Ce trebuie să mănânci ca să scapi pe bune de mahmureală

Am făcut cercetări și am vorbit cu experți despre ce poți să mănânci ca să te simți mai bine când ești mahmur.

Mahmureala e nasoală. Cred că putem cu toții să fim de acord cu asta. Și nu doar că e nasoală, dar devine din ce în ce mai groaznică odată cu vârsta: te îmbeți cu mai puțin alcool, dar mahmurelile sunt mai rele și durează mai mult timp. Fiecare an de viață adaugă o oră în plus de suferință la acel purgatoriu de după beție: greața, transpirațiile reci, hiperaciditatea la stomac, problemele gastrointestinale, tahicardia, insomnia și anxietatea sunt doar câteva dintre simptome. Deci nu este deloc surprinzător că în ultimii ani s-au făcut cercetări științifice pentru a găsi o metodă de vindecare a mahmurelii, ba chiar să o prevină. 

Publicitate

Te agăți cu disperare de știri despre băuturi alcoolice care nu dau mahmureală și apoi te simți ca dracu când realizezi că nu există nicio pastilă, băutură sau altă substanță chimică ca remediu: dacă exagerezi cu băutul, vei avea mahmureală. Știi bine că singurul mod să o eviți este să nu bei. Dar ca să nu îți mai dau niște vinovăție în plus, am întrebat o nutriționistă și un dietetician ce consideră știința util în caz de mahmureală severă și ce anume e doar o legendă urbană. 

Ce să mănânci când ai mahmureală

„Când te îmbeți, nu faci decât să te deshidratezi”, spune nutriționista Tiziana Persico. „Deci primul lucru pe care trebuie să-l faci este să reintroduci ce ai pierdut: apă și minerale.” Dieteticianul Alex Barone are aceeași părere: „Cel mai important lucru este să încerci să contracarezi procesul de deshidratare cât mai mult posibil. El este responsabil pentru cel mai predominant simptom al mahmurelii: clasica durere de cap, cauzată întocmai de pierderea apei din țesutul nervos. Prin urmare, chiar dacă e greu când te simți rău, bea cât mai multă apă. Gradual, simptomele vor trece, atât cele gastrice, cât și cele cerebrale.”

Persico spune că trebuie să te axezi pe „vitamine, în special solubile în apă, precum cele din grupul B”. Vitaminele B sunt prezente în cantități considerabile în ouă și somon, deci da, ideea să iei un bruch cu pâine prăjită, ouă și somon afumat nu e atât de ciudată. „Trebuie să diminuezi radicalii liberi. Glutationul este un antioxidant puternic, o proteină produsă în principal de ficat, iar unul dintre precursorii lui este aminoacidul cisteina. Ouăle sunt foarte bogate în cisteină.” O pastilă anti-mahmureală, myrkl, a fost recent produsă în Marea Britanie și trebuie luată înainte să consumi alcool. Ar trebui să prevină cele mai nasoale efecte ale mahmurelii fiindcă are cisteină și Vitamina B12. 

Publicitate

Barone insistă din nou asupra deshidratării. „Alimentele care hidratează sunt importante, fructele și legumele, în special cele din urmă pot fi tolerate mai bine.” Pentru a combate radicalii liberi care își fac de cap în corpul tău după băută, trebuie să urmezi regulile pe care ar trebui să-ți bazezi și dieta zilnică: multe fructe și legume. Sparanghelul nu va avea proprietăți miraculoase, dar sigur nu-ți va face rău. Persico recomandă și bananele și anghinarea, pentru nutrienți, dar mereu fără să te aștepți ca un singur aliment să-ți facă să dispară tot disconfortul.

Hai să trecem la capitolul nostru preferat: carbohidrații. „În fază inițială este util să consumi alimente bogate în carbohidrați, în special zaharuri”, spune Barone. „Sunt utile ca să-ți restabilească glicemia, fiindcă alcoolul scade zahărul din sânge. Când consumi alimente cu un conținut bun în zaharuri stimulează răspunsul fiziologic insulinic și normalizează acest parametru - adesea o sursă de disconfort dacă este alterat.” Te-ai gândit deja la gogoașa cu cremă? Uită de ea. Un exemplu de mic dejun adecvat este „pâine sau biscuiți cu gem sau miere. Printre altele, alimentele uscate sunt cele mai bine tolerate în situația asta”.

Persico avertizează că excesul de zahăr poate duce la rezultatul opus: să te deshidrateze. „Recomand ovăzul, o cereală cu eliberare lentă și o cantitate bună de proteină. Terciul ar putea fi perfect ca mic dejun la mahmureală.” Știu că nu ăsta e micul dejun de care ți-e poftă când ești groaznic de mahmur și că ideea de terci îți face greață și când ești treaz. Scuze, știința s-a pronunțat. 

Ce să nu mănânci la mahmureală

Ți-am spus deja că trebuie să eviți excesul de zaharuri. Evident, orice aliment care e dificil de digerat ar trebui să fie evitat: „alimente uscate, mese bogate în grăsimi animale și uleiuri, pe scurt, tipuri de mâncare condimentate și foarte elaborate”, spune Barone. Mai bine să mănânci lucruri ușoare în cantități mici.

Am și niște vești proaste: „Trebuie să încerci să eviți consumul de băuturi energizante, în special ceai și cafea, fiindcă pot mări secreția de sucuri gastrice care înrăutățesc hiperaciditatea gastrică indusă de alcool, irită mucoasa gastrică și sunt diuretice, deci agravează deshidratarea organismului”. Pe scurt, ăsta e motivul pentru care cafeaua aia pe stomacul gol te făcea să te simți mai rău. 

Nu există alimente miraculoase și scurtături: carbohidrați, proteine, mese ușoare și multă apă. Plictisitor? Destul de. Eficient? Probabil mai mult decât să ciugulești ce găsești prin frigider aleatoriu. Poate te ajută să te simți mai bine ultimul sfat al lui Persico: „Ar fi bine să eviți activitatea fizică. Corpul tău a fost deja suficient de testat. Dormi, odihnește-te și asta-i tot.” Cel puțin în cazul ăsta ai susținerea științei ca să petreci toată duminica pe canapea cu serialele preferate. 

Articolul a apărut inițial în VICE Italia.

Tagged:

mahmureala, Alcool

Mai
multe articole similare
M-am săturat de oamenii care-mi spun cum să-mi hrănesc copilul
Oameni de-o seamă cu părinții tăi mi-au povestit despre experiențele lor cu droguri
Țara asta are 70 de milionari noi în fiecare zi, în timp ce săracii mor la propriu de foame
Tipul speriat de dragoni și alte povești dubioase adunate de barmani la festivalurile românești
Am fost la un castel ca să văd ce mâncau regii la banchetele de lux de pe vremuri
Jurnal de salariu: La 23 de ani sunt prof de istorie în București și fac un ban în plus din meditații
Am vrut să știu de ce nu e bine să bei când ești gravidă și m-am lovit de România reală
Am făcut turul muzeelor pe LSD