Sport

Cele mai bune filme despre fotbal înainte de Cupa Mondială ca să uiți și de eșecurile României

Vara lui 2022 a trecut fără Cupa Mondială. Ea se întâmplă anul ăsta, dar iarna – ca niciodată. Sunt multe de spus despre de ce se întâmplă așa, dar ai venit aici pentru altceva.
VICE România
Bucharest, RO
cupa mondiala filme bune fotbal maradona hagi manchester united
Maradona într-unul din meciurile de la Cupa Mondială din '86. Screenshot: FIFA / YouTube

Autorul: Raul Tache

Fotbalul e un sport global și niciun altul nu îl poate concura. Odată la patru ani, e pus pe steroizi cu cea mai importantă competiție: Cupa Mondială. Este întrecerea în care și România a înregistrat cele mai mari succese, la nivel de națională, și care au dat supranumele „Generația de Aur” celor care au fost în lotul românesc în anii ‘90. Au fost fotbaliști de la foarte buni în sus și înainte, fără îndoială, dar pentru acei ani cenușii generația lui Hagi a fost necesară ca aerul. Ce fotbaliști și echipe au venit după vezi și singur. 

Publicitate

Cupa Mondială 2022 va rămâne fără îndoială în istorie și nu doar datorită fotbalului. Se va desfășura în Qatar, o țară mai străină de fotbal decât România, e deja o listă considerabilă de probleme și peste toate astea planează situația FIFA: o organizație bănuită de corupție planetară și, între timp, dovedită ca atare. Înainte de Cupa Mondială din Qatar a și apărut documentarul FIFA Uncovered de pe Netflix care te poartă prin tot ceea ce reprezintă organizația, de la bine la imoral sau ilegal, și pune niște fețe și nume pe cei care au condus și coordonat fotbalul global în ultima jumătate de secol. 

Ce o să găsești mai departe în acest articol nu-i despre FIFA și toate problemele ei, ci despre fotbal. Același sport care, în momentele mai dificile, a dat României o urmă de speranță și o noapte de bucurie în fața televizoarelor sau la Universitate. Și acum, ani mai târziu, încă te poți retrage ore bune pe YouTube și să vezi golurile lui Hagi și să uiți că e și rău, și greu în viață. Încă nu i-am făcut, ca țară, o statuie. Și nici vreun documentar despre cine a fost între meciurile de fotbal, dar și pe teren. I-a făcut FIFA în cam 20 de minute un profil – Gheorghe Hagi | Discovering. Încă se poate mai mult. 

În 2022, vom avea Cupa Mondială, cu sau fără boicot, cu sau fără surprize majore. Și este, încă o dată, un eveniment pentru toată lumea. Sunt fanii înfocați care și-au luat deja bilete. Sunt și cei care au pregătit listele scurte și lungi pentru pariuri sportive. Dar mai sunt și cei care se vor uita de curiozitate sau pentru că au fost cândva atrași de fotbal. Până începe însă competiția, iată o listă cu filme bune despre fotbal care poartă atât prin istorie, cât și prin poveștile cu ce are sportul ăsta mai bun: legende.

Publicitate

Cele mai bune filme despre fotbal de văzut înainte și după Cupa Mondială

Fotbal infinit, 2018, regizor Corneliu Porumboiu

Corneliu Porumboiu a caracterizat filmul Fotbal infinit drept unul despre un prieten de-al său care a schimbat regulile fotbalului și a ajuns la un sport nou. Este un documentar–eseu care propune cele mai trăsnite idei pentru a putea schimba jocul de fotbal pentru totdeauna. Niște noi reguli inventate de un român, pe nume Laurențiu Ginghină, fratele unui prieten de copilărie al regizorului. În acest film, discuția despre fotbal funcționează aproape ca un pretext. Porumboiu pornește de la subiectul principal – evident și din titlu – spre ceea ce e  de interes universal: caracterul, temperamentul și personalitatea unui om, la care se adaugă evenimentele aleatorii ale destinului, în funcție de care se structurează viața sa.

Drumul spre victorie (eng.: Victory), 1981, regizor John Huston

N-ai mai văzut film ca ăsta – cu sau despre sport – și n-o să mai vezi unul așa. Iar asta nu-i o exagerare. Este atât despre fotbal, cât și despre război. Iar ca actori e ceva deosebit: Michael Caine, Sylvester Stallone și chiar Osvaldo Ardiles, Bobby Moore sau Pelé. Acțiunea se întâmplă în 1943, când Al Doilea Război Mondial era în plină desfășurare. Un ofițer german vine cu ideea unui meci de fotbal între o echipă de prizonieri și echipa națională a Germaniei. Evenimentul devine și unul de propagandă, cum poate era previzibil. Se fac pregătiri pentru marele meci, desfășurat în Paris, și prizonierii sunt prinși între victorie și libertate (și ea o victorie chiar mai însemnată decât cea de pe teren). Există un deznodământ, ba chiar unul fericit, dar până acum apar tot felul de probleme. Filmul Drumul spre victorie este însă și-o ocazie foarte bună să-l vezi la treabă pe Pelé pe lângă diverse vedete de Hollywood. 

Publicitate

Il Divin Codino (eng.: Baggio: The Divine Ponytail), 2021, regizor Letizia Lamartire

E posibil să fi auzit de Roberto Baggio cum e la fel de probabil să nu. De fapt, renumele lui e cam ca activitate de fotbalist: a pendulat între legendă și necunoscut. Pentru Italia este Dumnezeu, schimbând uneori poziția doar cu Maradona. A inspirat generații și-a ratat monumental un penalty decisiv. Apoi a revenit și-a mai încercat să vadă dacă poate replica succesul. Dincolo de-a fi fotbalist, Baggio este un exemplu de ce faci când trebuie s-o iei de la zero și să faci o țară întreagă să uite că, la un moment dat la Cupa Mondială din 1994, puteai fi zeu și-ai rămas tot muritor. Filmul Il Divin Codino are și latura asta deosebită că-ți arată mai mult un om decât un simbol. Poate fi la fel de inspirațional pentru generații noi de fotbaliști cum poate fi pentru oricine altcineva care în viața asta vrea să lase urma a ceea ce face.

Green Street Hooligans, 2005, regizor Lexi Alexander

Filmul Hooligans e despre cealaltă latură a fotbalului: tribunele și, în special, perioada „huliganilor”. Elijah Wood intră în pielea lui Matt Buckner și îți spune povestea de-a nu avea un loc și de a-l găsi, poate, acolo unde e cel mai improbabil. După ce e exmatriculat de la Harvard, ajunge în Londra și de-acolo în sufletul celei mai violente facțiuni a suporterilor lui West Ham. E mai mult decât violență și e mai mult decât fotbal. Viața de galerie arată însă diferit de la generație la generație. În România, de exemplu, bătăile de stradă și ce fac membrii galeriilor au devenit un subiect „fetiș” în anii ‘90 spre 2000

Publicitate

Maradona, 2008, regizor Emir Kusturica

Filmul Maradona e aproape ireal. Există cu adevărat? Din realismul magic sud-american, scris și descris de scriitori ca Gabriel García Márquez, a ieșit la un moment dat Diego Armando Maradona. Din realismul magic balcanic a ieșit Emir Kusturica de la chiar e necesar să vezi filmul Pisică albă, pisică neagră. În fine, cei doi s-au întâlnit și-a ieșit un film de care nu știi cine avea mai mare nevoie: regizorul sau fotbalistul. Despre Maradona, ce să mai, a trăit viața cum a jucat fotbalul: pe muchie, la limita careului și cu o înclinație de-a șoca și de-a lăsa privitorii în lacrimi. O să găsești în filmul Maradona numeroase momente umane, realist-magice chiar, cum ar fi căsătoria a doi membri ai Bisericii lui Maradona, în mijlocul terenului Argentinos Juniors. La final, mireasa ia mingea de fotbal și-o aruncă în mijlocul invitaților.

Totul pentru fotbal, 1982, regizor Andrei Blaier

E un film românesc despre celelalte povești din sportul ăsta. Ce poți uita uneori, mai ales acum în preajma Cupei Mondiale, e că fotbalul, de multe ori, este dincolo de miliardele vedetelor internaționale. În Totul pentru fotbal, fără să fie vorba de o capodoperă, vezi cum o echipă de provincie se luptă pentru evitarea retrogradării. Și se adună aici actori ca Jean Constantin, Gheorghe Dinică, Sebastian Papaiani și Rică Răducanu, poate unul dintre cei mai cunoscuți portari ai României. Ține cont și de perioadă: anii ‘80 au fost ai marilor succese în fotbalul românesc de club, culminând cu victoria Stelei în finala Cupei Campionilor din 1986.

Publicitate

Alte filme și serii care merită menționate:

  • Diego Maradona, 2019 – din care vei afla de ce italienii îl stimează atât de mult pe fotbalistul argentinian, în special în Napoli.
  • All or Nothing: Manchester City, 2018 – o serie despre succesul lui Pep Guardiola ca antrenor al echipei.
  • Matchday - Inside FC Barcelona, 2019 – poți ține cu orice echipă din lume, dar în fața unora parcă stai mai drept. Așa e cazul cu Barcelona, în special cea din anii 2000.
  • First Team: Juventus, 2018 – o vedere înspre interiorul echipei înainte de venirea lui Cristiano Ronaldo.
  • Inside Borussia Dortmund, 2019 – și poate vei înțelege puțin din fascinația pe care echipa asta o stârnește atât în Germania, cât și în afara granițelor.
  • The Class of ‘92, 2013 – poate e greu de crezut, dar multe țări au avut generații de aur și perioade de aur în anii ‘90. Manchester United e una dintre echipele care se înscrie lejer în asta, totul sub comanda lui Alex Ferguson.