Economie · Bani

Câți bani poți face, de fapt, din criptomonede

Dincolo de poveștile despre petreceri cu cocaină și iahturi cu etaj, iată cât câștigă, în medie, un investitor în crypto.
bani din criptomonede, bitcoin si ethereum
Un investitor bazat care își ține în mână investiția. Foto: DMYTRO LOPATIN / Alamy Stock Photo

Eddy Zillain avea 15 ani când și-a băgat toate economiile (12 mii de dolari) în criptomonede. Trei ani mai târziu, se lăuda că a făcut un profit de peste un milion de dolari. Acum, la 21 de ani, Zillain postează pe Instagram nenumărate fotografii cu viața lui de lux, presărată cu Lamborghini și iahturi parcă scoase de pe platoul filmului Lupul de pe Wall Street.

Publicitate

În domeniul cripto, povestea lui Eddy nu e deloc unică. Social media e plină de miliardari în cripto, care le promit tuturor că pot câștiga la fel de mult ca ei. Trebuie doar să HODL (hold on for dear life – adică nu vinzi nici în ruptul capului) și DCA (dollar cost average – cumperi regulat acțiuni, indiferent de prețul lor, în ideea că vei avea profit pe termen lung, când acestea vor crește) și sigur o să dai lovitura. Cel puțin așa spune comunitatea de „crypto bros” pe care o găsești pe subredditul r/cryptocurrency și în comentariile de pe YouTube.

Dar, dincolo de fațada online, cât câștigă, de fapt, șmecherii ăștia care se dau bazați?

Ewan, 23 de ani, mi-a povestit că s-a băgat în domeniu prin martie anul acesta. „Inițial eram foarte entuziasmat – am citit multe despre cripto, m-am informat. Acum nu mai fac asta.”

Ewan a zis că a investit cam o mie de lire în cei doi grei ai criptomonedelor, Bitcoin și Ethereum. În prezent, portofoliul lui are o valoare de 1 350 de lire, ceea ce înseamnă că a făcut un profit de 35 la sută în ultimul an. E bine, dar foarte departe de visurile pe care le vând milionarii în cripto.

Richard, 41 de ani, a zis că povestea lui a fost ca un rollercoaster. 

Publicitate

După ce și-a investit toate economiile (140 de mii de lire) în Bitcoin și Ethereum, în 2013, a zis că a ajuns „din sărac bogat și iar sărac, iar acum sunt pe undeva la mijloc”. După niște creșteri mari în 2014 și 2017, a ajuns să aibă Ethereum în valoare de 32 de milioane de lire la prețul de azi. Dar în timpul pandemiei, a pierdut jumătate din averea asta prin „shorting”, adică voia să vândă la un preț ridicat și apoi să cumpere la preț scăzut.

Profitul inițial imens al lui Richard se apropie de sumele cu care se laudă unii dintre influencerii crypto cu care am vorbit, de exemplu, Lea Thompson, care are pseudonimul @girlgone_crypto și 154 de mii de followeri pe Twitter. A zis că nu e tocmai pregătită să vorbească despre câștigurile ei personale, dar că aceste profituri pot schimba viețile unora dintre investitori.

Bineînțeles, având în vedere cât de volatile sunt prețurile crypto, nu e surprinzător că industria promite atât câștiguri mari, cât și pierderi mari. E de ajuns un simplu tweet de la Elon Musk ca prețul unei monede să explodeze sau să scadă total. Filip, care a investit în Dogecoin – criptomoneda care a explodat în aprilie după ce Musk a postat despre ea – crede că merită să-ți asumi riscul.

Publicitate

„Am realizat că, pentru o persoană de vârsta mea, merită să investesc economiile în crypto în loc să le investesc într-o pensie privată”, a zis tânărul de 25 de ani, care lucrează în finanțe. „Apoi, treptat, am început să mă integrez în comunitate și să înțeleg tot mai multe despre ea.” A investit inițial douăzeci de mii de lire și și-a triplat investiția în doar un an.

Profiturile lui Filip seamănă cu cele ale lui John, care mi-a povestit că inițial a investit zece sau douăzeci de lire în Bitcoin în 2015, după ce a fost influențat de economistul crypto Max Keiser. „În următorii doi ani, am tot investit bani la intervale regulate”, a explicat el. Deși nu mi-a zis exact cât a investit, a zis că profitul a fost de o mie la sută.

Pe John îl interesează, mai mult decât banii, puterea revoluționară a blockchain-ului: „Dacă vrei să faci bani, crypto e o metodă greșită, pentru că e extrem de volatilă. E mai bine să cumperi acțiuni sigure, de la firme solide. Dar dacă crezi în crypto și tehnologia din spatele ei, investiția în crypto e un mod eficient de a contribui la o revoluție financiară.”

Dar, cum escrocheriile din domeniul crypto se țin lanț, nou veniții sunt destul de descurajați să investească în așa ceva, mai ales că mulți influenceri recomandă unele criptomonede doar ca să-și umfle propriile profituri.

Publicitate

Crypto nu e o materie care se predă la școală. Și cum e un domeniu neregularizat, apar tot felul de guru falși care profită de oamenii naivi, a explicat Poku Banks, care postează frecvent despre influenceri dubioși și le oferă sfaturi financiare celor 344 de mii de followeri de pe TikTok.

Dacă reușești să navighezi printre toate aceste capcane, lecția de bază din lumea crypto e că, dacă vrei să faci bani, trebuie să te educi cât mai mult înainte. „N-o să regreți niciodată că ți-ai făcut timp să înveți”, a zis Austin, care face parte din duo-ul crypto Altcoin Daily.

De fapt, comunitatea spune că îți cresc șansele să te îmbogățești cu cât aprofundezi subiectul. Așa se explică de ce atâtea persoane devin obsedate de crypto.

„Dacă ești tocilar, o să te ajute mult chestia asta”, a zis Aaron, cealaltă jumătate a duo-ului Altcoin Daily. „După ce începi să ai profit, o să simți nevoia să le spui și prietenilor. Efectiv ți se va schimba personalitatea.”