jocuri baut studentie camin drinking games
Când ești tânăr, faci multe greșeli - printre ele, așa-numitele jocuri de băut. Astea sunt cele mai cunoscute dColaj de Flavia Florea / VICE România. Fotografie de Imre Orbán / Azopan
deserVICIU PUBLIC

Jocurile astea de băut mă fac să mă mir cum am supraviețuit studenției în România

Cu vârsta, orice joc poate deveni joc de beție cu puțină imaginație. Eu ți le prezint însă pe cele mai cunoscute drinking games care nu sunt beer pong.

Deși relația alcoolului cu omul ține de mii de ani, încă nu s-a spus cât trebuie despre jumătatea plină a paharului și urmările ei. Tocmai d-aia seria deserVICIU PUBLIC te servește cu rândul de povești care te fac să-ți analizezi relația cu alcoolul ca să-ți pui întrebările „alea” incomode.

Ai început facultatea și te-ai mutat la cămin. Bun. Acum ar fi cazul să-ți faci și niște prieteni, ca să ai cui să-i ceri un borcan de zacuscă în miez de noapte. Când vine vorba de socializare, mulți apelează la alcool, din motive obiective. Doar că poate părea ciudat să te-apuci să bei, pur și simplu, cu un necunoscut cu care n-ai nimic în comun. 

Publicitate

Uneori, ai nevoie de un pretext, iar pentru asta există așa-numitele drinking games. În studenție am testat multe dintre ele, așa că pot să-ți prezint zece astfel de jocuri, care poate o să te ajute să-ți cunoști mai bine vecinii sau chiar prietenii. Dacă citește mama, să știi că eu doar am gustat!

Pe scurt, îți pun pe masă niște jocuri care te vor face să ajungi sub masă – posibil să te facă muci pe parcurs, dar o să te ajute și să afli secrete, chestii dubioase sau doar lucruri interesante despre oamenii cu care joci. 

Nu vreau să fiu eu aia pisăloagă, dar totuși ai grijă ce și cum consumi, pentru că s-ar putea să pierzi rapid fun-ul din aceste jocuri. Plus că socializarea aia adevărată nu se face la beție, pentru că s-ar putea să riști să nu-ți mai amintești nimic a doua zi din discuția aia mișto.

Ideea e să nu bei îndeajuns de mult cât să nu mai știi să numeri

Degețica 

Treaba e simplă: stai în cerc cu prietenii tăi și fiecare întreabă pe rând o chestie de tipul „cine credeți că e cel mai amuzant?” sau „cine e cel mai prost?”. La 3, 2,1 și..., fiecare trebuie să arate către persoana care crede că se încadrează. Te întrebi cum ajungi să bei? Ei bine, cine are cele mai multe degete îndreptate spre el, trebuie să dea pe gât un pahar. Dacă toată lumea s-a gândit la același om, toată lumea bea, mai puțin persoana în cauză. Noi i-am zis Degețica pentru că atât ne duce capul.

Publicitate

Poate că nu-ți pare, dar jocul poate fi funny, dramatic, depresiv sau romantic, în funcție de vibe. Eu am reușit să beau la întrebări precum „din buricul cărei persoane ai bea?”, „cine are cele mai amuzante glume” și „cu cine te-ai mărita?”. Cert e că alții au băut și la „care are șansele cele mai mari să devină striperiță?”, „cui i-ai băga un deget în fund?” și chiar și la întrebări precum „care are cele mai mari șanse să eșueze în viață?” sau „cine o să rămână singur toată viața?”. 

D-aia zic. Poți să și plângi după ce bei la jocul ăsta. 

Habar n-am cum se numește jocul, dar hai să-i spunem Numărătoarea Bețivă 

Bețivăneală pe numere. Caterincă cu matematică. Alcool, reguli și numărătoare. N-am nicio idee cum se numește și dacă cineva știe, să scrie să mă lumineze. Dar să nu mă blochez la nume. 

Stați în cerc și fiecare numără până la 20, doar că persoana care trebuie să zică 7 n-o să zică 7, ci va pune o regulă a jocului, cum ar fi „în loc de cifra 3, va trebui să zici un secret” sau „în loc de numărul 13, trebuie să pupi pe cineva”.

Trebuie să ții minte toate regulile pentru că dacă cineva greșește și uită ceva, bea. Iar apoi se reia numărătoarea de la persoana din dreapta persoanei care a greșit. Deci oricând poți ajunge la orice număr și să greșești. 

Publicitate

Pe ăsta l-am jucat și cu prieteni și cu străini, când am fost plecată cu Erasmus, și în teambuildinguri. Mereu s-a ajuns la caterinci și, uneori, poți să afli lucruri noi chiar și de la oamenii pe care-i știi de șapte ani. Spre exemplu, care ar fi pozițiile lor sexuale preferate. Acolo funny story. 

Mmm, apă 

Ăsta e grav rău. Dacă ar fi să punem jocurile pe niveluri, eu zic că ăsta e de campionat internațional, de crâșmă de moldoveni, de „am venit în primul an la facultate și vreau să arăt că le știu cu alcoolul”. Știu, sunt rea, dar am fost și eu în anul întâi. 

Se joacă cu vodcă, tequila, gin, țuică sau orice băutură transparentă. Umpli câteva pahare cu alcool și câteva cu apă, după care le învârți până uiți și tu care-i care și începe jocul. Fiecare dă pe gât un shot, după care trebuie să zică cât mai convingător posibil „mmmm, apă”, adică fără fețele alea de scârbă după ce bei alcool sec. Trebuie să fie actorie pură, așa că ia-o ca pe-o probă la UNATC. Oricine poate să zică că minți. Dacă chiar nu minți și ai băut apă, persoana care te-a acuzat dă un shot de alcool. Dacă a avut dreptate, tu mai dai încă un shot.

E un fel de ruletă rusească cu alcool. La ăsta n-am povești. Mi-e frică de jocul ăsta și fug. Nu de alta, dar dacă e tequila, cam greu să mă prefac că-i apă când îmi vine să mănânc o lămâie după. 

Never have I ever 

POV: ești în primul an de facultate, la prima ta ieșire cu colegii. Beți câteva beri, stați la o poveste, râd mai mult ăia care se știu deja și cam pe la a patra băutură, cel mai vocal băiat propune să jucați ceva. Ce să jucați întrebi? Evident, primul sau al doilea răspuns va fi Never have I ever.

Publicitate

Și nici nu poți să judeci, pentru că așa poți să afli de la colegii tăi chestii interesante, spicy, dirty, cum vrei să le numești. Aici e tricky, pentru că felul cum o joci aici intră la primele impresii. Dar s-arunce prima piatră cine n-a mințit niciodată la jocul ăsta. Ia să te văd. 

Dar să-l și explic, în caz că n-ai avut până acum onoarea. Lumea stă în cerc și fiecare spune pe rând ceva ce n-a făcut niciodată. Cert e că la început, mai bine începi cu lucruri chill: „Eu niciodată n-am mers niciodată cu bicicleta”, „Pe mine niciodată nu m-au văzut părinții beat” și alte d-astea. Pe măsură ce jocul merge și alcoolul curge, creativitatea se duce pe culmi, munți, râpe. 

Poate fi de fapt și ceva ce-ai făcut, dar aș sugera mai degrabă prima variantă. Nu de alta, dar la un moment dat, câțiva se vor îmbăta și vor spune lucruri doar să se laude și se mai pierde din fun.

Jenga altfel 

Aici e și nevoie de niște investiții de bani, timp și creativitate. Mă rog, nu foarte mulți bani, că jocul e vreo 25 de lei. Trebuie însă să-l pregătești un pic când ești treaz. Dar până la urmă, o să-l tot folosești așa. Iei niște post-it-uri și pe fiecare scrii câte o provocare. Acum poți să te joci și să scrii și întrebări dirty. Le lipești pe fiecare piesă din Jenga. Iar aici îți trebuie și resursa de creativitate, ca să-ți vine cele mai caterincă provocări sau întrebări. 

Publicitate

Faceți turnulețul și fiecare participant trebuie să aibă grijă să scoată o piesă din el, fără să cadă. La fiecare piesă, trebuie să facă provocarea scrisă pe ea. Cine nu vrea s-o facă dă un shot. În sine, Jenga e funny, că trebuie să te concentrezi să nu răstorni naibii turnul. 

Titanic 

Întâi trebuie să faci rost de un Jack, o Rose și o ușă de lemn. Glumiță. Îți trebuie mai degrabă niște pahare și alcool. Se poate juca și-n doi – fiecare are un pahar cu alcool în mână și un pahar gol în mijloc. Pe rând, fiecare toarnă cât vrea din paharul lui în cel din mijloc. Treptat, paharul se umple. Cine pune ultima picătură, de dă paharul pe dinafară, trebuie să bea tot alcoolul din pahar. Știu că pare banal, dar să vezi ce intens devine când pare plin și totuși pui o picătură și încă nu dă pe dinafară. Mergi pe încredere și încearcă-l, înainte să zici că-i lame. 

Ce-i drept, acum dacă sunteți zece oameni, e o șansă ca ultimul să fie cel norocos. Deci rezumați-vă la două, trei persoane. Dar aici afli dacă ești o persoană care vede paharul pe jumătate plin sau pe jumătate gol. Încă o glumiță, sunt pe val. 

Killer, predă-te 

Ăsta chiar e tare. E un joc clasic de cărți popular când eram în generală, doar că atunci nu foloseam și alcool, dar cu vârsta, orice joc poate deveni joc de beție cu puțină imaginație. 

Iei pachetul de cărți și scoți un Joker, care va fi killer, un As, care va fi polițist, și alte cărți random, în funcție de numărul de oameni care vor juca. Astea nu vor avea mare rol, mai degrabă cetățeni cu probabilitatea de a muri. Se împart cărțile cu fața-n jos. Killerul trebuie evident să omoare cetățenii, așa că va face un semn subtil spre nefericit. Când un cetățean vede semnul făcut de killer, moare. Dar în loc să leșine, dă un shot de alcool. E destul de simplu, zic. 

Publicitate

Paranoia 

Cel puțin în varianta clasică, Paranoia e un joc destul de cunoscut printre studenți, dar eu propun să-i dăm un twist, ca să te și îmbeți când afli lucruri despre colegii, prietenii sau tipul de care-ți place. Stați toți într-un cerc și, dacă jocul începe de la tine, îi pui o întrebare la ureche persoanei de lângă tine. Una mai interesantă, nu dacă-i plac cartofii prăjiți sau nu. 

Să zicem că întrebi persoana din dreapta ta câți parteneri sexuali a avut. Ea o să trebuiască să răspundă cu voce tare. Dacă cineva e curios care a fost întrebarea, trebuie să dea un shot și-o să i se spună tot la ureche, evident. 

Când l-am jucat în facultate, eram mai mult curioși de secrete decât de alcool, dar merge și un combo între astea două zic. Acum depinde cât te riști să afli, să spui și să cunoști. Știi cum e aia, uneori e mai bine să nu știi. 

Cu suficientă motivație, chiar și un joc de piatră—foarfece—hârtie te poate îmbăta

Kings Cup sau Ring of Fire

Pentru varianta cli trebuie un pachet de cărți și niște prieteni. Deși aproape ai zice că merge și ca activitate de băut de unul singur înainte să mergi la un party. Glumesc, nu merge.

Revin. Tu și prietenii tăi stați în cerc. În fața voastră puneți un pahar și fiecare are un pahar cu băutură în mână. Sugerez mai degrabă shoturi, dar depinde ce level ești. Fiecare trage pe rând câte o carte din pachet și la fiecare carte există câte o regulă. N-o să mă apuc să ți le-nșir, pentru că le găsești aici.

Publicitate

Se cheamă Kings Cup pentru că cine trage ultimul Rege sau, cum îi zic eu în Suceava, ultimul Kapa, ăla bea tot paharul din mijloc. Super scârbos și nici nu prea-ți dă de gândit, nu recomand. 

Flip Cup 

L-am lăsat pe ăsta la final pentru că e mai sofisticat, pentru oameni care locuiesc în case mari. În primul rând, ai nevoie de o cameră unde n-o să plângi dacă se varsă „oleacă” de bere pe jos. Zic „oleacă” cu speranță, pentru că de obicei, la jocurile ăsta e prăpăd și nu e fun să ștergi cu mopul la fiecare cinci minute.

Trebuie să spun că e preferatul meu. poate și pentru că în teambuildinguri rupea și ne rupea. Să zicem că sunteți opt oameni. Vă împărțiți în două echipe, A și B să zicem. Membrii echipei A stau pe-o parte a mesei, cei din B stau pe cealaltă. Fiecare are un pahar mare în față umplut cu bere pe un sfert – dacă ești periculos, bagă jumate). 

Dintr-o parte, câte un membru al fiecărei echipe dă cap la pahar, după care îl pune pe marginea mesei. Trebuie să dea cu degetul în pahar până cade pe masă cu fața în jos sau în sus. Treaba merge pe efect de domino. Dacă omul din echipa ta pe care-l ai în față reușește, atunci poți începe tu să faci asta. Câștigă echipa ai cărei membri reușesc toți să facă treaba asta. 

Ăsta e mai greu de explicat în cuvinte, mai ales treaba cu dat cu degetul. D-aia mai bine te uiți la băieții ăștia de pe YouTube. Recomand Flip Cup pentru grupuri mai mari și să fiți deja amețiți ori deloc, dar cu chef de competiție. 

Ce trebuie să știi e că orice joc poate deveni drinking game dacă ai creativitatea necesară. Până la urmă, și de la piatră–foarfece–hârtie poți să te îmbeți, îți trebuie doar suficientă motivație. În rest, știi treaba – bea responsabil, bea un pahar cu apă la fiecare bere și ești idiot dacă conduci.

Dacă crezi că ai o problemă cu consumul excesiv de alcool sau alte substanțe, verifică resursele de mai jos și vezi care dintre este îți este de folos în situația ta sau celor apropiați ție ↴