Auto

Tot ce credeai despre traficul oribil din România e adevărat, dar uite și de ce

Să fie oare de vină pentru tot haosul din trafic șoferul standard care are sub 36 de ani și o mașină tip cazan? Ar fi un răspuns prea simplu și ai ajuns aici pentru că vrei explicații. Iată câteva.
Răzvan Băltărețu
Bucharest, RO
studiu trafic politie romania soferi camere monitorizare strazi
Șoferii români vor mai mulți polițiști pe șosele. Iar dacă tot sunt acolo să aplice și niște amenzi ca să mai tempereze haiducia unora și altora. Fotografie de Răzvan Băltărețu / VICE România

A apărut un studiu despre cum se comportă românii în trafic. Nu te preface prea surprins când o să-ți spun că e cam cum te așteptai. Dar am dus lucrurile un pic mai departe și i-am întrebat pe cititorii VICE cum e viața lor în traficul românesc. 44 la sută dintre ei au zis că au un palmares de înjurături ca să facă față la ce-i pe străzi.

S-a întâmplat însă ca 12 la sută să spună că pe ei îi relaxează condusul și firesc că acum vrem să știm pe unde conduc. Altfel, cinci la sută au zis c-au ieșit din mașină, ba chiar au sărit la bătaie. Aici trebuie menționat: deși nu e recomandat, dacă chiar te dai jos din mașină, asigură-te că ești pregătit pentru tot ce urmează.

Publicitate

Am profitat de moment ca să aflăm și ce povești nașpa au din trafic. Pe de o parte, poate că te ajută să nu repeți greșelile. Pe de altă parte, chiar cred că se poate mai bine în societate. În fine, uite colecția.

„Mă întorceam acasă și, când așteptam la stop, în partea opusă celălalt șofer era 90 la sută gol.”

„M-a claxonat un domn și m-a înjurat că am oprit la galben.”

„Un tip a vrut să-mi tamponeze mașina în București, pentru că aveam număr de Argeș.”

„Nu am carnet și sunt minoră, dar chiar și cu părinții în mașină tot îmi fac avansuri anumiți șoferi.”

„Un tir depășea un altul pe un drum de 100 (km/h – n.r.) cu o bandă pe sens, iar eu eram la 50 de metri de el. Era să mă omoare.”

„Aveam prioritate, a claxonat, a văzut indicatorul și a continuat să claxoneze.”

„Idioții care nu se asigură când ies din parcări și trebuie evitați la milisecundă pe contrasens.”

„Era roșu la semafor, zicea continuu să trec pe roșu că nu se întâmplă nimic, că doar mergem toți la Petru. Presupun că era ceva fanatic religios. Oricum, cei mai ciudați șoferi sunt în Timișoara.”

„Aproape m-a călcat pe trecerea de pietoni semnalizată.”

„Mi-a tăiat calea în intersecție și tot el s-a dat jos la bătaie. A văzut că sunt femeie și a plecat.”

Aproape toți șoferii din România vor camere pe șosele, dacă poliție tot nu e

Sunt un om care are permis de la 18 ani, dar am avut o pauză de vreo zece ani în care n-am condus. Acum o fac cât de cât regulat, dar pe baza a trei reguli: dacă pot ajunge undeva în București cu transportul în comun o să apelez la asta că e mai rapid (mai ales metroul, desigur), mai ieftin și – în special! – cu mai puține bătăi de cap. Sunt însă curios de fiecare dată de câteva deprinderi ale altor șoferi: de ce se enervează, de ce ar sări la bătaie, dar și de ce claxonează atât de des.

Studiul „Atitudini sociale privind riscul în trafic 2022” trasează câteva coordonate pe baza cărora să înțelegi mai bine traficul și situația de pe șosele. Nu mai e o surpriză că România e sus în clasamentul accidentelor, dar să fie doar drumurile proaste răspunsul? Sau să fie un răspuns și lipsa polițiștilor? Că legi există, destul de dure, mai trebuie doar respectate sau să fie oamenii convinși să le respecte.

Publicitate

Situația cu Poliția poate fi tranșată rapid. Există câteva acțiuni masive pe an și cine pică, pică. Fără o aparentă explicație, nu vezi echipaje pe prea multe drumuri – sau în special în zonele în care ar fi nevoie, în intersecții problematice, pe șosele europene, autostrăzi și altele. Poate resursa e limitată, dar e deja cam târziu să tot fie pasată vina pe Waze că le arată șoferilor unde-s echipajele.

Până și studiul evidențiază asta. Față de 2018, a crescut cu șapte la sută numărul celor care nu se așteptau să fie verificați de poliție pentru consum de alcool. Și cei mai mulți șoferi n-au fost verificați cu etilotestul în ultimii trei ani. Mă rog, atât cât își aduc aminte. 

Aici e și nevoia de camere fixe de monitorizare – 94 la sută vor să fie sancționată agresivitatea; 93 la sută vor observarea încălcării regulilor; 84 la sută vor monitorizarea vitezei. E un moment bun pentru o licitație, după achiziția de BMW-uri? Posibil.

Cercetarea asta poate fi foarte bine o „copiuță” pentru Poliție, mai ales că a fost făcută la cererea comună a Inspectoratului General al Poliţiei Române și Ursus. Și în ideea asta merită evidențiat că doar 16 la sută dintre șoferi consideră că i-ar lua radarul vreodată. Nu că n-ar depăși viteza, ci că radarul lipsește din schemă. Totodată, 87 la sută dintre șoferi consideră că Poliția ar trebui să fie mai fermă și 74 la sută spun că este nevoie de mai mulți polițiști pe străzi

Publicitate

O veste bună pentru 2022 e că aproximativ 57 la sută dintre cei chestionați au zis că se simt în siguranță în trafic, cu nouă la sută mai mulți decât în 2018. Acum, ce să zic, eu am o ipoteză de lucru: mașinile-s mai bune, mai sigure, și asta contribuie la sentimentul general. Dar ca motive ale nesiguranței sunt agresivitatea în trafic (nouă la sută), depășirea vitezei (șapte la sută) și – ține-te bine! – consumul de alcool (70 la sută).

Studiul a fost însoțit însă și de-o analiză comparativă pe perioada ultimilor 14 ani. Ce crezi c-arată? O creștere a comportamentelor agresive în trafic. Ipoteza mea de lucru e creșterea numărului de mașini. E amuzant însă să afli că cei mai agresivi ar fi bărbații sub 36 de ani și cu mașini de sub un litru. Adică Logan, asta nu zice studiul, Logan și alte Dacii cu motoarele alea de 0,9, iar mai nou de un litru.

Sigur, nu-s singurele de așa capacitate – mai poți trece pe listă niște Renault, niște Ford și alte conserve mici de-acum 20 de ani, dar mă mai lansez într-o ipoteză de lucru: sunt mai ieftine, mai ales dacă-s mașini vechi, și pe șoferi nu-i doare atât de tare dacă le îndoaie. 

Altfel, vezi și tu, încă se bea și apoi se conduce, ceea ce-i o mare problemă. Poliția încă nu-i pe străzi pe cât simt nevoia șoferii, iar acum se visează la un trafic monitorizat de camere. Încă se minte mult și majoritatea sunt mai înclinați să pozeze în victime. Dar asta se duce direct în concluzia că dacă te plângi de trafic când ești în mașină pe șosea, tu ești traficul.