Cum au făcut „Black Mirror: Bandersnatch”, filmul care te-a bucurat sau enervat la maximum

„Au existat câteva momente de-a lungul procesului în care m-am gândit cât de absurd e totul.”

Articolul a apărut inițial în VICE US

A trecut o săptămână de la difuzarea filmului Black Mirror: Bandersnatch. Toată lumea a avut timp să-l vadă și să-l revadă. Filmul produs de Netflix, în care poți contribui la cursul poveștii, e cât se poate de original, dar și extrem de enervant, deoarece e atât de complex, încât probabil nu vei putea să testezi toate permutările posibile, oricât de mult ai încerca.

Oricât de tare ar fi experiența vizionării, tot nu se compară cu complexitatea producției filmului. Săptămâna trecută, Netflix a publicat două clipuri din culisele Bandersnatch, și se pare că Charlie Brooker aproape că a luat-o la fel de razna ca Stefan.

Publicitate

„Au existat câteva momente în timpul procesului în care m-am gândit cât de absurd e totul”, spune Brooker într-un clip.

Conform lui Todd Yellin, vicepreședintele Netflix, serviciul de streaming l-a abordat mai întâi pe Brooker cu ideea unui film interactiv Black Mirror. „Am încercat câteva filme [interactive] pentru copii", spune Yellin. „Atunci a sosit momentul să ridicăm întrebarea: «Cum ar fi dacă am face ceva mai mare? Ce zici dacă am face ceva pentru adulți?»."

Brooker a zis pas inițial, dar, mai târziu, a avut o idee care a considerat că se potrivea bine cu formatul interactiv. „Când am început, m-am gândit: «Ei bine, va fi destul de simplu, sunt sigur că va trebui să fac o diagramă la un moment dat ", spune Brooker. Câteva luni mai târziu, diagrama a devenit complexă.

„Charlie era fascinat de efectul fluture”, spune Yellin. „Dacă schimbi un lucru minuscul, imaginează-ți ce poate face aici, dar dacă schimbi alt lucru, ce ar putea face acolo". Pentru a înțelege cum se potrivesc toate narativele, au trebuit inventate noi instrumente.”

Sunt intervievați și actorii, producătorii și editorii din Bandersnatch în cele două clipuri din culise, iar mai toată lumea are aceeași părere: a fost foarte greu de produs. Nu știu cum, dar au reușit și să sperăm că va fi doar primul dintr-o serie lungă de filme Netflix interactive, care să ne spargă creierele.

Vezi și clipurile de mai sus, apoi mai bagă o tură de Bandersnatch, sigur ai ratat câteva variante de final.

Tagged:

TV, Netflix · Filme și seriale, Behind The Scenes, Cultură, black mirror, Charlie Brooker, choose your own adventure, featurette, bandersnatch, film interactiv, narative paralele

Mai
multe articole similare
Cum a fost să mergem pe urmele unui criminal în serie pentru un serial Netflix
Am vorbit cu Adrian Titieni despre cum e să joci în toate filmele românești
Am văzut filmul Legații cu Smiley și Șatra B.E.N.Z. de pe Netflix ca să n-o faci tu
Cele mai dubioase filme românești pe care nu le găsești pe Netflix, deși ar trebui
Ce am mâncat la cantinele de supermarket din România cu banii de un pachet de țigări
Replicile oribile auzite de femei despre corpurile lor îți arată de ce e toxic derapajul lui Buhnici
GoPro-ul ăsta pentru penis e cea mai absurdă chestie de pe internet
Criminalii în serie care au șocat lumea prin sadismul lor, inclusiv în România