații în acest sens.

Ewa, care ne-a cerut să nu-i folosim numele de familie din motive de siguranță, lucrează la Women on the Web (WoW). WoW e una dintre cele mai mari organizații care furnizează acces la avort în toată lumea. 

Acest neon în formă de umeraș e afișat în biroul Ewei. Voluntarii precum Ewa se tem că vor fi arestați pentru eforturile pe care le fac pentru femeile care au nevoie de avort. Foto: Jika Gonzalez.

„De când a izbucnit războiul, primim trei sau patru apeluri zilnic de la ucrainene. Nu ne dau multe detalii. Unele doar ne spun că sunt în Polonia din cauza războiului. Uneori, menționează că au fost violate, fără să dea alte detalii”, a zis Ewa. 

Deși știu că sunt în pericol să fie arestate, activistele precum Ewa, Wydrzynska și Podorozhyna continuă să răspundă la telefon.

Publicitate

„Mă gândesc la toate riscurile la care mă supun, dar, sincer, sunt prea furioasă ca să mă sperii. Sunt furioasă că statul polonez creează tot felul de obstacole pentru femeile care vor acces la avort. Sunt prea furioasă ca să mă pot gândi la siguranța mea personală.”

Și nu doar activistele își asumă riscuri ca să le ajute pe refugiatele ucrainene, ci și medicii.

„Dacă o femeie vine la cabinetul meu și îmi spune că a rămas însărcinată după un viol, mă simt neputincioasă, ca și cum aș avea mâinile legate. Nu pot face nimic”, mi-a zis ginecologa Agnieska Kurczuk.

Agnieska Kurczuk, o ginecologă din Varșovia, le ajută pe femeile refugiate din Ucraina. Foto: Jika Gonzalez/VICE News

Kurczuk e medic ginecolog de peste treizeci de ani și e voluntară la un centru de refugiați ucraineni din afara Varșoviei. Ne-a zis că femeile care au trecut prin agresiuni sexuale în Ucraina sunt extrem de traumatizate și le e greu să ceară ajutor în Polonia. Ne-a povestit de cazul unei paciente de 21 de ani din Harkov, care a fugit în Polonia după ce a fost violată de un grup de soldați ruși.

„Suferea de sindrom de stres post-traumatic. Nu mi-a putut spune când și unde s-a întâmplat. Așa că am ajutat-o și i-am făcut teste de sarcină, cât și analize pentru detectarea unor eventuale boli cu transmitere sexuală. I-am dat tablete și creme vaginale.”

„Ne-am întâlnit după două săptămâni și rănile fizice i se vindecaseră. Dar cele psihice și emoționale nu. M-a sunat în timp ce era în autobuz spre Ucraina ca să-mi spună că se întoarce să se înroleze în armată, cu scopul să ucidă cât mai mulți soldați ruși, înainte să fie ucisă și ea.”

Publicitate

Activistele din Polonia au zis că se așteaptă la creșterea numărului de cereri pentru avorturi chirurgicale în etape tot mai avansate ale sarcinii. Din păcate, acestea vor fi tot mai greu de obținut în Polonia și s-ar putea ca femeile să fie nevoite să călătorească în regiuni mai îndepărtate ale Europei ca să facă avort.

„Aici se duce un război ascuns împotriva femeilor. Nu ne împușcă direct, dar ne iau dreptul asupra propriului corp”, a zis Kurczuk, ginecologa poloneză. „Așa că e o situație dificilă pentru ucrainence, care scapă din iadul de acasă și ajung aici, într-un mediu care nu e deloc prietenos cu femeile.”

În vara aceasta, Podorozhyna a primit o scrisoare de la un spital din estul Ucrainei, prin care i s-au cerut mai multe echipamente medicale, inclusiv antibiotice și analgezice. Dar în topul listei erau pastilele pentru avort medicamentos.

„Ucraina nu are pastile pentru avort și nici contracepție de urgență. Și au loc foarte multe violuri, mai ales în teritoriile ocupate. Nici în farmacii nu se găsesc pastile, nici în spitale. De asta trimitem pastilele direct la spitale.”

Acum, apartamentul ei mic din Cracovia e plin cu 12 mii de prezervative donate și cu diverse pastile contraceptive trimise din străinătate.

„Uite, asta e o cutie cu pastile de a doua zi, trimise din Spania. Oamenii obișnuiți, nu neapărat activiștii, se duc și le cumpără din farmacii și ni le trimit pentru supraviețuitoarele violurilor din Ucraina. Mi se pare super înduioșător și foarte important”, a zis ea.

Podorozhyna se îngrijorează că donațiile de pastile contraceptive vor începe să scadă.

„Am impresia că oamenii uită că războiul e în plină desfășurare. Dar e o problemă care va dăinui, din păcate, și după încheierea războiului”, a zis Podorozhyna.

Tagged:

Război în Ucraina, Viol, avort

Mai
multe articole similare
Am trimis unei femei pastile pentru avort, iar acum risc trei ani de închisoare
Fotografii cu fețele rușilor care au fost trimiși să lupte în Ucraina
„Vreau să învăț să omor”: Tabăra de antrenament pentru viitorii soldați ai Ucrainei
Clinicile anti-avort se folosesc de Google Maps ca să inducă în eroare femeile disperate
Am stat o săptămână cu tinerii care se ascund într-o fostă fabrică din Ucraina
Am văzut orașul cât Brașov unde tragedia e la ea acasă și simți asta la tot pasul
Am făcut turul muzeelor pe LSD
Istoria tulbure a alcoolului românesc, de la rachiul din ogradă la whisky-ul făcut în cadă