viata in tulcea, tineri din tulcea, Kfc la tulcea
„Tulcea pare mai însuflețit și distractiv vara, ceea ce mai salvează puțin aparențele.” Fotografii din arhiva personală a Corinei 
Cum e să fii tânăr în...

Cum e să fii tânăr în Tulcea: La 25 de ani mi-ar plăcea să avem și noi în sfârșit un KFC

Orașul care face legătura cu Delta Dunării are multe de oferit, chiar dacă momentan nu e exploatat la justa lui valoare.
Dana  Alecu
Bucharest, RO

În rubrica Cum e să fii tânăr în România descoperi ce s-a ales de orașele din provincie prin ochii tinerilor care încă locuiesc în ele și n-au plecat la facultate într-un oraș mai mare sau în alte țări. Ia-l ca pe un ghid turistic marca VICE.

Zici Tulcea și gândul te duce instant la Dunăre. Pentru că pe ea s-a fondat, în timpul stăpânirii otomane, care a început pe la 1420, și tot cu ea se mândrește și-n prezent. De aici ajungi ușor în Delta Dunării, un loc de vacanță mult mai okay decât litoralul autohton, dacă mă-ntrebi pe mine.

Publicitate

Chiar dacă se mai lasă uneori și cu scandaluri cu topoare-ntre adolescenți și bărbați în toată firea, Tulcea se poate lăuda și cu festivalul de filme de mediu Pelicam și cu un patrimoniu natural uriaș ca județ. Păcat doar că-i și al treilea cel mai sărac din România

Fun fact: Municipalitățile din Tulcea au reușit să oprească vandalizarea coșurilor de gunoi din oraș cu ajutorul cuvântului „mama”.

Din Tulcea, fă cunoștință cu Corina, 25 de ani

corina tulcea tineri.jpg

Corina

VICE: De ce ai rămas în oraș?
Corina:
M-am întors în Tulcea la începutul pandemiei, după câțiva ani de Capitală. Inițial plănuiam să stau doar câteva luni, însă când am văzut cât de confortabilă mi-a devenit viața cu câțiva prieteni apropiați pe care pandemia i-a adus și pe ei din nou în oraș, fără chirie de plătit și anxietățile vieții într-un oraș ca București, am hotărât să mai stau. 

Planul ar fi să mă întorc din toamnă la București. Viața într-un oraș de provincie e liniștită, însă pe termen lung ajunge să te limiteze.

Ce facultate ai făcut la București?
Am terminat Științe Politice la Universitatea din București, iar acum sunt corporatistă. Lucrez în HR, de acasă.

Care-i prima amintire pe care o ai despre Tulcea?
Când eram mică, ai mei lucrau foarte mult și nu aveau timp de mine, așa că îmi plăteau un fel de bonă – pe vremea aia îi ziceam „mamaie”. Această mamaie m-a luat într-o dimineață de vară și m-a trecut Dunărea cu barca, în comuna Tudor Vladimirescu, unde am făcut plajă pentru prima dată în viață mea. Mi-am pierdut în apă bustiera de la costumul de baie. Cred că tot atunci am făcut și topless pentru prima dată. Tot zic că vreau să revin pe plajă aceea de câțiva ani, dar adevărul e că nu-mi doresc suficient.

Publicitate
faleza dunarii e in renovare tulcea.jpeg

Faelza Dunării care a în renovare

Unde se strâng puștanii în prezent, față de locurile în care mergeai tu în adolescență?
Când eram adolescentă, tinerii din oraș erau împărțiți în două tabere: cei care ieșeau la suc în oraș și cei care împărțeau un pet de bere la scara blocului sau în alte locuri obscure.

Mie îmi place diversitatea, așa că am cunoscut bucuriile ambelor stiluri de viață. În prezent, recunosc că nu mai văd pe nimeni să stea la scară cu petul, în schimb observ cât le place ăstora mici să se flexeze cu hainele și frizurile lor la terasă.

Avem în oraș un local numit Relax Village care pune la dispoziție o terasă tip rooftop pentru serile de vară, iar iarnă poți juca biliard, board games sau jocuri pe Playstation. Mi-a venit în gând acest loc pentru că am un frate de 15 ani care merge pe acolo.

relax village tulcea tineri.jpeg

Relax Village

Dar majorii pe unde umblă?
Cred că puștanilor de acum le place mai mult ca niciodată să stea degeaba sau, în orice caz, să nu facă prea multe lucruri. De aceea, terasele și cafenelele sunt pline. Apropo de cafenele, în topul preferințelor e Pick Up Coffee. Cei doi frați care au deschis-o au reușit performanța de a se împrieteni cu efectiv toți clienții lor. Când n-ai ce face acasă, te duci la cafenea, e un vibe foarte bun și cu siguranță dai de cineva cu chef de vorbă. Și eu fac parte din categoria tinerilor care își apreciază timpul liber, deci mă găsiți și pe mine unde îi găsiți pe ceilalți.

pick up coffee tulcea tineri.jpeg

Pick up Coffee

Și-atunci unde poți să te faci muci pe bani puțini?
Oo, ce întrebare pe sufletul meu! Rețeta succesului garantat pentru asta se găsește la Istru. E un bar unde te simți că acasă încă de la prima vizită, unde nu te simți niciodată inconfortabil că s-a uitat nu știu cine nu știu cum la tine, iar patroana localului, doamna Flori, e cireașa de pe tort. Face un gin tonic a-ntâia care costă 17 lei, cu aromă inclusă – lavandă, castravete, rubarbă sau mango.

Publicitate
istru tulcea tineri (1).jpg

Istru

Dar pe bani mai mulți?
Nu vă imaginați că avem locuri unde se servesc numai preparate gourmet și ajungi să plătești cu un rinichi pentru două măsline și o apă plată. În principiu, locurile cu cea mai bună mâncare din oraș, iar prețurile sunt mai mari, ar fi restaurantele Star și Anyas by Chef Andrei Flueraru, care au ridicat nivelul orașului, după părerea mea.

Care ți se pare cea mai neglijată zonă din Tulcea?
Aș zice faleza sau, mai precis, blocurile de pe faleză. Sunt construite în urmă cu mulți ani, au multe etaje și arată sub orice critică. În concepția mea, lucrurile ar trebui să fie invers: blocurile alea sunt primele chestii pe care le zărești de pe un vapor care acostează în port. Deci ca prima impresie asupra orașului, nu stăm prea bine.

Și zonă supraapreciată?
Zona cea mai supraapreciată mi se pare cartierul nou în care se construiește în prostie de câțiva ani, lângă complexul comercial de la Kaufland. În primul rând, e în câmp. Nu mă încântă ideea de a locui în câmp. Nu sunt foarte la curent cu piață imobiliară din Tulcea în acest moment, aș spune că prețurile variază între 80 de mii și o sută de mii de euro. 

blocurile in constructie tulcea tineri.jpg

Blocurile în construcție din Tulcea

De ce zone ar trebui să mă feresc în Tulcea?
Cartierul Vest, zis și „Vestul Sălbatic”, a avut întotdeauna o reputație îndoielnică, dar acum, lăsând deoparte opinia publică, nu mi se pare mai periculos decât alt cartier din oraș. Aici sunt niște blocuri de locuințe în care sunt niște condiții foarte mizere. Cumva era de la sine înțeles că dacă îți mergea bine în viață, nu prea ajungeai să te muți în Vest.

Publicitate

Auzisem că în cartier Vest există blocuri de garsoniere care au baia pe scara blocului, pe care o împarți cu vecinii de palier. Plus alte povești cu șobolani, multă mizerie, seringi, familii numeroase care se înghesuie într-o singură cameră.

Ce ți-ar plăcea să se schimbe în oraș?
Mi-ar plăcea mai multe manifestări artistice, culturale, sportive, sociale. Mi-ar plăcea să avem un cinema, oricât de mic, dar să fie funcțional și, în ultimul rând, cred că toată lumea știe că standardul într-un oraș de provincie este dat de prezența unui fast food cunoscut, de tip McDonald’s. Eu prefer KFC, deci aduceți KFC la Tulcea!

acvariul tulcea tineri.jpeg

Acvariul din Tulcea

Până la KFC, care-i primul loc în care m-ai duce ca să mă lași mască dacă vin pentru prima dată-n Tulcea?
Există câteva puncte de interes în orașul asta, dintre care Delta Dunării e pe primul loc, firește. Iar în orașul propriu-zis ar fi Acvariul – cel mai mare din România –, Monumentul Independenței, unde ai parte de o panoramă destul de reușită a orașului și lacul Ciupercă, unde legenda spune că trăiesc pești de o sută de kilograme care mănâncă oameni.

Care-i cea mai dubioasă știre pe care ai văzut-o despre orașul tău?
În 2012, o femeie a fost condamnată la patru ani de închisoare pentru că a sechestrat, violat și bătut un taximetrist.

lacul ciuperca tulcea tineri.jpg

Lacul Ciuperca

Notă pentru nivelul de distracție în orașul tău: 5, pentru că nu există cluburi, ci doar câteva bodegi care vara rămân deschise până mai târziu și care dau senzația de „viață de noapte” prin muzică predominant proastă și alcool ieftin, adică 7 lei berea, 16 lei un long drink, 9 lei shotul. Ca în orice oraș din România, maneaua e încă stilul muzical favorit al multora, așadar, nu prea există întâlnire sau petrecere fără manele. Se mai pune și muzică comercială, muzică de la radio pe care o auzi o dată și îți rămâne în cap două săptămâni fără să îți facă plăcere în mod deosebit. Mai există și localuri unde se „mixează”’ muzică ca să fie în trend.

Publicitate

Evenimente culturale și artistice se întâmplă prea rar, iar oamenii nu prea sunt consumatori de așa ceva. În schimb, orașul pare mai însuflețit și distractiv vara, ceea ce mai salvează puțin aparențele.

De la 1 la 10, cât de mult e pe moarte: Dau nota 6. Populația e destul de tânără și activă, nu cred că are cum să moară orașul prea curând. Plus că avem Delta Dunării lângă noi, care nu va înceta niciodată să atragă turișți și atenție. Pe lângă șantierul naval, mai sunt supermarketurile, dar și magazine mici, de cartier, există și joburi sezoniere în Horeca, atât în oraș, cât și în localitățile din Delta care își îndeplinesc apogeul turistic vara.

Mit care circulă despre oraș: Când am ajuns în București și am spus că sunt din Tulcea, prima reacție a fost: „Aaa, am auzit că voi acolo circulați cu barca, nu cu mașina, așa-i?”.

Dacă vrei să-mi povestești despre orașul tău în care ai și rămas după majorat, scrie-mi la dana.alecu@vice.com


Tagged:tinerikfc