Știri

Am vorbit cu primul român care și-a pus pe casă un banner cu legalizarea marijuanei

Este afișat pe casa unui tip care e în proces, pentru că creștea marijuana pentru uz propriu, din care voia să facă ulei, ca să se trateze de HIV.
Răzvan Filip
Bucharest, RO
legalizarea marijuanei, canabis, marijuana in romania
Bannerul este amplasat pe o proprietate privată. Captură de pe pagina de Facebook Legalizam.ro

Acum două zile, în centrul capitalei a apărut un banner care militează pentru legalizarea canabisului în scop recreațional și îndeamnă lumea la semnarea unei petiții în acest sens. Acțiunea face parte din proiectul civic Legalizăm.ro, inițiat de magazinul Legalizeit.ro și Asociația Evoluție în Instituție, condusă de Cristian Dide.

Publicitate

Dide a fost unul dintre cei mai vocali protestatari din Piața Victoriei ai mișcări #rezist. Proiecta mesaje antisistem pe clădiri și era încătușat pentru asta, Poliția îl căuta de materiale pirotehnice, refuza să se legitimeze și era amendat, ba chiar urmărea politicieni și judecători pe stradă. Acum spune că n-a fost decât un pas de la lupta anticorupție la cea pro legalizare a marijuanei.

În iunie, asociația sa a cerut la DIICOT statistici despre dosarele instrumentate pentru posesie de canabis: capturile de droguri, pedepsele date în baza dosarelor, bugetul pe care-l au la dispoziție în combaterea traficului de iarbă și numărul de consumatori pe județ. I-au întrebat și care e cantitatea maximă pe care procurorii o iau în considerare pentru uz propriu. Deși asociația a încercat să pună presiune, afișându-se în fața instituției cu un banner care cerea legalizarea, DIICOT i-a trimis la lege, la rapoartele lor și ale Agenției Antidrog.

De data asta, bannerul a fost montat pe o proprietate privată, la cererea lui F.S., un bucureștean în vârstă de 37 de ani, care a vrut să rămână anonim, pentru a evita eventuale consecințe. Conform legii privind amplasarea și autorizarea mijloacelor de publicitate, bannerele au nevoie de aviz de la Primărie, ceea ce asociația lui Dide nu are. Pentru asta, riscă doar amendă contravențională între o mie și zece mii de lei. „Din punct de vedere penal, nu au ce să pățească, pentru că, din ce am văzut, este vorba despre o inițiativă civică legislativă de strângere de semnături”, mi-a spus avocatul de drept penal Adrian Nănuț, care a apărat în instanță mulți tineri prinși cu substanțe interzise.

Publicitate

Am stat de vorbă și cu cei doi inițiatori, ca să înțeleg cum a ajuns Dide de la proteste la legalizare, mai ales că are în plan și alte orașe în care să afișeze bannere, dar și de ce proprietarul F.S. și-a pus casa la bătaie.

VICE: De ce ai ales să montezi bannerul respectiv?
F.S.: Eu am o chestie personală cu legalizatul. Acum sunt în arest la domiciliu, pentru că acum mulți ani de zile, asta făceam, cultivam și vindeam. Până în 2013, când m-au prins. Mi-au dat șase ani, apoi la Înalta Curte au micșorat sentința la jumătate, că s-a schimbat Codul Penal și din ea am făcut doar doi ani.

După ce am ieșit din pușcărie, n-am mai avut treabă cu iarba, făceam alte chestii. Până în 2018, când am fost diagnosticat cu HIV. Și pentru că medicamentele sunt foarte tâmpite, dau stări foarte nasoale, m-am apucat iar să cultiv, dar doar pentru mine. Nici măcar n-am vorbit cu cineva, dar apoi să dau. Și n-o fumam, din ea făceam ulei.

Iar în noiembrie anul trecut m-am trezit cu mascații în casă. În dosar scrie că DIICOT a stat două luni după mine. Nu i-a interesat că nu vindeam, m-au încadrat la consum propriu, cât și la trafic, din cauza cantității mari găsite în casă (un kilogram plus plante) și a recidivei. Am încercat să spun că din kilul ăla voiam să fac ulei, dar n-a contat. Cu chiu cu vai, avocata a reușit să mă treacă pe arest la domiciliu, după două luni în care am stat pe arestul central. Acum, mi se prelungește arestul la domiciliu de la o lună la alta.

Publicitate

Din cauza asta sunt foarte pornit pe chestia cu legalizarea. Și le-am zis celor de la Legalizăm.ro să vină să pună bannerul aici.

Și care ar fi argumentele tale pentru legalizarea canabisului?
În primul rând, ar veni bani la bugetul de stat, prin taxe și accize. Al doilea argument ar fi că, deși e o substanță de risc, flagelul consumului nu are cum să fie oprit, lumea oricum o să fumeze, chiar dacă e ilegal. Și alcoolul e o substanță rea, dar e legal. Iarba ilegală îngroașă doar buzunarele unora. Până în 2013, cât o vindeam, am dus-o foarte bine cu banii. Mi-ar fi plăcut ca în perioada aia să plătesc taxe la stat, nu să mă aresteze.

Chiar am încercat să port discuția cu unul din polițiștii veniți la percheziție. Omul era deschis la cap cu multe lucruri, însă cu iarba avea o problemă. Tot îmi spunea că este un drog foarte rău și nu se va legaliza niciodată. Eu îi explicam că e peste tot, dacă o iei pe Calea Victoriei seara simți fel și fel de mirosuri de iarbă. Dacă tot fumează lumea, măcar statul să câștige ceva din asta.

Pot crește ei pedepsele cât vor. Arestează un traficant și alți zece stau la coadă să îi ia locul. Trăim în epoca în care iarba e promovată peste tot, la TV, în filme, în videoclipuri, nu-i ca-n comunism, când erau granițele închise și oamenii nu aveau cum să afle de chestia asta.

A trebuit să obții vreo aprobare de la autorități?
E proprietate privată, n-am cerut nicio aprobare de la nimeni. S-au ocupat cei de la Legalizăm.ro.

Publicitate

Vecinii sau autoritățile cum au reacționat?
L-am pus ieri (29 iulie). Vecinii nu cred că vor avea vreo reacție, poate autoritățile. Dacă o să fie, le aștept. Dar nu văd de ce. E un simplu banner pus pe peretele casei în care stau. Nu sunt injurii, nu e vreun material pornografic sau vreo chestie care să aibă legătură cu vreo infracțiune. E vorba de petiția unui ONG, n-au de ce să se lege. Iar cu polițiștii din zonă întotdeauna m-am avut binișor. În afară de partea cu iarba, în toată viața mea n-am avut probleme cu poliția.

legalizarea marijuanei.png

Membrii Asociației Evoluție în Instituție afișează un banner în fața DIICOT. Iulie 2020. Fotografie din arhiva lor personală

VICE: De unde a venit ideea proiectului?
Cristian Dide: De obicei abordez subiectele controversate, pe care lumea le evită. A fost destul de simplu să ajung de la protestele anticorupție la legalizare, legătura dintre cele două subiecte a făcut-o chiar Ministerul Afacerilor Interne: am văzut de multe ori în presă angajați MAI care erau dealeri ori facilitau traficul de droguri. Și am zis să vedem dacă nu cumva putem opri această piață neagră cu profituri foarte mari. Așa am ajuns noi, cei de la Asociația Evoluție în Instituție, să contactăm Legalize It și să demarăm proiectul.

Am văzut că strângeți și donații. 
Da, pentru că avem tot felul de cheltuieli. Bannerul pe care l-am pus ieri m-a costat 240 de lei, acum o lună am mai afișat unul la DIICOT. Donațiile sunt pentru materiale promoționale. Dacă pe partea de proteste presa prelua destul de mult, pe subiectul ăsta foarte puțini sunt interesați de el. Compensăm această lipsă de vizibilitate cu reclame în social media, cu toate că și acolo avem probleme. Facebook ne-a blocat până acum contul de publicitate de trei ori și tot de atâtea ori l-a deblocat.

Publicitate

Ați avut probleme cu autoritățile din cauza bannerului?
Deocamdată nu. Așteptăm pe viitor, pentru că legislația este în defavoarea noastră. Orice banner pe care-l pui trebuie avizat de doamna Firea, de Compania de Publicitate din cadrul Primăriei. Lucru cu care noi nu suntem de acord. Nu avem niciun profit și nu putem plăti taxe de publicitate. Dacă nu vom avea probleme în București, mă aștept s-avem în alte orașe. Dorim să destigmatizăm consumul de marijuana. După cum ne scriu, foarte mulți nu aderă la acest proiect, pentru că se tem că lucrăm pentru DIICOT și facem o bază de date cu consumatorii.

Veți redacta și un proiect legislativ?
Da, până acum am tradus legislația din Uruguay, prima țară care a legalizat pe bune consumul de canabis cu un THC mai mare de 1%, apoi pe cea din Canada, și rămâne să ne mai documentăm despre SUA, să vedem ce au făcut unele state de acolo.

Dar primul pas e pe dezincriminare, adică o clarificare a articolului 4 din Legea traficului de droguri. Vrem ca-n lege să fie specificată o cantitate care să diferențieze consumul propriu de trafic. Acum este la latitudinea procurorului și a judecătorului.

După care vom dori legalizarea cultivării în scop propriu, iar în final reglementarea pieței pe comercial, pentru venituri în favoarea statului. Până acum, am avut o discuție cu Florina Presadă (USR), care lucrează la un proiect pe dezincriminare fix pe articolul 4. Ne-a promis că până la sfârșitul mandatului o să propună proiectul.

Editor: Ioana Moldoveanu