Acest articol are mai mult de cinci ani de la publicare.

Tot ce trebuie să știi despre jandarmul bătut de colegii săi în Piața Victoriei

Unul dintre jandarmii răniți de care vorbea Dragnea și-a luat bătaie chiar de la colegii săi.

03 Februarie 2017, 2:55pm

Zilele astea sigur ai văzut clipul VICE România în care un ofițer acoperit de la Jandarmerie e călcat în picioare de colegii lui, apoi ajutat să-și găsească stația pierdută după ce și-au dat seama de eroarea lor. De atunci tot curg întrebări legate de subiect, la televizor se fac teorii ale conspirației despre el pe România TV și toată lumea e mai pasionată de soarta jandarmului decât de soarta protestului. Așa că i-am contactat pe cei de la Jandarmerie să aflăm mai multe.

Când am descoperit prima dată ce se întâmpla în acel clip, l-am întrebat pe purtătorul de cuvânt al jandarmeriei, Georgian Enache, dacă există ofițeri acoperiți între protestatari:

Nu știu despre ce vorbiți. Nu, nu avem jandarmi în civil printre protestari. Nu am primit astfel de informații de la colegii din teren. Dați-mi videoul, îmi cereți să vă cred pe cuvânt. Dați-mi videoul și vedem despre ce e vorba." Georgian Enache, purtator de cuvant al Jandarmeriei București

I-am dat videoul ieri, dar nu ne-a răspuns nimic în ziua aia. Dar au trimis astăzi o precizare destul de lungă din care partea esențială este: „Vă confirmăm că ofițerul surprins în imagini este angajat al Jandarmeriei în cadrul structurii de analiză, prevenire și combatere a faptelor antisociale." Asta ca să știm oficial că sunt ofițeri acoperiți la proteste.

Ne-au trimis și un articol de lege din care am înțeles că avea dreptul să fie sub acoperire, pentru că era siguranța sa periclitată și pentru „asigurarea unei mobilități sporite și pentru obținerea rezultatului vizat", oricare ar fi fost acesta.

El nu făcea scandal printre ultrași, ci, după cum o arată și filmarea celor de la RFI (minutul 11:30), a fugit după un grup de protestatari împreună cu jandarmii care purtau uniforme și s-a împiedicat pe gheață. Apoi colegii lui care băteau la grămadă au cășunat pe el, cât era la pământ. Oricum, Jandarmeria ne-a explicat că misiunea lui acolo era să identifice și semnaleze orice potențial pericol public.

Faza e că bătaia pe care o primește de la colegii lui pe filmare este al dracului de veridică. A avut chiar nevoie de îngrijiri medicale:

„Imediat după acest incident, acesta a primit îngrijirile de specialitate la Spitalul Gerota din Capitală, fiind externat în data de 02 februarie."

E nașpa să te gândești cât de tare loveau jandarmii ăia, dacă unul dintre ei a avut nevoie de spitalizare după ce și-a luat-o de la colegi. Și e la fel de greu de zis ce spirit de observație au într-o misiune de genul ăsta, dacă-s în stare să lovească atât de tare un coleg de-al lor, clar cablat. Mai ales când te gândești că aceiași oameni au bătut și reținut un jurnalist străin în seara aia și cine știe câți alții care erau doar p-acolo.

Tagged:

Features, protest, incident, Locale, ultrasi, jandarmi, jandarmerie, RFI

Mai
multe articole similare
Sunt Alexandra și uite de ce e oribil să crești într-un oraș mic din România
Rusia a invadat Ucraina: Tot ce trebuie să știi despre cum a pornit războiul de lângă România
Ce-i cu recensământul în România, de la autorecenzare până la ce vrea statul să știe despre tine
Ce trebuie să știi despre Vladimir Putin, omul care visează la URSS și-a adus războiul lângă România
Tot ce trebuie să știi despre cum Cioloș a pierdut șefia USR în mai puțin de 6 luni
M-am îndrăgostit de un coleg de la job și m-am trezit că făcea parte dintr-o sectă
Ce trebuie să știi despre impozitul progresiv pe care bogații din România îl detestă cu toată ființa
Tot ce trebuie să știi despre un posibil război Rusia–Ucraina, dacă n-ai habar de unde să începi